Βαλκάνια

Αντίστροφη μέτρηση για νέα σύνορα στα Βαλκάνια -Τρόμος Αλβανών στο Πρέσεβο: Μαχητικά «έσκισαν» τους ουρανούς

Οδεύουμε προς ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, ειδικότερα μετά από τις δηλώσεις του προέδρου Χασίμ Θάτσι περί ''διόρθωσης συνόρων'' και την σφοδρή αντίδραση βουλευτών του Κοσσυφοπεδίου. Σερβικά μαχητικά έσκισαν τους ουρανούς του Πρέσεβο, προκαλώντας τρόμο στον αλβανικό πληθυσμό, στο πλαίσιο μεγάλης αεροπορικής άσκησης.

Τα Βαλκάνια αποτελούν πυρήνα γεωπολιτικών ανακατατάξεων πλέον και η ''μεγάλη έκρηξη'' είναι προ των πυλών... 

«Ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, δεν θέλει καν να ακούσει τις αντιρρήσεις που ακούγονται  από το πολιτικό φάσμα του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία», γράφει η Γκαζέτα Μπλιτς.

Σε συνέντευξή του στην «RTV Dukagjini», δήλωσε ότι υποστήριξη αυτής της ιδέας από το λαό είναι πολύ μεγάλη, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα ειδικά για το θέμα αυτό.  «Η μαζική βούληση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου είναι υπέρ αυτής της ιδέας, όπως και η μαζική βούληση εκείνων όλων που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο. Το αίτημά τους είναι δίκαιο και αποδεκτό, κανείς δεν θα ήταν εναντίον, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ», δήλωσε ο Θάτσι.

Ο πρόεδρος εξακολουθεί να επιμένει – γράφει το δημοσίευμα- ότι δεν θα υπάρξει διαίρεση ή ανταλλαγή εδαφών, και όπως είπε αυτή ήταν μια παλιά ιδέα της σερβικής Ακαδημίας Επιστημών, αλλά, τόνισε ότι εργάζεται σκληρά για να ενταχθεί η Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Θάτσι πρόσθεσε ότι δεν είναι αλήθεια ότι με την περίπτωση της ένωσης της Κοιλάδας, το Κοσσυφοπέδιο θα χάσει μέρος από το βορρά.

«Επαναλαμβάνω ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα, είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα δεν θα υπάρξει διαχωρισμός για αντάλλαγμα, θα μπορούσε να γίνει,  ώστε να ενσωματωθεί το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και η Μέντβεντζα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά πρόκειται για μια ψευδή είδηση», είπε. Επιβεβαίωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει επίσημα την ιδέα της ένταξης της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη χώρα (Κοσσυφοπέδιο).

Επιμένει στην πρότασή του για διόρθωση των συνόρων του Κοσόβου με τη Σερβία και ισχυρίζεται ότι για το θέμα, έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Kosovapress, ο Θάτσι δήλωσε ότι μόνο με τη «διόρθωση των συνόρων», θα υπάρξει οριστική συμφωνία με τη Σερβία. Το Κόσοβο, δήλωσε, έχει μια μικρή πιθανότητα να δοκιμάσει να ενωθεί με το (σ.σ. σερβικό με αλβανικό πληθυσμό) Πρέσεβο, άλλωστε αυτό ζητούν και οι Αλβανοί στο Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας. Στο διάλογο με τη Σερβία, τόνισε αρκετές φορές ο Θάτσι στη συνέντευξή του, το Κόσοβο έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, δεν ξεκίνησε το διάλογο για να χάσει, αλλά για να πετύχει ειρηνική συμφωνία με τη Σερβία.

Κάλεσε τις πολιτικές παρατάξεις στο Κόσοβο να είναι ενωμένες και κατέληξε δηλώνοντας ότι, το αίτημα του Κοσόβου είναι να επιστραφεί το Πρέσεβο στο Κόσοβο καθώς η Σερβία δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει για τους Αλβανούς του Πρέσεβο δικαιώματα, τα οποία το Κόσοβο τα διασφαλίζει για τους Σέρβους που ζουν στο έδαφός του.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Κάιλι Σκοτ, γράφει η εφημερίδα, δήλωσε ότι, οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν το Κόσοβο και τη Σερβία στην επίτευξη συμφωνίας και πρόσθεσε ότι, δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση Τραμπ θα αλλάξει δραστικά τις θέσεις της Ουάσιγκτον για το καθεστώς του Κοσόβου.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, όταν ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Vizion Plus να τοποθετηθεί στις δηλώσεις Θάτσι, απάντησε ότι, η λύση στο διάλογο Κοσόβου-Σερβίας θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο βουλευτής του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Μισλίμ Μουρίζι, αντέδρασε μετά τις προτάσεις Θάτσι για «διόρθωση συνόρων» δηλώνοντας ότι οι προτάσεις Θάτσι οδηγούν σε πόλεμο.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Πετρίτ Βασίλη, άφησε να εννοηθεί ότι τα σύνορα είναι εντάξει, πρόβλημα παραμένει η υπεράσπισή τους.

Δηλώσεις προέδρου Σερβίας για διόρθωση συνόρων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αναφέρθηκε σε μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρει η Zeri Info.

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς ο στόχος του κράτους της Σερβίας είναι να κερδίσει κάτι περισσότερο από αυτό που έχει η Σερβία σήμερα.Ο Σέρβος πρόεδρος έκανε σαφές ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη λύση για όλους. Πρόσθεσε ότι θέλει για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να έχουν σταθερότητα και μια λύση που θα παρέχει ειρήνη μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών, όπως αναφέρει το echedoros.

Είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς:

''Το ερώτημα είναι ποια απόφαση θα λάβουμε για να επιλύσουμε το ζήτημα ώστε να διατηρήσουμε αυτά που έχουμε σήμερα και μελλοντικά η Σερβία να κερδίσει περισσότερα.

Ως πρόεδρος της Σερβίας, αν και είναι δύσκολο για τους συνεργάτες μου και για τους πολίτες της Σερβίας, γιατί η απόφαση δεν είναι αρεστή, ωστόσο βλέπω ότι η επίλυση του προβλήματος είναι απαραίτητη και να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Χρειαζόμαστε μια λύση που θα παρέχει ειρήνη στο λαό μας και είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα προς όφελος του λαού μας.

Αν δεν επιλύσουμε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα έχουμε ένα εκατομμύριο λιγότερους Σέρβους στη χώρα'', είπε ο Βούτσιτς, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Κοσσυφοπέδιο: Βουλευτές απειλούν με διαδηλώσεις για τη ‘διόρθωση’ συνόρων

Οι βουλευτές του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Αλμπουλένα Χατζίου και Αρμπέριε Ναγκάβσι, δήλωσαν ότι ο Χασίμ Θάτσι δεν έχει καμία αξιοπιστία όταν μιλάει για διόρθωση συνόρων με τη Σερβία, όπως έγινε και  με τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, όπου το Κοσσυφοπέδιο έχασε μέρος της επικράτειας, γράφει αλβανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το echedoros.

Η βουλευτής Χατζίου δήλωσε ότι ο Θάτσι θα πρέπει να σταματήσει αμέσως  κάθε συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία, γιατί, σύμφωνα με αυτήν,  μπορούν να αρχίσουν διαμαρτυρίες. Επίσης,  η βουλευτής Αρμπέριε Ναγκάβσι, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη χώρα να πάει στις κάλπες και να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση.

«Το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται νέες εκλογές.  Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει ένα νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θα φοβάται τα δικαστήρια και την εντολή των πολιτών», είπε.

Στην οριοθέτηση του Κοσσυφοπεδίου με το Μαυροβούνιο, το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης είχε εκφράσει έντονα την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι παραχωρήθηκαν αλβανικά εδάφη με την συμφωνία που υπέγραψε ο Χασίμ Θάτσι.

«Σερβικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Πρέσεβο»

«Η Σερβία ξεκίνησε εκπαιδευτική αεροπορική άσκηση στο νότο της χώρας. Οι εναέριοι ελιγμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ενώ πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Οι ελιγμοί άρχισαν στην πόλη Νίς και σε άλλες νότιες περιοχές συμπεριλαμβανομένων του Πρέσεβο, της Μέντβεντζας και του Μπουγιάνοβατς, όπου υπάρχει αλβανική πλειοψηφία.

Το σερβικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η άσκηση ήταν προγραμματισμένη και δεν έχει σχέση με τις πρόσφατες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Παρά όμως την ανακοίνωση αυτή, τόσο η Πρίστινα όσο και οι διεθνείς αρχές φοβούνται κλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της ανακοινωθείσας προθεσμίας για την ίδρυση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...