Οικονομία

«Ξεκλειδώνει» η επένδυση-μαμούθ στην Αταλάντη από την ιαπωνική Mitsubishi

Για πρώτη φορά, ύστερα από γραφειοκρατικό ανήφορο δώδεκα χρόνων βλέπει φως στο τούνελ η τουριστική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ Atalanti Hills που σχεδιάζεται στην περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας σε τμήμα έκτασης 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων. Σύμφωνα με το capital.gr, το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) έχει οδηγηθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τη δημοσίευση του ΦΕΚ αναμένεται να διαδεχτεί η ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσης άδειας δόμησης, διαδικασία για την οποία υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα ενός περίπου χρόνου. Στη συνέχεια οι επενδυτές θα προχωρήσουν στην αίτηση έγκρισης άδειας έκδοσης, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν πρόδρομες εργασίες στην περιοχή. Πριν δηλαδή, εξασφαλιστεί η έγκριση δόμησης.

Την επένδυση θα υλοποιήσει η εταιρεία Λοκρός, την οποία έχουν συστήσει από κοινού η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Europa Capital μαζί με την εταιρεία Prufrock Investments. Η Europa Capital αποτελεί μέλος του Rockefeller Group, το οποίο ανήκει στην Mitsubishi Estate Co, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ιαπωνία με αντικείμενο τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έργων real estate.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills, απέχει περίπου 10 χλμ. από τη θάλασσα, με το business plan της επένδυσης να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ("Νότος, "Ζέφυρος”, "Βορράς”), συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Από το περίπου 1,5 δισ. ευρώ, κατά την πρώτη φάση, πενταετούς διάρκειας, θα τοποθετηθούν έως 600 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 8.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΤΑ, το θέρετρο θα διαθέτει εγκαταστάσεις Spa, αθλητικά κέντρα, πολιτικό χωριό, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου. Τα ξενοδοχεία και οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν επιφάνεια 420 στρεμμάτων, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων γκολφ) θα εκτείνονται σε 1.700 στρέμματα. Εν γένει, τα κτήρια θα αντιστοιχούν στο 2,56% της συνολικής έκτασης της ΠΟΤΑ, με την τουριστική ανάπτυξη να φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνή προορισμό γκολφ.

Σχετικά με τα τουριστικά συγκροτήματα, ο Νότος θα διαθέτει 1.030 κατοικίες και θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της έκτασης που συνορεύει με τη λίμνη Κωπαΐδα.

Ο Ζέφυρος θα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της περιοχής, διαθέτοντας 955 κατοικίεςπου θα είναι υλοποιηθούν σε υπερυψωμένες θέσεις πάνω από το γήπεδο γκολφ.

Ο Βορράς θα διαθέτει 1.321 κατοικίες, θα απευθύνεται, κατά βάση, σε οικογένειες και θα διαθέτει κέντρο με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και αθλητικά γήπεδα.

Τα τρία συγκροτήματα θα κατασκευαστούν ανά τμήματα: θα ξεκινήσει η ανέγερση του "Νότος” και θα ακολουθήσουν (με απόσταση από δύο έως τεσσάρων ετών) ο "Ζέφυρος” και ο "Βορράς”.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία κατάθεσης των προμελετών και της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων χρονολογείται από το 2006, ενώ την άνοιξη του 2011 οι φορείς της επένδυσης είχαν εκφράσει με επιστολή τους, προς την τότε κυβέρνηση, την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το έργο, εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

economy365.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...