Άγιο Όρος

Όλο και πιο κοντά στο σχίσμα η Ορθοδοξία! - Βαρθολομαίος: «Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία» - Μόσχα: «Θα τους θεωρήσουμε σχισματικούς» - Παρέμβαση από Άγιο Όρος

Μπορεί άπαντες να διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους πως η διακοπή μνημόνευσης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που ανακοίνωσε και εφαρμόζει ήδη η Μόσχα να μην σημαίνει σχίσμα στην Ορθοδοξία παρόλα αυτά όσα έχουν επακολούθησει με απειλές, βαρείς χαρακτηρισμούς κλπ δείχνουν πως όλα οδεύουν προς τα εκεί με μαθηματική ακρίβεια.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χθες δήλωσε ότι σύντομα θα παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του και τις αντιρρήσεις της Μόσχας, αλλά κυρίως την θεμέλιο λίθο της Ορθοδοξίας που είναι η Συνοδικότητα, και στην προκειμένη περίπτωση η γνώμη των υπολοίπων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

https://www.facebook.com/ReadThePappasPost/videos/864229370632109/

Αυτή η δήλωση έγινε μετά την Κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Φωκά στην Κωνσταντινούπολη προς τον Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη Alex. Hamann.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης δεν απειλείται, αλλά δεν εξήγησε ποιες είναι οι απειλές.

Και η Μόσχα δια αντιπροσώπου αντέδρασε άμεσα....

"Αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης λάβει μέτρα για να δημιουργήσει μια παράλληλη δικαιοδοσία στην Ουκρανία, το Πατριαρχείο της Μόσχας θα το θεωρήσει σχισματικό" ανέφερε ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ και Μπροβάρυ Αντώνιος της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σε συνέντευξή του στην ουκρανική έκδοση του Vesti.

"Για κάποιο λόγο, η Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ακριβώς τους λόγους που χρησιμοποίησαν οι σχισματικοί για τη διεξαγωγή της θεραπευτικής διαδικασίας και είναι προφανές ότι αυτό δεν θεραπεύει το σχίσμα αλλά, αντίθετα,το νομιμοποιεί . Η αλήθεια μέσω της αναλήθειας!

Αυτό οδηγεί σε ένα αδιέξοδο από την αρχή και είναι σαφές ότι ενώ υπάρχει μια κανονική εκκλησία στην Ουκρανία και αν κάποιος παράλληλος θεσμός τεθεί τεχνητά, αυτός θα ήταν στην πραγματικότητα ένα σχισματικός θεσμός" , δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος και συνέχισε:

"Έχει ειπωθεί όλο και πιο συχνά για την ύπαρξη δύο εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών στη χώρα στο μέλλον. Αυτό το σενάριο είναι καταστροφικό, καθώς αυτό θα κατακλύσει την ίδια την ιδέα μιας ενοποιημένης Ορθόδοξης εκκλησίας στην Ουκρανία. Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενοποιημένη εκκλησία στην Ουκρανία όχι μόνο για δεκαετίες αλλά αιώνες",

Ο Ουκρανός Μητροπολίτης Ονούφριος αρνείται να δει τους Έξαρχους  της Κωνσταντινούπολης

Στο μεταξύ ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος αρνήθηκε να συναντηθεί με τους Έξαρχους που διορίστηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

«Κατά τη γνώμη μας, οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως οι οποίοι έχουν έρθει στην Ουκρανία με μια συγκεκριμένη εργασία είναι παρόντες εδώ και ενεργούν εδώ αντικανονικώς. Ως εκ τούτου, όταν ζήτησαν να γίνουν δεκτοί από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας, ο Μακαριώτατος Ονούφριος κατηγορηματικά αρνήθηκε" δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Μεταξύ των λόγων της άρνησης του Μητροπολίτη Ονούφριου να συναντηθεί με τους απεσταλμένους της Κωνσταντινούπολης είναι ότι η άφιξή τους στο έδαφος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «θα πρέπει να είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων και θα έπρεπε να έχουν λάβει άδεια από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», είπε.

"Και όμως οι εν λόγω επίσκοποι ήρθαν χωρίς εξουσιοδότηση και όχι μόνο ως μεμονωμένοι προσκυνητές αλλά με σαφή αποστολή να ακολουθήσουν μερικά δικά τους έργα. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, πρέπει να αναγνωρίσουμε την απουσία άμεσου διαλόγου με το Φανάρι" δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Παρέμβαση από Άγιο Όρος

"Η ουκρανική εκκλησία θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να διατηρήσει την ενότητά της με το Πατριαρχείο Μόσχας" δήλωσε ο ηγούμενος του Αθωνικού μοναστηριού του Αγίου Παύλου, Αρχιμανδρίτης Παρθένιος (Μουρελάτος).

Στα 87 του χρόνια ο Γέροντας Παρθένιος είναι ένας από τους παλαιότερους μονάζοντες του Αγίου Όρους. Εγκαταστάθηκε το 1954 και έχει υπηρετήσει ως ηγούμενος της μονής του Αγίου Παύλου για 40 χρόνια. Η Μονή του Αγίου Παύλου είναι γνωστή καθώς εκεί φυλάσσεται το σπουδαίο προσκύνημα των Τιμίων Δώρων των Μάγων.

"Νομίζω ότι η εκκλησιαστική αυτονομία με τη μορφή αυτοκεφαλίας είναι καλή από μόνη της, αλλά όταν υπάρχει ειρήνη, όταν αυτό το ζήτημα δεν γίνεται θέμα διαίρεσης ανθρώπων-του ποιμνίου", δήλωσε ο ηγούμενος, όπως αναφέρει ο ιερέας Βλαντιμίρ Βιγιαλσάνσκι στη σελίδα του στο Facebook.

"Ως εκ τούτου, η σοφία πιθανότατα προτείνει για πόσο μακριά είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας. Κατά τη γνώμη μου, όλες οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πρέπει να ενωθούν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ", πρόσθεσε ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος.

Επισημαίνοντας τον καθολικό χαρακτήρα του ουκρανικού ζητήματος, ο Αγιορείτης γέροντας τόνισε: «Αν η Ουκρανία εισέλθει στην Ευρώπη, χειρότερα πράγματα θα συμβούν απ 'ό,τι συνέβη στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να προσευχόμαστε στον Θεό, στην Άγια Θεοτόκο, στους Αγίους. Μόνο ο Κύριος μπορεί να μας απελευθερώσει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία τώρα βρισκόμαστε. "

Και μιλώντας για τη σύγχρονη εποχή γενικά, ο γέροντας Παρθένιος είπε: "Η νέα εποχή θα καταστρέψει τα πάντα. Θα καταστρέψει την οικογένεια, θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Εκκλησία, θα καταστρέψει τα πάντα έτσι ώστε να μην παραμείνει τίποτα. Οι άνθρωποι κινούνται προς το κακό και το κάνουν με μεγάλη ταχύτητα. Ποιος μπορεί να αποτρέψει αυτήν την ταχύτητα; Μόνο ο καλός Θεός που υποστηρίζει τον κόσμο. "

Και σε μια προειδοποίηση, πρόσθεσε: "Υπάρχει μια καταιγίδα που είναι πιο τρομερή από τον κομμουνισμό ... Αυτό που έρχεται τώρα είναι χειρότερο. Ας σώσει τον Κύριο όλους μας! "

Ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος δεν είναι ο μοναδικός Αγιορείτης ηγούμενος που έχει μιλήσει για το ουκρανικό θέμα. Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ του Βατοπεδίου έχει επίσης τοποθετηθεί στηρίζοντας την κανονικότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...