Άγιο Όρος

Παρέμβαση Εφραίμ: Μην φοβάστε η Ρωσία δεν θα καταρρεύσει, αντιθέτως θα έχει κύριο λόγο στην σωτηρία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας-Τι είπε για οικουμενισμό, παγκοσμιοποίηση, Ελλάδα και ηλεκτρονικές ταυτότητες

Στο Αικατερίνεμπουργκ της κεντρικής Ρωσίας βρέθηκε μεταφέροντας την Τιμία ζώνη της Παναγίας ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός και μεταξύ άλλων μιλησε με τους πιστούς στέλνοντας πληθώρα μηνυμάτων προς πάσα κατεύθυνση.

Ένας εξ αυτών τον ρώτησε λοιπόν πως αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση και ο ηγούμενος της αγιορείτικης Μονής Βατοπαιδίου απάντησε: 

"Εάν έχετε κατά νου τη διαδικασία της ενοποίησης όλων των χωρών και των πολιτισμών σε μία, κανείς δεν θα το επιτύχει. Είναι μόνο η προσπάθειά τους και εμείς ως Ορθόδοξοι δεν την αποδεχόμαστε. Δεν θέλουμε παγκοσμιοποιημένους ανθρώπους, αλλά θέλουμε τους παγκόσμιους, δηλαδή τους ανθρώπους του σύμπαντος. Οι καθολικοί άνθρωποι είναι άγιοι που λαμβάνουν τις προσευχές τους σε όλο τον κόσμο σε μια αγκαλιά".

Έστειλε μήνυμα και στους άθεους Έλληνες κυβερνώντες όταν ερωτήθηκε  αν η ελληνική ορθόδοξη θρησκεία είναι κρατική θρησκεία και πώς φαίνεται αυτό. "Ότι αυτή είναι η επίσημη θρησκεία, φαίνεται από το 98% του λαού που είναι Ορθόδοξος" είπε.

Ο Γέροντας Εφραίμ ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται και όταν ρωτήθηκε πώς να καταπολεμήσει κανείς τος λογισμούς στην προσευχή είπε: "όταν προκύπτουν σκέψεις κατά την προσευχή, θα πρέπει να τις παραμελούμε και να μην τους δώσουμε καμία προσοχή".

Μιλώντας για την δύσκολη θέση της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας απάντησε πως η πραγματική κρίση είναι ότι οι Έλληνες, δυστυχώς, παραμελησαν το θησαυροφυλάκιο που έχουμε και το οποίο ονομάζεται Ορθοδοξία. "Δυστυχώς, το φάντασμα της Ευρώπης ήταν επίσης πάνω από τους Έλληνες και απομακρύνθηκαν από την Ορθόδοξη Παράδοση.  Σε εκείνα τα χρόνια, οι άνθρωποι πήραν ακόμη και δάνεια για να πάνε διακοπές. Ποτέ δεν είχα κάνει διακοπές στη ζωή μου και δεν νομίζω ότι έχασα κάτι".

Ερωτώμενος για τον οικουμενισμό, εκτίμησε πως είναι ένα κίνημα στο οποίο όλες οι χριστιανικές εκκλησίες θα βρεθούν σε μια κοινή βάση. "Δεν είμαστε ενάντια στον διάλογο, αλλά πρέπει να θέσουμε σαφείς προϋποθέσεις γι 'αυτο. Πριν πάμε σε μια τέτοια συγκέντρωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ανήκουμε στη Μια Αγία Αποστολική Εκκλησία. Είμαστε αντίθετοι με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και τα έγγραφα. Όχι μόνο για πνευματικούς λόγους, σαν μια σφραγίδα του αντιχρίστου, αλλά επειδή με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου. Η κυβέρνηση που εξέλεξαν πρόσφατα στην Αγγλία δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί κάρτα πολίτη για τους πολίτες. Σίγουρα όχι για πνευματικούς λόγους καθώς δεν έχουν πνευματικά ενδιαφέροντα"

Ρωτήθηκε ακόμη για την εποχή που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η Όγδοη Οικουμενική Σύνοδος αλλά δήλωσε αναρμόδιος. "Δεν είμαι αρμόδιος για αυτή την ερώτηση, είναι το θέμα των αρχηγών των εκκλησιών".

Λίγο πριν κλείσει την συζήτηση έστειλε μήνυμα: "Μην φοβάστε, η Ρωσία δεν θα καταρρεύσει, αντίθετα, θα ενισχυθεί. Και θα έχει τον κύριο και σημαντικό ρόλο στη σωτηρία ολόκληρης της Ορθοδοξίας στη γη".

Ενδιαφέρον είχε τέλος η απάντησή του όταν ρωτήθηκε από γυναίκες με περίοδο αν μπορούν να προσκυνήσουν τη Τιμία Ζώνη, επειδή η Ζώνη είναι μόνο τρεις μέρες για προσκύνημα. "Αν έχετε κατά νου τις περιόδους που έχουν οι γυναίκες, υπάρχει ένα τεράστιο λάθος εδώ. Γνωρίζω ότι στη Ρωσία αυτές οι γυναίκες δεν υποκλίνονται στις εικόνες, ούτε καν πάνε στον ναό. Είναι λάθος" απάντησε!!

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...