Κόσμος

Αντίποινα Τραμπ σε Ερντογάν: Στα «σκουπίδια» η τουρκική οικονομία - Δεν περνάνε οι «τσαμπουκάδες» του Σουλτάνου

Νέα κατακόρυφη υποτίμηση υπέστη η τουρκική οικονομία μετά από την προκλητική και απαξιωτική κίνηση του Ρ.Τ. Ερντογάν κατά του Αμερικανού προέδρου, Ντ.Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τελευταίου στον ΟΗΕ, ο Ερντογάν αποχώρησε από την αίθουσα γυρίζοντας την πλάτη στον Τραμπ.

Η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας δεν έμειναν έξω από τη 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή 84 αρχηγών κρατών και 44 αρχηγών κυβερνήσεων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε από την αίθουσα.

Η εν λόγω κίνηση αποτελεί μεγάλη πρόκληση, στα όρια ενός νέου διπλωματικού επεισοδίου και όπως είχαμε αναφέρει, δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την αμερικανική πλευρά.

Ο αμερικανικός οίκος Moody's προχώρησε σε ένα νέο σκληρότατο χτύπημα κατά της τουρκικής οικονομίας οδηγώντας την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της Τουρκίας σε παράλυση.

Σε μείωση στο Β2, από B1, του ανώτατου ορίου αξιολόγησης (country ceiling) που μπορεί να λάβει η Τουρκία για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors.

Παράλληλα, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητα τα υπόλοιπα ανώτατα όρια αξιολόγησης της χώρας που αφορούν τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και καταθέσεις σε εγχώριο νόμισμα καθώς και τα ομόλογα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι η σημερινή του απόφαση δεν αποτελεί δράση αξιολόγησης και δεν έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Τουρκίας (Ba3, με αρνητικές προοπτικές).

Ο Moody’s τονίζει ότι η απόφαση του αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος παρέμβασης της τουρκικής Κυβέρνησης για αποτροπή της απόσυρσης καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε μια προσπάθεια διατήρησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας.

Αυτό με τη σειρά του αντανακλά την πρόσφατη και μελλοντική πίεση στα αποθέματα αυτά, τη μεγάλη αξία των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα στο τραπεζικό σύστημα που έχουν σχέση με τα αποθέματα αυτά και την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, προσθέτει.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης τονίζει ότι τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας παραμένουν πολύ χαμηλά και συνεχίζουν να συρρικνώνονται, σε σύγκριση με τις πληρωμές οφειλών σε τουρκικό νόμισμα που θα γίνουν το επόμενο έτος, ιδίως από τις τράπεζες και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ο Moody`s αναμένει ότι θα συνεχιστεί η αρνητική πορεία τους επόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων αποπληρωμών εξωτερικού χρέους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ