Κόσμος

"Ο χρόνος τελείωσε, έχουμε πολλά θέματα με τους Τούρκους" - Ανεβάζουν στροφές οι ΗΠΑ και δρομολογούν εξελίξεις... Νέο τελεσίγραφο σε Ερντογάν


Ακαρπη η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Μάικ Πομπέο επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογο του το αμερικανικό τελεσίγραφο ενώ προχώρησε σε ωμή παραδοχή για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

"Απελευθέρωσε τώρα τον πάστορα και τρεις υπαλλήλους της Πρεσβείας μας αλλιώς περναμε στην επόμενη φάση" ενώ μεγάλη αξία έχει και η φράση "έχουμε πολλά θέματα με τους Τούρκους" γεγονός που δείχνει πως είναι σχεδόν απίθανο να γεφυρωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Συρία, Γκιουλέν, Αιγαίο, ΑΟΖ. Ο πάστορας είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτωπα.

Και οι δύο χώρες απλά κερδίζουν χρόνο για την επόμενη φάση.

Η επιβολή κυρώσεων εναντίον δύο Τούρκων υπουργών αποδεικνύει «τη μεγάλη μας αποφασιστικότητα» να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Σιγκαπούρη, πως οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία πως «ο χρόνος τελείωσε και είναι ώρα ο πάστορας Μπράνσον να επιστρέψει».

Ο Μ.Πομπέο υπογράμμισε ότι «οι Τούρκοι είχαν λάβει προειδοποίηση ότι έχει έρθει η ώρα να μας παραδώσουν τον πάστορα Μπράνσον και ελπίζω ότι θα κατανοήσουν».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πολλά θέματα που έχουμε με τους Τούρκους».

«Ο Μπράνσον πρέπει να γυρίσει σπίτι. Όπως και όλοι οι Αμερικάνοι που κρατούνται από την Τουρκική κυβέρνηση. Έχουν κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους για πολύ καιρό. Είναι αθώοι άνθρωποι», τόνισε ο Πομπέο και πρόσθεσε:

«Θα εργαστούμε για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να προχωρήσουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε».

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης την απελευθέρωση τριών υπαλλήλων της Πρεσβείας που κρατούνται.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο υπουργούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη δίκη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κατηγορείται για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη κυρώσεις εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, και του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόιλου, υποστηρίζοντας ότι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνάντησης περιφερειακών υπουργών στη Σιγκαπούρη.

Μετά το πέρας της συνάντησης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι κ. Πομπέο και ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα.

«Μίλησαν για αρκετά ζητήματα και είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα», επεσήμανε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του, δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ότι οι απειλές και οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Οι κυρώσεις «απαράδεκτες». 

«Λέμε από την αρχή ότι η απειλητική γλώσσα και οι κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το επαναλάβαμε σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο στη Σιγκαπούρη.

Η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί «την επίλυση των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και των συμφωνιών», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

«Με τον Πομπέο συζητήσαμε τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων μας, τον τρόπο λήψης κοινών μέτρων», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου. «Ήταν μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση», πρόσθεσε.

Όμως «δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθούν όλα τα προβλήματα έπειτα από μία και μόνο συνάντηση" , κατέληξε.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ των χωρών της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη.
https://twitter.com/TRTWorldNow/status/1025266269141000192?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...