Περιβάλλον

Οι άνθρωποι σκότωσαν ακόμα ένα είδος: Εξαφανίστηκαν οι μπλε παπαγάλοι της Βραζιλίας

Ακόμα ένα είδος εξαφανίστηκε από τον πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Ο λόγος για τους μακάο Spix, ένα όμορφο μπλε είδος παπαγάλου από τη Βραζιλία.

Οι μακάο Spix εξαφανίστηκαν αυτό τον αιώνα, σύμφωνα με νέα αξιολόγηση των απειλούμενων ειδών. Οι μακάο είναι ένα από τα οκτώ είδη πτηνών που προστέθηκαν στον κατάλογο επιβεβαιωμένων ειδών που εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με νέα στατιστική ανάλυση του BirdLife International.

Ιστορικά, τα περισσότερα είδη πτηνών που εξαφανίστηκαν ήταν μικρά νησιωτικά, ευάλωτα στο κυνήγι. Ωστόσο, πέντε από τις νέες εξαφανίσεις σημειώθηκαν στη Νότια Αμερική και έχουν να κάνουν με την καταστροφή των δασών.

Ο Stuart Butchart, επικεφαλής επιστήμονας του BirdLife International, δήλωσε αότι η νέα μελέτη έδειξε ότι μια κρίση εξαφάνισης είναι σε εξέλιξη τώρα σε μεγάλες ηπείρους, λόγω της καταστροφής των φυσικών οικοτόπων.

Πλέον, τα απειλούμενα είδη ανέρχονται σε 26.000 με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως οδηγούμαστε σε ένα μεγάλο γεγονός μαζικής εξαφάνισης.

Σήμερα, πέντε μπλε παπαγάλοι βρίσκονται σε αιχμαλωσία με την ελπίδα πως θα αναπαραχθούν και κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί νέος πληθυσμός. Δυστυχώς, οι ελπίδες είναι μηδαμινές…

Ζώα που είναι υπό εξαφάνιση: Λευκός ρινόκερος, τίγρης Σουμάτρας, βακίτα, δυτικός πεδινός γορίλας, λεοπάρδαλη αμούρ, ρινόκερος τζαβάν, ελέφαντας Σουμάτρας, σαόλα, θαλάσσια χελώνα χόκσμπιλ, τίγρης της νότιας Κίνας, γορίλας των ποταμών, πανγκολίν, γορίλας των βουνών, φώκιες του γιάνγκτσε, μαύρος ρινόκερος, ουρακοτάγκος της Σουμάτρας, ρινόκερος της Σουμάτρας, «δερμάτινη» θαλάσσια χελώνα, ρείλ του Γκουάμ, γιγάντια Σέντζι, βόρειος φαλακρός πελαργός Ιμπίς, πυγμαία ποσούμ του βουνού, φασκωμόλυς, αφρικανικός ελέφαντας, ραμπ, σλοθ, κουνάβι με μαύρα πόδια, λευκή αντιλόπη, κροκόδειλος Φιλιππίνων, πυγμαίο ταρσιέρ, καρχαρίας άγγελος, αφρικανικό λιοντάρι, ασιατικό λιοντάρι και άλλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης