Κόσμος

Ερντογάν μαινόμενος κατά Τραμπ: «Θέλεις να μας δολοφονήσεις οικονομικά» - Ανησυχία Αγκυρας για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα

O N. Tραμπ γονατίζει την Αγκυρα και ο Ερντογάν ξεθάβει το... τσεκούρι του πολέμου κατά των ΗΠΑ, κάνοντας μία απίστευτη επίθεση κατά της Ουάσινγκτον. 

Τις ΗΠΑ κατηγόρησε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν γι' αυτή την «απεχθή οικονομική επίθεση που δέχεται η Τουρκία», η οποία έκανε την τουρκική λίρα να χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της.

«Η χώρα μας δέχθηκε μία στυγερή οικονομική επίθεση μετά από μία σειρά δηλώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και συνέχισε: «Η ξαφνική άνοδος της Λίρας έναντι του δολαρίου ήταν μία προσπάθεια οικονομικής δολοφονίας».

Μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Τουρκία θα εξετάσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου». Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες.

«Πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα σε όσους εκμεταλλεύονται την αύξηση των τιμών», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ σημείωσε, ότι η υπομονή του έχει και όρια.

Ο Ερντογάν δεν κατηγόρησε ευθέως τον Ν. Τραμπ, όμως εμμέσως το μήνυμα πάει προς τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ταυτόχρονα Τούρκοι αναλυτές ξεσπαθώνουν για τα σχέδια της Ουάσινκτον, που επιθυμεί να μεταφέρει οπλισμό και να χτίσει βάσεις στην Ελλάδα.

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, κάτι που δείχνει μια δυνητική κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Υπάρχουν επίσης τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό μέρος για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Από πολιτικής άποψης, οι Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και τα δύο κράτη έχουν ανησυχίες για τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Ο πρώην βουλευτής με το κόμμα του ΑΚΡ και πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών για τα Βαλκάνια, Ριφάτ Σαΐτ, σχολίασε στο Sputnik πως τέτοιες ενέργειες θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ε.Ε. στο σύνολό της.

«Νομίζω ότι πρώτες από όλους δυσαρέσκεια για αυτή την πρωτοβουλία της Αμερικής, θα εκφράσουν η Γερμανία και η Γαλλία».

«Η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ελλάδα δεν θα οδηγήσει πουθενά, παρά μόνο στον περιορισμό της Αμερικής στις ακτές του Αιγαίου», είπε.

Είναι προφανές πως υπάρχει έντονη ανησυχία στην Αγκυρα. Η Ελλάδα έχει μία τεράστια ευκαιρία μπροστά της, αρκεί να μην χαλάσει και τις συμμαχίες της και με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...