Κόσμος

Μέι: Ρώσοι πράκτορες αυτοί που δηλητηρίασαν τους Σκριπάλ

Ρώσοι κατάσκοποι που εκτέλεσαν σχέδιο δολοφονίας με την έγκριση του ρωσικού κράτους ήταν οι δύο άντρες που συνελήφθησαν για τη δηλητηρίαση με novichok τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια, στο Σόλσμπερι, όπως αποκάλυψε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Είχαμε απόλυτο δίκιο όταν από το Μάρτιο λέγαμε ότι ήταν δάκτυλος της Ρωσίας. Βάσει αξιοποίησης των πληρφοριών, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι οι δύο συλληφθέντες που ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία είναι υπάλληλοι της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας , γνωστή ως GRU», τόνισε η Μέι, μιλώντας στους βουλευτές της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για τους Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίρο, στους οποίους απήγγειλαν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του μαζί με έναν Βρετανό αστυνομικό.

Ο πρώην Ρώσος διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν στο Σόλσμπερι τον Μάρτιο. Η δηλητηρίαση πυροδότησε μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή στο περιστατικό.

«Δεν μας λένε τίποτα αυτά τα ονόματα» απαντά η Μόσχα

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετά την δημοσιοποίηση των ονομάτων δύο Ρώσων του οποίους βρετανοί εισαγγελείς θεωρούν υπεύθυνους για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο, κάλεσε το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης»

«Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες , δεν μας λένε τίποτα» δήλωσε η Ζαχάροβα

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αλεξάντρ Σούλγκιν χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Λονδίνο.

«Το αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσια. Δηλώσαμε αμέσως, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Σαλσμπερι» δήλωσε ο Σλούγκιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι ‘Ρωσία-1».

Στο μεταξύ το μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αντόν Μαρόζοφ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να διερευνήσει την υπόθεση Σκριπάλ και το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ενοχή των Ρώσων πολιτών στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ