Κυβέρνηση

Έκτακτη fast track διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων- Το παράλληλο σύστημα που κατατίθεται στη Βουλή- Ποια κτίσματα μπαίνουν στο στόχαστρο

Δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσει παράλληλα με τους ισχύοντες κανονισμούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που προχωρά σε έκτακτη fast track διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων.

Μια σειρά από μέτρα που νομοθετούνται σήμερα στη Βουλή ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης στη συνέντευξη τύπου για τα αυθαίρετα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο που δίνει διευρυμένες δυνατότητες κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες.

Ειδικότερα οι περιοχές που μπαίνουν στόχαστρο για κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα καθώς και για ετοιμόρροπα κτήρια.

Σε αυτές τις κατηγορίες δίνεται η δυνατότητα παράλληλα με την γνωστή διαδικασία που τρέχει από τους Δήμους με το σημερινό καθεστώς να μπορεί το υπουργείο να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες ενώ δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Τα παραπάνω αφορούν αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλίααλλά και τις παραπάνω περιοχές, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όπως είπε θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης απευθείας στο ΣτΕ για διάστημα 15 ημερών αλλά όχι δικαίωμα διοικητικής ένστασης.

Σημείωσε ότι το μεταβατικό διάστημα θα διατηρηθεί μέχρι να λειτουργήσουν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.

Παράλληλα, εξασφαλίζονται πόροι και μέσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση, για να μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Με την ίδια τροπολογία ενισχύονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για το κονδύλι που αφορά τις κατεδαφίσεις. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επεκτείνει εργολαβίες που έχει κατά 50%, για να προσθέσει βασικό αντικείμενο.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα της Μακρονήσου, δίνεται δικαίωμα απευθείας ανάθεσης από το υπουργείο της κατεδάφισης των συγκεκριμένων ακινήτων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις σε δάση και παραλίες με αντικειμενικά κριτήρια, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά το Μάτι, η πολεοδόμηση θα γίνει με τη μέθοδο του «ειδικού χωρικού», για να προχωρήσει γρήγορα.

Ο Γ. Σταθάκης μίλησε την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης γύρω από τα θέματα και αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ανακοινώθηκε η κατάθεση τροπολογίας εντός της ημέρας, που δημιουργεί και μια καινούργια «συνοπτική» (όπως την χαρακτήρισε ο κ. Σταθάκης) διαδικασία κατεδαφίσεων.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να καταρτιστεί η λίστα με τα πρώτα 100 αυθαίρετα που πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Η fast track διαδικασία

Συγκεκριμένα, παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία κατεδαφίσεων, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να παίρνει αποφάσεις κατεδαφίσεων, στη βάση των εισηγήσεων των επιθεωρητών του υπουργείου. Η διαδικασία αυτή αφορά:

* αναδασωτέες εκτάσεις,

* δασικές εκτάσεις,

* ρέματα,

* ετοιμόρροπα κτίρια.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις στις υπουργικές αποφάσεις εντός 15 ημερών. Οι ενστάσεις θα γίνονται κατευθείαν στο ΣτΕ, χωρίς να προβλέπεται ενδιάμεσο στάδιο

Παράλληλα ενεργοποιείται ο νόμος Τρίτση του 1983 που προβλέπει την κατεδάφιση μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό.

Επίσης, δίνονται επιπλέον δυνατότητες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις. Συγκεκριμένα:

* Δίνονται περισσότεροι πόροι από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις.

* Δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη να δίνει απευθείας αναθέσεις για τις κατεδαφίσεις μέχρι του ποσού των 135.000 ευρών.

* Δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των υφιστάμενων εργολαβιών κατά 50%, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα νέα έργα.

Τροπολογία για τις αποζημιώσεις

Εκτός από την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τις κατεδαφίσεις, κατατέθηκε και τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την απλοποίηση των διαδικασιών των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων. Η τροπολογία προβλέπει:

* Αποζημίωση για την καταστροφή των δευτερευουσών κατοικιών και όχι μόνο των κύριων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

* Εξομοίωση του συντελεστή αποζημίωσης των «κίτρινων» (μερικώς κατεστραμμένων) κτιρίων με αυτόν των «κόκκινων» (πλήρως κατεστραμμένων».

* Αποζημίωση είτε με βάση τη βεβαίωση της Πυροσβεστικής είτα με βάση τη βεβαίωση των συνεργείων καταγραφής (δηλαδή όχι και με τις δύο όπως ισχύει σήμερα).

* Μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σκουρλέτης: Δεν είναι αντιπερισπασμός η μάχη κατά της αυθαίρετης δόμησης

Με τη σειρά του ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά την πολιτική προστασία. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις η τροπολογία προβλέπει να μπορούν να δοθεί βοήθεια και σε όσους δεν έχουν κύρια κατοικία σε περιοχή με καταστροφές.

Εκανε λόγο για την ανάγκη να γίνουν τομές και δήλωσε ότι είναι αταλάντευτη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν αντιλαμβάνομαι φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, συμπλήρωσε. Λίγα 24ωρα μετά από όσα ζήσαμε στο Μάτι δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αντιπερισπασμός να μιλάς για την παθογένεια της αυθαίρετης δόμησης που είναι αποτύπωμα συγκεκριμένων πελατειακών σχέσεων. Θα προσπαθήσουν να προσπεράσουν αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη.

Φάμελλος: Προχωρήσαμε τους δασικούς χάρτες

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου η χώρα να έχει δασικούς χάρτες. Ειδικά για την Αττική τόνισε ότι παραδόθηκαν το 2010 αλλά ποτέ δεν αναρτήθηκαν πλην ελάχιστων δήμων. «Δεν υπήρχε κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει το έργο».

Όπως είπε το 2013 η ΝΔ πήρε την ευθύνη των δασικών χαρτών και την πήγε στο κτηματολόγιο όπου δεν προχώρησε. Το 2016 η κυβέρνηση ανέλαβε να τρέξει το έργο και προχωρά ταχύτατα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...