Βαλκάνια

Στηρίζουν ανταλλαγή εδαφών οι Αλβανοί σε Κόσοβο-Πρέσεβο: «Κινούμενη άμμος για την ΠΓΔΜ η αλλαγή συνόρων» - Πολεμική ρητορική από ηγέτες των Βαλκανίων

Άμεσα απειλούνται τα Σκόπια με την συμφωνία-έκτρωμα για το ονοματολογικό να οδηγείται σε κατάρρευση και την κυβέρνηση των Σκοπίων να χάνει έδαφος με ταχύτατους ρυθμούς. Ενόψει ραγδαίων εξελίξεων στα Βαλκάνια, τα Σκόπια οδηγούνται σε αποσταθεροποίηση και οι κίνδυνοι αυξάνονται.

Το μικρό, άκρως διεφθαρμένο κράτος της Αλβανίας, ενήργησε με συνέπεια ως υπηρέτης του ΝΑΤΟ, από τότε που η συμμαχία- υπό αμερικανική ηγεσία – υποστήριξε τους Αλβανούς τρομοκράτες στην αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

Οι ΗΠΑ δημιουργούν την Μεγάλη Αλβανία. Ενα κράτος, το Κόσοβο, που αποτελείται μόνο από αλβανικό πληθυσμό, θα ενωθεί με την Αλβανία και απομένουν μόνο οι Αλβανοί των Σκοπίων. Δεν γνωρίζουμε πλέον αν τους συμφέρει να ψηφίσουν «ΝΑΙ” στο επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ποιος Αλβανός δεν θα ήθελε ένωση με Αλβανία-Κόσοβο;

Ουσιαστικά οι Αλβανοί πιέζουν για να πάρουν το Πρέσεβο από την Σερβία που έχει κατεξοχήν αλβανικό πληθυσμό. Θα παραδώσει η Σερβία εθνικό έδαφος;

Σε περίπτωση που αποτύχει δηλαδή η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, δημιουργούν μια δεύτερη ζώνη άμυνας βάζοντας μπροστά τη Μεγάλη Αλβανία ως ανάχωμα στην Ρωσική επέλαση στην περιοχή.

Ας σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα μέχρι πρόσφατα «ξόρκιζε» τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά στα μέσα Ιουλίου εμφανίστηκε να αλλάζει ξαφνικά άποψη. Ο Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στο πλαίσιο οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Ρητορική με πολεμικές δηλώσεις επικρατεί τις τελευταίες, από ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Συζητήσεις για ανταλλαγές εδαφών, ΄΄διορθώσεις συνόρων΄΄ και συχνές αναφορές σε επικείμενο πόλεμο με αφορμή τα παραπάνω, αποτελούν τα βασικά θέματα που απασχολούν τα Βαλκάνια.

Έρχονται σημαντικές εξελίξεις και οι ειδικοί προειδοποιούν…

Η σερβική εφημερίδα ‘Danas’ σε ανάλυσή της, αναφέρεται στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα Σκόπια.

«Η πΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ξεφύγει από μια εκτεταμένη διαδικασία στασιμότητας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη ευρω-ατλαντική συμμαχία, τώρα με το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί σε κατάσταση ομηρίας από το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη λεγόμενη Κοιλάδα του Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Οδικό Διάδρομο 10 που συνδέει την κεντρική Ευρώπη με την Θεσσαλονίκη και θα κοπεί άμεσα ο αυτοκινητόδρομος Βράνιε- Κουμάνοβο- Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή θα καταστεί μια ομογενοποιημένη περιφέρεια από Αλβανούς, που δεν έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό διάθεση για ‘διευθέτηση της κατάστασης’ στην περιοχή της οροσειράς Σκόπτσκα Τσέρνα Γκόρα.

Επιπλέον, θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δομές του πολιτικού φάσματος των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, που στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ψηφοφόροι, στους οποίους προτείνεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα ως μια νέα ‘σελίδα’ για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξακολουθεί να στερείται πλήρους πολιτικής εξουσίας, θα έχει να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επιθέσεις του φιλο -εθνικιστικού VMRO-DPMNE και μιας νέας κινούμενης άμμου στη χώρα», γράφει η ‘Danas’.

Πολλοί ξεχνούν το γεγονός ότι οι δυνάμεις της KFOR βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, και ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα στο Μαυροβούνιο, σύντομα στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία και στην περίπτωση αυτή η ‘συνύπαρξη’ αυτή θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική από ό, τι κάποιος στην Πρίστινα ή στο Βελιγράδι θα μπορούσε να φαντασθεί, καταλήγει η ανάλυση της σερβικής εφημερίδας, υπονοώντας την περικύκλωση της Σερβίας από τη νατοϊκή συμμαχία.

Στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ευχαρίστησε στο Facebook το λαό της Κοιλάδας του Πρέσεβο για την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία για την ένταξη της περιοχής τους στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το echedoros.

Ο Χασίμ Θάτσι είπε χαρακτηριστικά ότι η ενοποίηση της Κοιλάδας του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο είναι μια πρωτοβουλία σωστή που πρέπει να ενώσει όλους τους πολίτες.

«Για μια άλλη φορά ευχαριστώ τους ηγέτες της Κοιλάδας του Πρέσεβο που υποστηρίζουν την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την ενοποίηση του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβεντζα με το Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της διόρθωσης των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να μας ενώσει χωρίς επηρεασμούς από κόμματα ή ιδεολογικές πεποιθήσεις ή από αντιπολιτευτικές πρακτικές», έγραψε.

Όμως και στην πΓΔΜ η αντίδραση των Αλβανών ηγετών για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ανάλογη των θέσεων του Χασίμ Θάτσι. Όπως αναφέρει το “Βαλκανικό Περισκόπιο” ο αρχηγός του ‘Δημοκρατικού Αλβανικού Κόμματος’ (DPA) των Σκοπίων, Μεντούχ Τάτσι, προέβη σε δηλώσεις υποστήριξης του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, για την αλλαγή των συνόρων.

Σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, είπε ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου Χασίμ Θάτσι και προέτρεψε τους θεσμούς στην Αλβανία και την πΓΔΜ να υποστηρίξουν τον Χασίμ Θάτσι.

«Έχω εννοήσει πολύ καλά τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου και τις τακτικές του. Λυπάμαι πολύ που πάρα πολλοί συμμετείχαν ασυνείδητα σε συζητήσεις, οι οποίες παρουσίασαν τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου σε μια κατάσταση που φαίνεται αδιανόητη. Έχω πολιτική εμπειρία 30 ετών και συνειδητοποιώ ότι αυτό που ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου προσπαθεί να κάνει, το υποστηρίζω πλήρως», δήλωσε ο Μεντούχ Τάτσι.

Προέβη, μάλιστα, σε έκκληση προς όλα τα θεσμικά όργανα και τις πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας και της πΓΔΜ να στηρίξουν τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου σε αυτό το τελικό παιχνίδι, όπως είπε.

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής εδώ. Αυτός είναι ο τελικός και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και πολύ ενωμένοι απέναντι στη Σερβία. Πιστεύω ότι η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα χαλαρώσει τις σερβο-αλβανικές σχέσεις και αυτόματα και τις ‘μακεδονο’-αλβανικές σχέσεις. Είναι ένα πολύ, πολύ απλό θέμα», είπε ο Τάτσι, σύμφωνα με την αλβανική ραδιοτηλεόραση.

Πρώην διοικητής UCK: Αν αποτύχει το δημοψήφισμα θα γυρίσω στο βουνό…

Ο πρώην διοικητής του UCK, Αμπεντίν Ζίμπερι, έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ότι εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη χώρα για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και συνεχίσει να υπάρχει η έλλειψη σεβασμού μεταξύ των εθνοτήτων στη «Μακεδονία», ο ίδιος θα συνεχίσει τον αγώνα του με ή χωρίς τους ‘Μακεδόνες’ για την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.

«Θα αντιδράσει το VMRO ή το υπουργείο Εσωτερικών στις εκκλήσεις του πρώην διοικητή του ‘Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου’, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.

«Οι Αλβανοί στη ‘Μακεδονία’ θα παλέψουν ως το τέλος με τους ‘Μακεδόνες’ και συνολικά με το κράτος για να ενταχθεί αυτό στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εάν το δημοψήφισμα αποτύχει. Οι Αλβανοί θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, δηλαδή με ή χωρίς τους ‘Μακεδόνες’ θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την ΕΕ», έγραψε ο Ζούμπερι.

Σημειώνει ακόμη ότι οι ‘Μακεδόνες’ (Σλάβοι) των Σκοπίων, έπρεπε πρώτα να επιλύσουν την εσωτερική διαμάχη που έχουν με τους Αλβανούς και στη συνέχεια να επιλύσουν την εξωτερική διαμάχη με την Ελλάδα για ένταξη στην ΕΕ.

«Ποιος πηγαίνει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με προκλήσεις και προσβολές στους συμπολίτες του;
Όταν κάποιος σέβεται και σας υποστηρίζει γιατί τον κακοποιείτε με προσβολές και προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο;

Πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να ξυπνήσει από το κομμουνιστικό όνειρο, που επί 50 χρόνια σας γέμισε με ψέματα και σας δίδαξε να μισείτε όσους είναι διαφορετικοί από εσάς», σημειώνει ο πρώην διοικητής του UCK.

Θα κλείσει το σημείωμά του:

«Όσο οι Αλβανοί επιδιώκουν τη ‘Μακεδονία’ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι ένα σημάδι ότι θέλουμε το κράτος να είναι πλήρες, ασφαλές και κοινό για όλους.

Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε κάθε τι που είναι δικό σας, τη γλώσσα, τα σύμβολα και την ταυτότητα του ‘Μακεδόνα’, αλλά και εμείς θέλουμε απλά να σέβεστε τη γλώσσα, τα σύμβολά μας και την εθνική μας ταυτότητα.

Η πολυμορφία είναι ένας θησαυρός για τη χώρα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...