Πατριαρχεία

Ο Πατριάρχης Σερβίας αντιτίθεται στο να έχουν τα νέα κράτη δικές τους εκκλησίες-Δεν είναι μόνο τα Σκόπια αλλά και το Μαυροβούνιο-Τι γίνεται με την Μολδαβία

Προφανώς αναφερόμενος στην Ουκρανία, ιδίως στα Σκόπια αλλά ακόμη και αναφορικά με το Μαυροβούνιο, ο Σερβος Ορθόδοξος Πατριάρχης απέστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας ότι οι νέες χώρες δεν θα πρέπει απαραίτητα να έχουν τις δικές τους ανεξάρτητες εκκλησίες.

Ο κ. Ειρηναίος έχει γράψει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εισαγωγής της αρχής της εκκλησιαστικής ανεξαρτησίας ή της αυτοκέφαλίας.

"Αυτή η αρχή θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας", ανέφερε στην επιστολή του.

Ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η αρχή θα μπορούσε να επικαλεστεί από την «αυτονομιστική μακεδονική εκκλησία», η οποία έφυγε από τον έλεγχο της σερβικής εκκλησίας στη δεκαετία του 1960.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ παραμένει μη αναγνωρισμένη από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες λόγω μιας διαρκούς διαμάχης για την εκκλησιαστική ανεξαρτησία της από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την οποία ήταν παλαιότερα ενωμένη.

Η Σερβική Εκκλησία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, έχει εμποδίσει την αναγνώριση της "Μακεδονικής Εκκλησίας" από τότε που δηλώνει μονομερώς «αυτοκέφαλη».

Η επιστολή του Ειρηναίου σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι η χορήγηση του καθεστώτος της ανεξαρτησίας μιας εκκλησίας στα νέα κράτη συγκρούεται "ενάντια στα κανονικά και ιστορικά δικαιώματα της Εκκλησίας".

Στο Μαυροβούνιο, ωστόσο, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι πίσω από την επιστολή του Ειρηναίου στον Βαρθολομαίο υπήρχε επίσης ο φόβος ότι η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να αναγνωρίσει μια άλλη αποσχισμένη εκκλησία, την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου.

"Από την επιστολή του Ειρηναίου, μπορεί να δει κανείς το φόβο του ότι η εκκλησία μας, όπως και η ουκρανική Εκκλησία, θα πάρουν ένα τόμο αυτοκεφαλίας," δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Μαυροβουνικής Εκκλησίας Stevo Vucinic.

Ένα άλλο ζήτημα για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι επίσης η κατάσταση στη Μολδαβία, όπου αμφισβητούνται δύο αντίπαλες εκκλησίες.

Η κύρια Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας υπάγεται στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η αντίπαλός της  είναι η νεότερη Ορθόδοξη Εκκλησία της Βεσσαραβίας, [το ιστορικό ρουμανικό όνομα για τη Μολδαβία], που υπάγεται στην ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το ουκρανικό ζήτημα όπως φαίνεται έχει ανοίξει για τα καλά τον ασκό του Αιόλου.....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...