Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις: Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν πρέσβη στην Άγκυρα- Τέλος και τα τουρκικά F-35 με 87 ψήφους υπέρ - Σκάει νέο πακέτο κυρώσεων με απάντηση Ερντογάν


Πάτησε το κουμπί τελικά ο Ν.Τραμπ, μια κίνηση πολυαναμενόμενη, και οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ/ΝΑΤΟ μπήκαν σε δίνη oλικής καταστροφής τη στιγμή που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) και ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι έφτανε στην Τουρκία και έβλεπε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και τον Τούρκο Α/ΓΕΣ, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα στείλει πρέσβη στην Άγκυρα καθυστερώντας επιδεικτικά την διαδικασία... Μήπως έχουν προβλέψει την πορεία των δραματικών εξελίξεων; 

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προετοιμαστούν διότι οι αναταράξεις πλέον στην ευρύτερη περιοχή θα είναι πολλές και επικίνδυνες.

Μετά την Ρωσία και την Κίνα, οι ΗΠΑ μοιράζουν κυρώσεις και στην Τουρκία η οποία ανήκεια πλέον "στον άξονα του κακού" ειδικά μετά την συμφωνία με την Τεχεράνη για συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα.

Και μπορεί οικονομικά, οι κυρώσεις να μην έχουν ακόμη "ουσία", γεωπολιτικά όμως έχουν. Η Τουρκία είναι στο απέναντι στρατόπεδο.

Η Τουρκία ετοιμάζει αντικυρώσεις και οι ΗΠΑ περνούν στο επόμενο επίπεδο.

Διευρυμένες κυρώσεις που περιλαμβάνουν και τα F-35 και αυτό πλέον είναι οριστικό.. Δείτε παρακάτω την εικόνα από το Γερουσία. Μιλά για απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Mε 87 ψήφους υπέρ και 10 κατά, η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τα F-35 και την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. 

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε απ όλο το τουρκικό πολιτικό φάσμα αλληλεγγύη και ενότητα για την μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ποτέ η Τουρκία, αυτήν εναντίον των ΗΠΑ.

Ολα τα τουρκικά πολιτικά κόμματα καταδίκασαν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων σε κοινή τους δήλωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα κόμματα AKP,  MHP,  CHP, IYI.

Προκλητική απάντηση Ακάρ στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις: “Δεν τις δεχόμαστε, δεν φοβόμαστε”…

“Δεν τις δεχόμαστε, δεν φοβόμαστε” έγραψε στο τουίτερ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε Γκιούλ και Σοϊλού (υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών) για την συνέχιση της κράτησης του πάστορα Μπράνσον.

Η δήλωση του Ακάρ είναι η πρώτη αντίδραση από τα υψηλά κλιμάκια της τουρκικής κρατικής ιεραρχίας για τα μέτρα. Ο Ακάρ έγραψε:

“Αφήστε ήσυχους τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, μία πράξη ενάντια ακόμη και σε ένα δέντρο στα εθνικά μας σύνορα είναι μία πράξη ενάντια στην Δημοκρατία της Τουρκίας. Δεν το δεχόμαστε, δεν φοβόμαστε! Η ιστορία είναι μάρτυρας”.

Σε ένα άλλο τουίτ ο Ακάρ γράφει πως “ο λαός και το κράτος μας” στηρίζουν αυτά τα δύο πρόσωπα, που στοχοποιήθηκαν στις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ για την σύλληψη του πάστορα Άντριου Μπράνσον”.

Ο Ακάρ, που ήταν στην ηγεσία του στρατού, έγινε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκογές.

Προετοιμάζει αντίποινα η Τουρκία: Ανακοίνωσε ότι θα ανταποδώσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στις ΗΠΑ και δήλωσε πως θα ανταποδώσει τις κυρώσεις, αναφέρει σε γραπτή δήλωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

“Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών” αναφέρει η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

“Αυτή η επιθετική στάση η οποία δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, θα ανταποδοθεί με τον ίδιο τρόπο, χωρίς καθυστέρηση” προσθέτει η ανακοίνωση. Η δήλωση ήρθε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για κυρώσεις εναντίον των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας Γκιούλ και Σολού, για την συνέχιση της κράτησης του πάστορα Μπράνσον. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποιά ακριβώς αντίποινα θα επιβάλλει η Τουρκία, ωστόσο αναμένονται ταυτόσημες κυρώσεις για τον Γενικό Εισαγγελέα και τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ.

Τσαβούσογλου: Δεν θα μείνει αναπάντητη η απόφαση των ΗΠΑ

Δεν θα μείνει αναπάντητη η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις δηλώνει από τον λογαριασμό του στο twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν θα καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας όσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τις παράνομες απαιτήσεις της μέσω μίας τέτοιας μεθόδου», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο οποίος είναι ο ένας εκ των δύο Τούρκων Υπουργών εναντίον του οποίου θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, απάντησε πως ούτε μια δεκάρα ή έστω και ένα δέντρο δεν έχει στις ΗΠΑ, ούτε και σε άλλη χώρα πέραν της Τουρκίας.

Και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε μέσω του twitter ότι «καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του ηγέτη Ερντογάν».

Πληροφορίες τω τουρκικών μέσω ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να επιβάλει ανάλογες κυρώσεις στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για κυρώσεις, το δολάριο εκτοξεύτηκε πριν από τα μεσάνυχτα στα ύψη στην Τουρκία, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 5 τουρκικών λιρών.

ΗΠΑ: Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους υπουργούς

Νωρίτερα, το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, εις βάρος των οποίων επέβαλε κυρώσεις, «υπηρετούν ως ηγετικά στελέχη των τουρκικών κυβερνητικών οργανισμών που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ανακοινώσει την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος των Γκιουλ και Σοϊλού αναφορικά με την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς να τονίζει ότι οι δύο υπουργοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σύλληψή του το 2016 και στην κράτησή του έπειτα.

Κάθε περιουσιακό στοιχείο των δύο υπουργών που βρίσκεται εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας παγώνει και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους κρίνεται «απαγορευμένη», τόνισε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στη σχετική του ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στο πλαίσιο εκτελεστικού διατάγματος του 2017 που βασίζεται στον λεγόμενο νόμο Μαγκνίτσκι με τον οποίο οι ΗΠΑ επιτρέπεται να επιβάλουν κυρώσεις σε άτομα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διαφθορά.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι ο πάστορας Μπράνσον έχει κάνει οτιδήποτε λάθος και πιστεύουμε ότι είναι θύμα μιας άδικης κράτησης από την κυβέρνηση της Τουρκίας», δήλωσε η Σάντερς.

«Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν σε ανακοίνωση.

https://twitter.com/FoxNews/status/1024890034120351744?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ