Κόσμος

Ολική ρήξη Τουρκίας-ΗΠΑ: Τα “κεφάλια” Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιντσιρλίκ θέλει ο Ερντογάν - “Να συλληφθούν άμεσα”

Βαθαίνει το ρήγμα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και το μέλλον κρίνεται δυσοίωνο. Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στο ελεγχόμενο πλέον από τον Σουλτάνο δικαστικό σύστημα, να συλλάβει Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην Βάση του Ιντσιρλίκ. Πρόκειται για μία απίστευτη εξέλιξη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των Αδάνων θα τους αναγγείλει την κατηγορία της παροχής βοήθειας στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016! Μάλιστα έχουν ήδη διαρρεύσει και τα ονόματα αυτών που θα συλληφθούν. Πρόκειται για 11 άτομα όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. 

Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Οτι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν ανελέητα την Τουρκία σε οικονομικό και όχι επίπεδο.

Αυτή υπόθεση βέβαια δυσκολεύει και την κατάσταση στο Αιγαίο. Ο ανεξέλεγκτος Ερντογάν είναι ικανός για όλα πλέον, ενώ όπως είναι κατανοητό πλέον, δυσκολεύει η κατάσταση και για τους Ελληνες αιχμαλώτους.

Δείτε το τουρκικό δημοσίευμα. 

Η Ουάσινγκτον έτοιμη για δεύτερο κύμα κυρώσεων με δασμούς κατά του Ερντογάν

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε χθες την επανεξέταση της αδασμολόγητης εμπορικής πρόσβασης της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά με βάση το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΣΠ), μετά την επιβολή από την Άγκυρα ανταποδοτικών δασμών αξίας 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, σε απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Η υπηρεσία του μονίμου αντιπροσώπου της Ουάσινγκτον για το εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε ότι η επανεξέταση ενδέχεται να επηρεάσει εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στις ΗΠΑ αξίας 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επωφελούνταν από το πρόγραμμα ΣΣΠ τον περασμένο χρόνο.

Ανάμεσα τους, µηχανοκίνητα οχήµατα και εξαρτήματα, κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα και προϊόντα από φυσικούς λίθους. Μια εκπρόσωπος της USTR τόνισε ότι η επανεξέταση δεν σχετίζεται με την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον εναντίον δύο Τούρκων ανώτερων υπουργών.

Η υπηρεσία υπογράμμισε ότι η επανεξέταση διεξάγεται έπειτα από ανησυχίες για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το πρόγραμμα.

Χθες, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουσχάρ Πεκάν δήλωσε σε συνάντησή της με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών ότι η Άγκυρα θα ασκεί πάντα το δικαίωμά της να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια σε αθέμιτα εμπορικά μέτρα για να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα. Η ανακοίνωση της USTR έγινε ώρες μετά τις νέες δεσμεύσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και του Τούρκου ομολόγου Μεβλούτ Τσαβούσογλου για προσπάθειες επίλυσης των διαφορών των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...