Βαλκάνια

Σερβία σε Σκόπια: «Το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε και δεν πρόκειται να κλείσει - Η αρκούδα άρχισε να χορεύει στην αυλή σας»

Οργή κατά των Σκοπίων από τον Σέρβο υπουργό εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, για την στάση τους στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Τους χαρακτήρισε υποκριτές ενθυμούμενος την παραβίαση των συνόρων από την πλευρά τους και λέγοντας πως είναι αδιανόητο να αναγνωρίζουν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και να τώρα να αντιτίθενται στην αλλαγή συνόρων.

Στο πλευρό της Σερβίας βρίσκεται η Ρωσία, στηρίζοντας όποια απόφαση κι αν παρθεί από την σερβική ηγεσία. Η «ρωσική αρκούδα» βρίσκεται στα Βαλκάνια και είναι έτοιμη να δράσει μαζί με τη Σερβία.

Με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Η κ. Ζαχάροβα έφτασε στη σερβική πρωτεύουσα ύστερα από πρόσκληση του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου κυριάρχησε το ζήτημα του Κοσόβου. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επανέλαβε την άποψη ότι βιώσιμη λύση αποτελεί μόνο η οριοθέτηση Σέρβων και Αλβανών και χαρακτήρισε υποκριτική τη συμπεριφορά όσων αντιτίθενται σ' αυτήν την προοπτική με τη δικαιολογία ότι η αλλαγή των συνόρων εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη.

Η Μαρία Ζαχάροβα απέφυγε να πάρει θέσει για το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία θα στηρίξει κάθε απόφαση που θα λάβει η Σερβία και συμπλήρωσε:

«Σε εμάς δεν περνάνε τέτοιου είδους επιλεκτικές πολιτικές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι το Κόσοβο ήταν ιδιόρρυθμη περίπτωση (sui generis). Δεν περνάει σ' εμάς η διάβρωση της ιστορικής μνήμης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς προέβη σε σκληρούς τόνους κατά των χωρών, που σύμφωνα με αυτόν, άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ντάτσιτς είπε ότι οι χώρες αυτές διακατέχονται από υποκρισία, αφού από τη μία αναγνώρισαν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και σήμερα αντιτίθενται σε αλλαγή των συνόρων.

Σε συνέντευξη Τύπου με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η πρόταση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς να διαπραγματευθεί τα σύνορα ήταν μια επιθυμία για επίτευξη συμβιβασμού.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επανέλαβε την άποψη ότι βιώσιμη λύση αποτελεί μόνο η οριοθέτηση Σέρβων και Αλβανών και χαρακτήρισε υποκριτική τη συμπεριφορά όσων αντιτίθενται σ' αυτήν την προοπτική με τη δικαιολογία ότι η αλλαγή των συνόρων εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη.

«Για ποια αλλαγή μιλάνε; Αυτοί διέλυσαν τα δικά μας σύνορα, μας βομβάρδισαν… Ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας και δεν πρόκειται να κλείσει» διεμήνυσε ο Ντάτσιτς.

Μύδρους εξαπέλυσε και κατά των Σκοπίων, τα οποία καταδίκασαν κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

«Ακόμη και η "Μακεδονία" που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, σήμερα λέει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα. Τώρα που άρχισε να χορεύει η αρκούδα και στην αυλή τους θυμήθηκαν ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν. Τότε τι ήταν η απόσχιση του Κοσόβου που αναγνώρισαν… Ντροπή τους» επισήμανε ο Ντάτσιτς σε έντονο ύφος.

«Παραβίασαν τα σύνορά μας και τώρα θυμούνται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν. Λένε θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν ντρέπονται οι υποκριτές;» είπε ο Ντάτσιτς - αναφερόμενος στις πολεμικές δηλώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και τα Σκόπια, που έλαβαν χώρα προ ημερών.

Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει για την πΓΔΜ, ότι τώρα που το πρόβλημα χτύπησε την πόρτα τους, θυμήθηκαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συνόρων.

«Για ποια σύνορα μιλάτε, τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Ποιος έχει επικυρώσει αυτά τα σύνορα; Αυτοί που βοήθησαν το Κοσσυφοπέδιο να γίνει ανεξάρτητο, τώρα μιλούν να μην γίνει αλλαγή των συνόρων», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

«Ο καθένας υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στα εθνικά σύνορα», και συνέχισε ειρωνικά με την ερώτηση εάν ο UCK (στρατός απελευθέρωσης Κοσόβου) ήταν ένας αυτονομιστικός αποσχιστικός σχηματισμός ή ήταν μια πολυεθνική οργάνωση που αγωνίσθηκε για ένα πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο;»

«Για όσους πιστεύουν ότι είμαστε αδύναμοι επειδή δείχνουμε την επιθυμία για συμβιβασμό, θα τους πω: «Μην παίζετε με τα νεύρα και τους μύες της Σερβίας», είπε ο Ντάτσιτς.

Πρέσβης ΗΠΑ: Σερβία και Κόσοβο να προτείνουν την τελική λύση

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάιλ Σκοτ, δήλωσε στη σερβική εφημερίδα Blic ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ακούσουν και να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι όσο πιο σύντομα γίνει η εξομάλυνση, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει η πορεία και των δύο χωρών για ένταξη στην ΕΕ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις συζητήσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου», είπε και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προτείνουν επιλογές για την τελική λύση.

«Είναι καιρός οι χώρες να είναι δημιουργικές και ευέλικτες. Θα πρέπει να προτείνουν μια λύση. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ακούσουν και να βοηθήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Σκοτ.

Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και η αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια είναι κάτι που θα συμβεί. Οι χώρες που εμπλέκονται και επηρεάζονται από την επικείμενη αλλαγή είναι πολλές και τα Βαλκάνια είναι έτοιμα να «πάρουν φωτιά»...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ