Πολεμική αεροπορία

«Έγραψαν» ιστορία οι Έλληνες πιλότοι στο Albacete: Ελληνικά Mirage αναχαίτισαν F-22 Raptor - Τρομερή επιτυχία για την ΠΑ

Πραγματικά η Ελλάδα διαθέτει τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, όταν πριν μερικές ημέρες είχαν μια  τρομερή επιτυχία στο TLP 2018-3 στην βάση Albacete στην Ισπανία, όταν φέρονται να  αναχαίτισαν δύο αμερικανικά F-22 Raptor, αφήνοντας τους Αμερικανούς με ανοικτό το στόμα.

Οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της 331 Μοίρας της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα, προκάλεσαν πανικό σε όλους τους συμμετέχοντες με τις δυνατότητες και την μαχητικής τους αξία,  αναχαιτίζοντας το καλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το αμερικανικό F-22  Raptor, σύμφωνα με τον Veteranos.gr.

Οι πιλότοι μας συμμετείχαν στην 3η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2018, του Tactical Leadership Programme - Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας (TLP), που διεξάγεται στην ισπανική αεροπορική βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στο εν λόγω πρόγραμμα, με τέσσερα αεροσκάφη και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, καθώς και ελεγκτές Αεράμυνας και προσωπικό ειδικότητας Πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η 331 Μοίρα ανέλαβε αποστολές προστασίας μικτών σχηματισμών σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων (COMAO), με σκοπό την εξοικείωση και την συνεργασία όλου του προσωπικού, που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Σήμερα επίσης έγινε γνωστό ότι βαίνει προς ολοκλήρωση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία  για την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage.

Σε επικείμενο συμβούλιο εξωτερικών και Άμυνας της βουλής  θα παρουσιαστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της νέας αυτής σύμβασης που αφορά τον εκσυγχρονισμό στις μοίρες  331,332, και αφορά τα μαχητικά Mirage 2000-5 & Mirage 2000EGM/BGM.

Πρόκειται για ένα τύπο αεροσκαφών τα οποία στην κυριολεξία τρέμουν οι Τούρκοι μιας και δεν διαθέτουν στο δικό τους οπλοστάσιο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες, έμπειροι αξιωματικοί του Ισραηλινού στρατού είχαν ανακοινώσει «για να ακούσει η Τουρκία», ότι με πλήρη δράση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, όλες οι τουρκικές αεροπορικές βάσεις θα «σβηστούν» από τον χάρτη μέσα σε 48 ώρες.

Η 331 Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την ΠΑ. Έμβλημα της Μοίρας είναι ο αρχαίος ήρωας Θησέας.

Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.

Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Για το σκοπό αυτό διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου. Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Όπως και να έχει όμως η ελληνική ικανότητα και μαχητική αξία είναι γνωστή στους επιτελείς του ΝΑΤΟ, για  όλους τους κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό έχει τεράστια σημασία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Α.Μεσόγειο και στην Ελλάδα ενόψει εξορύξεων υδρογοναθράκων.  

https://youtu.be/JNeOOtoCGiI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ