Ερευνα: Οι Έλληνες δηλώνουν θρησκευόμενοι και κατά των μεταναστών

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2018, 8:04 μμ

Μεγάλη έρευνα, μέσω της οποίας σκιαγραφείται το προφίλ των πεποιθήσεων του σύγχρονου Έλληνα διενήργησε το κέντρο «διαΝΕΟσις», μέσω της εταιρείας Metron Analysis. Το ερωτηματολόγιο αφορά τις αξίες που προτάσσει η σημερινή ελληνική κοινωνία, τα πιστεύω των πολιτών για τους πολιτικούς, μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης οικονομικής κρίσης και η αξία που δίνουν σε έννοιες όπως η θρησκεία, η οικογένεια, η φιλία και η εργασία.


Χαρακτηστικό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που αξιολογούν την πολιτική ως σημαντική, καθώς μόλις το 30% απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 70% απαξιώνει τους πολιτικούς. Στον αντίποδα, το 85% δίνουν αξία στη θρησκεία, τον ελεύθερο χρόνο, την εργασία, τους φίλους και την οικογένεια.

Επίσης, το 20% θεωρεί ότι οι ψήφοι στις εκλογές δεν καταμετρούνται με δίκαιο τρόπο, ενώ το 40% εκτιμά ότι οι «υπεύθυνοι των εκλογών δεν είναι αμερόληπτοι». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το 30% πιστεύει ότι οι πλούσιοι εξαγοράζουν τις εκλογές και ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται.

Την ίδια ώρα, το 70% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν θα ήθελε για γείτονες τοξικομανείς, το 57% αλκοολικούς, το 33% ομοφυλόφιλους, το 25,7% μετανάστες, το 21,6% άτομα διαφορετικής θρησκείας, το 13,5% άτομα που μιλούν διαφορετική γλώσσα και το 8% ανύπαντρα ζευγάρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, το 25% θεωρεί ότι οι άνδρες γίνονται καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες και καλύτερα στελέχη επιχειρήσεων, ενώ το 40% συμφωνεί με την άποψη πως «όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν».


Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για τη διαφθορά, καθώς το 52% θεωρεί ότι η διαφθορά μεσουρανεί στα στελέχη επιχειρήσεων, το 52% στις δημόσιες υπηρεσίες, το 59% στις τοπικές αρχές, το 71% στις κρατικές αρχές και το 79% στους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα, το 50% πιστεύει ότι οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη, το 70% ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα, το 64% ότι ενισχύουν τον κίνδυνο τρομοκρατίας και το 63,5% ότι διογκώνουν την ανεργία.

Όσον αφορά τη θρησκεία, το 81,4% δηλώνει θρησκευόμενο άτομο και το 50% ότι πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Εντύπωση παράλληλα, προκαλεί το γεγονός ότι το 21,2% των Ελλήνων εκτιμάει ότι «όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, η θρησκεία έχει πάντα δίκιο».

Την ίδια ώρα, οι πολίτες δικαιολογούν το προγαμιαίο σεξ σε ποσοστό 74%, το διαζύγιο σε ποσοστό 69%, το περιστασιακό σεξ σε ποσοστό 53% και την ομοφυλοφιλία σε ποσοστό μόλις 25%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών.