Κόσμος

Πώς ένας 24χρονος έχτισε μια αλυσίδα ξενοδοχείων 5 δισ. δολαρίων

Η εύρεση καθαρών, οικονομικών ξενοδοχείων στην Ινδία είναι ο εφιάλτης του ταξιδιώτη. Συχνά, αυτά που φαίνονται ωραία στις ιστοσελίδες καταλήγουν να έχουν δωμάτια με κατσαρίδες σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο που μαζεύει νερό σε κουβάδες από το μπάνιο.

Η λύση του Ritesh Agarwal ήταν μια εφαρμογή που υπόσχεται πραγματικές διαφημίσεις και επώνυμα καταλύματα που δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Oyo Hotels που ο ίδιος ξεκίνησε το 2013 έχει γίνει ήδη η μεγαλύτερη σε όλη την Ινδία, η χαοτική αγορά της οποίας κοστολογείται στα 4,5 δισ. δολάρια.

Τώρα ο Agarwal επεκτείνεται στο εξωτερικό, με ένα franchise που συνδυάζει την κράτηση με ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών για μικρούς ξενοδόχους που θέλουν να αναβαθμιστούν. Η εταιρία ανέφερε προ ολίγων ημερών ότι συγκεντρώνει 1 δισ. δολάρια από τα SoftBank Vision Fund, Sequoia Capital και άλλους επενδυτές για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της στην Κίνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρία ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά σε μια ανεπτυγμένη αγορά, το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μέχρι το 2023, θα είμαστε η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο», ανέφερε ο 24χρονος ιδρυτής σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Θέλουμε να μετατρέψουμε τα κακής ποιότητας κατεστραμμένα ακίνητα σε όλον τον κόσμο σε ανώτατης ποιότητας χώρους διαμονής», συμπλήρωσε.

Η Oyo έχει στη διάθεσή της προσωπικό εκατοντάδων ανθρώπων που αξιολογούν ιδιοκτησίες με βάση 200 παραμέτρους, από την ποιότητα των στρωμάτων μέχρι τη θερμοκρασία του νερού. Προκειμένου να μπουν στην εφαρμογή, εκτός από μια κόκκινη φωτεινή πινακίδα Oyo έξω από το κατάλυμα, οι ξενοδόχοι πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ανακαίνιση που συνήθως διαρκεί ένα μήνα. Η Oyo λαμβάνει το 25% κάθε κράτησης, με τα δωμάτια συνήθως να κυμαίνονται από 25 έως 85 δολάρια.

Δυσαρέσκειες
Δεν είναι όμως όλοι ευχαριστημένοι από την διαμονή σε ένα κατάλυμα Οyo. Η Payal Gupta, μια πρόσφατη επισκέπτης, απογοητεύτηκε από τη διαμονή της σε ένα κατάλυμα κοντά στο Νέο Δελχί, το οποίο η ίδια περιγράφει ότι έμοιαζε με ένα σπίτι που πολύ βιαστικά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Τα σεντόνια ήταν βρόμικα και το μπάνιο ήταν υπερβολικά γεμάτο με πράγματα.

Οι ινδικές startups διασχίζουν την καλύτερή τους περίοδο, με δεκάδες από αυτές να κοστίζουν αυτή τη στιγμή παραπάνω από 1 δισ. δολάρια. Η Walmart τον προηγούμενο μήνα πλήρωσε 16 δισ. δολάρια για ένα μερίδιο πλειοψηφίας στην ινδική Flipkart.

Ένα μέλος του προσωπικού στρώνει το κρεβάτι σε ένα κατάλυμα της Oyo στο Bengaluru

Η χρηματοδότηση που ανακοίνωσε η Oyo ανεβάζει την αξία της εταιρίας στα 5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η αξία αυτή την καθιστά την δεύτερη μεγαλύτερη startup της Ινδίας, μετά την One97 Communications.

Το 2013, ο Agarwal έλαβε χρηματοδότηση ύψους 100.000 δολαρίων από τον Peter Thiel, συνιδρυτή της PayPal, ο οποίος επιχορηγεί φοιτητές που αφήνουν τις σπουδές τους για να ξεκινήσουν τις δικές τους εταιρίες. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε το 2015, όταν έλαβε επιχορήγηση 100 εκατ. δολάρια από επενδυτές, όπως τα funds της Silicon Valley Sequoia Capital και Japan’s SoftBank Group Corp.

Τον Νοέμβριο, ο Agarwal έφερε την επιχείρησή του στην Κίνα, ξεκινώντας με μια μόνο καταχώρηση από την πόλη Shenzen. Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 1.000 ξενοδοχεία με το σήμα της Oyo και 87.000 δωμάτια σε περισσότερες από 170 πόλεις της Κίνας.

Για τον Agarwal, όμως, υπάρχει ακόμα ένα μικρό εμπόδιο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η μητέρα του τον πιέζει να κάνει ένα διάλειμμα από την εταιρία του και να επιστρέψει στις σπουδές του. «Γιατί όμως να αφήσω το πανεπιστήμιο να μπει εμπόδιο στην εκπαίδευσή μου;», αναρωτιέται ο ίδιος γελώντας.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...