Οικονομία

Αναδρομικά: Πώς θα τα λάβουν ένστολοι, δικαστικοί και πανεπιστημιακοί

Αναδρομικά 1,2 δισ. ευρώ σκοπεύει να δώσει μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση σε ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα ποσά μάλιστα θα καταβληθούν σε μία δόση μέχρι το τέλος του έτους και όχι σε δύο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών.

Το ποσό των αναδρομικών που θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους οι αμειβόμενοι των ειδικών μισθολογίων που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο θα εγγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2018, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και σχετική νομοθετική διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των αναδρομικών έχει προσδιοριστεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους περίπου 250.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Στο σχέδιο για την επιστροφή αναδρομικών που έχουν καταρτίσει στο υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί του ΕΣΥ καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν προβλέπει την καταβολή αναδρομικών από το 2012, αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα.

Το κονδύλι του 1,2 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι λειτουργοί του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια είναι εξασφαλισμένο και θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα του εφετινού προϋπολογισμού. Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,2% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ. Με βάση τις εκτιμήσεις, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί στην καταβολή των αναδρομικών.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε όχι απλά να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά να κατανείμει σχεδόν όλο το υπερπλεόνασμα του εφετινού προϋπολογισμού στους ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς προσβλέποντας σε εκλογικά οφέλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...