Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν απελευθέρωσε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Έρχονται Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος - Τι αντάλλαγμα πήρε


Μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης αφέθηκαν ελεύθεροι. Την αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Ανδριανούπολης ανακοίνωσε στις 19.09 το απόγευμα της Τρίτης το πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί θα επαναπατριστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα οργανωθεί και κάποιου είδους τελετή υποδοχής τους, με πιθανή τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, από το προεδρικό αεροσκάφος.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν εκ νέου στο δικαστήριο, όπου κατέθεσαν για έκτη φορά αίτημα απελευθέρωσης. Αυτή τη φορά όμως, ο δικαστής απάντησε θετικά, δίνοντάς τους το «πράσινο» φως για αποχώρηση από τη φυλακή τύπου F της Αδριανούπολης, χωρίς, μάλιστα περιοριστικούς όρους.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Στη δίκη, όπως έγινε γνωστό, θα παρασταθούν δια του συνηγόρου τους.

Η Ελληνίδα πρόξενος στην Αδριανούπολη ενημέρωσε σχετικά τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Δήλωση Τσίπρα

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/posts/10156681022723054&width=500

Η εξέλιξη έρχεται μετά την αναστολή εκ μέρους μας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εν μέσω ασφυκτικών αμερικανικών πιέσεων για τον πάστορα Μπράνσον.

Είναι προφανές πως ο Ερντογάν φτιάχνει το δημόσιο πρόσωπό του προβαίνοντας σε έναν διπλωματικό ελιγμό. Μένει να δούμε αν αυτός ο ελιγμός αποσκοπεί στην παράταση της αιχμαλωσίας του αμερικανού πάστορα.

Η ενέργεια αυτή έχει διττό στόχο:

Πρώτον, να φανεί ανθρωπιστής σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ ενόψει της αμερικανοτουρκικής κρίσης, καθώς αντίστοιχη κίνηση έκανε και με τον πάστορα Μπράνσον και δεύτερον, να κερδίσει χρόνο και να φανεί διαλλακτικός ενόψει παζαρέματος σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι πολύ πιθανό το αντάλλαγμα που δίνουμε να είναι η πρόωρη «αποκαθήλωση» των νόμιμων μουφτήδων.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση προχώρησε στην «αποκαθήλωση» των νόμιμων μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ικανοποιώντας ουσιαστικά ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα σε τροπολογία για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο : “Πανεπιστήμιο Ιωάννίων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”, συμπεριλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- άρθρο που οδηγεί στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση των σημερινών μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
https://twitter.com/PanosKammenos/status/1029403422297124864?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ