Πατριαρχεία

Ηχηρή παρέμβαση των Σέρβων στο ουκρανικό -Τι λέει ο Επίσκοπος Μπάτσκας και... «ξεβολεύει» του Φαναριώτες

"Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι της άποψης ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών βασισμένος αποκλειστικά στο καθεστώς του «primus inter pares» (πρώτος μεταξύ ίσων)" τόνισε ο επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

"Η Κωνσταντινούπολη εξηγεί και υποστηρίζει τις ενέργειές της με την επιθυμία να εξαλειφθούν τα σχίσματα και να αποκατασταθεί η εκκλησιαστική ενότητα του ουκρανικού λαού με βάση την πρόσφατα διατυπωμένη διδασκαλία που λέει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από οικουμενικής απόψεως και ως ιστορική μητέρα όλων των Σλαβικών Εκκλησιών, δικαιούται να λάβει αποφάσεις με δική του πρωτοβουλία , αγνοώντας τα υπάρχοντα σύνορα των αυτοκέφαλων τοπικών εκκλησιών και αγνοώντας τη θέση ή την αντίστασή τους. Ωστόσο, αυτή η διδασκαλία απολύτως δεν αντέχει σε κριτική ", ανέφερε ο επίσκοπος στο άρθρο του.

Η οργάνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας προϋποθέτει ότι το πρωτείο του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης δεν είναι ίδιο με το πρωτείο του Πάπα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είπεο Σέρβος Επίσκοπος.

"Σύμφωνα με τον 34ο Απόστολικό Κανόνα που είναι γνωστός σε όλους, η Συνοδος δεν είναι έγκυρη χωρίς τον προκαθήμενο, αλλά και ο προκαθήμενος δεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς τη Συνοδο, πράγμα που σημαίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει κανένα δικαίωμα να συζητήσει, το καθεστώς της ουκρανικής εκκλησίας και, συνεπώς, οποιουδήποτε άλλου μόνος του, χωρίς τη Σύνοδο, αυτοκρατικά ", δήλωσε ο επίσκοπος Ειρηναίος.

Αντιτάχθηκε επίσης στη νομιμοποίηση του αυτοανακηρυχθέντος «Πατριαρχείου Κιέβου».

Και μόλις δημοσιοποιήθηκε το άρθρο (που ακολουθεί ολόκληρο στην συνέχεια) τα εξαπτέρυγα του Φαναρίου λύσσαξαν... Σε γνωστή φιλοφαναριώτικη ιστοσελίδα ο συντάκτης του άρθρου Επίσκοπος ΜΠάτσκας κατηγορείται ότι προσπάθησε με νύχια και με δόντια να ακυρώσει την συμμετοχή της Εκκλησίας της Σερβίας στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου και σημειώνεται ακόμη πως "Ήταν αυτός που έσπευσε να μεταφράσει και να υπογράψει μάλιστα τη μετάφραση της απόφασης της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας από τα ρωσικά στα σερβικά, για την μη συμμετοχή της στη Σύνοδο". Κατηγορείται ευθέως ότι είναι "ρωσοκίνητος" και υποστηρίζεται πως είναι αυτός ο συντάκτης της επιστολής που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος για το Ουκρανικό.

Δείτε εδώ όλο το άρθρο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...