Κόσμος

Ουρλιάζει ο Ερντογάν αλλά είναι οριστικό πλέον - «Εχθρός του Ισραήλ η Τουρκία» - Έξαλλος ο Νετανιάχου με τον «Σουλτάνο»

Δεν μπορεί να κρύψει το το μίσος του κατά του Ισραήλ ο Ερντογάν, ο οποίος έχει βαλθεί να καταστρέψει τις σχέσεις του με Ουάσινγκτον και Τελ-Αβίβ. Όπου και εάν βρεθεί εξαπολύει μύδρους κατά των Ισραηλινών, αλλά και κατά του Ν. Τραμπ, με αποτέλεσμα ο Σουλτάνος να κάνει απανωτά δώρα στην Ελλάδα.

Πλέον δεν μπορεί καμία από αυτές τις δύο χώρες να εμπιστευτεί τον αλλοπρόσαλλο πρόεδρο της Τουρκίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε την πρώτη μας εκκλησιαστική Ιερουσαλήμ στο έλεος των εισβολέων. Δεν θα θυσιάσουμε την πόλη της ειρήνης, την Ιερουσαλήμ, την ιερή πόλη των τριών ουράνιων θρησκειών, για τις φιλοδοξίες του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη δόξα της Ιερουσαλήμ, την τιμή του Χαράμ-Σάριφ και τον ιστορικό χαρακτήρα αυτής της αγίας πόλης», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στέλνοντας απειλητική προειδοποίηση στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

H ομιλία έγινε το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλούσε σε ακραίο μουσουλμανικό ακροατήριο που τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή, ο Ισραηλινός ηγέτης μίλησε με τα χειρότερα λόγια για τον κ. Ερντογάν σε ξένους συνομιλητές του, χαρακτηρίζοντας εχθρό του Ισραήλ τον πρόεδρο της Τουρκίας. 

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έφτασε χθες στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μίλησε στο εορταστικό δείπνο του Ιδρύματος TÜRKEN, που έγινε το ξενοδοχείο Mandarin Oriental.

Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι τα ψηφίσματα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την Ιερουσαλήμ, παρά τις απειλές των αμερικανικών και ισραηλινών αρχών έδειξαν ότι η διεθνής κοινή γνώμη ήταν ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα. Δεν θα θυσιάσουμε την πόλη της ειρήνης, την Ιερουσαλήμ, την ιερή πόλη των τριών ουράνιων θρησκειών, για τις φιλοδοξίες του Ισραήλ, τόνισε.

Πριν από την άφιξη του, έγινε γνωστό όι οι Τούρκοι και οι Μουσουλμάνοι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περίμεναν με …ανυπομονησία τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Ερντογάν συναντήθηκε πρώτα με Τούρκους που ζουν στην Αμερική και Αμερικανούς Μουσουλμάνους σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τουρκο-Αμερικανική Συντονιστική Επιτροπή (TASC).

Ανώτατα στελέχη της TASC και μέλη της Μουσουλμανικής Αμερικανικής Κοινωνίας (MAS) στο Μπρούκλιν συνεδρίασαν για να εξετάσουν τις τελευταίες προετοιμασίες της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή.

Ο πρόεδρος της MAS στη Νέα Υόρκη Χουσεΐν Αχμέτ είπε ότι περίμεναν με ανυπομονησία τον κ. Ερντογάν. «Είναι μεγάλη η σημασία του Ερντογάν για μας. Υποστηρίζει όλους τους Μουσουλμάνους στον κόσμο. Αντιτίθεται στην αδικία που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Συρίας, του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Υεμένης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τον δούμε ξανά», είπε ο Αχμέτ.

Ο συμπρόεδρος της TASC Χαλίλ Μουτλού είπε ότι είναι μεγάλη η αγάπη και το ενδιαφέρον των Μουσουλμάνων για την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν. «Η μουσουλμανική κοινωνία των ΗΠΑ είναι πολύ δυναμική, προέρχεται από πολλές και διάφορες χώρες, από στρώματα διαφορετικών χρωμάτων και εθνικοτήτων. Αλλά όλοι συγκλίνουν σε ένα κοινό παρονομαστή όταν πρόκειται για την Τουρκία και τον ηγέτη της. Και αυτό μας ευχαριστεί. Μας υπενθυμίζει τις ευθύνες μας και μας ωθεί να εργαστούμε πιο πολύ», δήλωσε ο Μουτλού.

Όπως καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, τα πρόσφατα δημοσιεύματα αναλυτών και ΜΜΕ τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, περί αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας πέφτουν στο κενό.

Τι ανέφεραν τα δημοσιεύματα:

Σε μυστικές συνομιλίες φαίνεται πως βρίσκονται Ισραήλ και Τουρκία για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να κλείσει όσα πιο πολλά «μέτωπα» μπορεί πριν ξεκινήσει να κινείται επιθετικά στην Κύπρο.

Μετά την (ταπεινωτική μάλιστα) απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή από την Άγκυρα, οι δύο χώρες βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις, καθώς όπως αναφέρεται ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Λίμπερμαν και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βρέθηκαν τις ίδιες ημέρες στο Αζερμπαϊτζάν, όπου και είχαν συνάντηση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, Ισραηλινούς αλλά και Τούρκους οι δυο χώρες είναι αποφασισμένες να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με ανταλλαγή πρεσβευτών ,ενώ το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ήδη αναζητά το νέο του πρεσβευτή στην Άγκυρα για τα καλοκαίρι του 2019.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στο Τε Αβίβ νέο οικονομικό ακόλουθο ο οποίος ήδη εργάζεται για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών οι παράγοντες που έχουν επισπεύσει την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, είναι το διαφαινόμενο τέλος του πολέμου στη Συρία, ο Μπασάρ Αλ Άσσαντ όπου τον θεωρούν εχθρό και οι δύο χώρες, αλλά και η ιρανική διείσδυση στη Συρία.

Ίσως μία έρευνα για το τι λαμβάνει χώρα παρασκηνιακά δεν θα έβλαπτε, καθώς ο Ερντογάν έχει επιλέξει την πορεία που θα ακολουθήσει.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ κράτησε εξαρχής επιφυλάξεις για το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς η κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών, είναι μη αναστρέψιμη.

Αναμένουμε πλέον με αγωνία τα επόμενα βήματα, καθώς Ελλάδα και Κύπρος επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...