Ελληνοτουρκικά

Ξεκάθαρο μήνυμα Τραμπ προς Ερντογάν: Θα συνεχίσει να επιχειρεί από την Λάρισα ο «Θεριστής» - Παράταση ενός χρόνου για τα MQ-9 Reaper


Ξεκαθαρίζουν το τοπίο οι ΗΠΑ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία του Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Σουλτάνος διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ παρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Και είναι μία πραγματικότητα, που αρνούνται να αποδεχθούν οι Αμερικανοί.

Η Ουάσινγκτον, επεκτείνει για ένα επιπλέον έτος παραμονής των Αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών «MQ-9 Reaper» που εδρεύουν εδώ και έξι μήνες στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Η αρχική επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να μετασταθμεύσουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην Ελλάδα και όχι για παράδειγμα στην βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, αναβαθμίζει σαφέστατα τη θέση της χώρας μας στην γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής ενώ με την επέκταση της συμφωνίας στέλνει ένα επιπλέον μήνυμα προς την γειτονική χώρα η οποία έχει μπει σε «περιπέτειες» με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως με την εμμονή Ερντογάν να μην απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον, αναφέρει το hellasjournal.

Στην πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου θα συνεχίσουν να ζουν και περίπου εκατό Αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στα MQ-9 και είναι επιφορτισμένοι με τις απογειώσεις και προσγειώσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ ο χειρισμός τους από τη στιγμή που βρίσκονται στον αέρα, είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ αναβαθμίζει γεωπολιτικά τον ρόλο της Ελλάδας και «ανάβει φιτιλίες” στην Τουρκία για το μέλλον της βάσης του Incirlik.

Η αποστολή των MQ-9 που σταθμεύει στην Ελλάδα ανησυχεί ιδιαιτέρως την Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν που βασίζονται εδώ και καιρό στη στρατιωτική βάση Incirlik για να επιχειρούν στην περιοχή, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας έχουν χειροτερέψει ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από μέλη του τουρκικού στρατού.

Η Ελλάδα θα ήθελε σίγουρα να αξιοποιήσει αυτές τις εντάσεις. Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wes Mitchell φέρεται να συζήτησε πριν λίγους μήνες, τη μετακίνηση «σημαντικού τμήματος” της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ από τον Incirlik στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα.

Ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, δείχνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν πράγματι να χρησιμοποιήσουν ελληνικές εγκαταστάσεις για αυτή την αποστολή. Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο πως θα γίνει αντιληπτό στην Άγκυρα.

Το MQ-9 Reaper έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίο πολλαπλών αποστολών συμπεριλαμβανομένου ηλεκτροπτικών / υπερύθρων σκοπευτικό, πολλαπλού ρόλου ραντάρ Lynx, πολλαπλών επιλογών ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης SeaVue, εξοπλισμό αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ESM). αποστασιόμετρα λέιζερ, Αυτόματο Σύστημα Προσδιορισμού Ταυτότητας (AIS), συστήματα επικοινωνιών, πυραύλους αέρος – εδάφους Hellfire και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας GBU-12, GBU-38 και GBU-49.

Έχει αποστολή πραγματοποίησης πολλαπλών αποστολών πληροφοριών, παρακολούθησης, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και αποστολές «Hunter-Killer» πάνω από τη γη και τη θάλασσα. 

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=okgTxD4DDuM

Χθες μάλιστα ο Ερντογάν προχώρησε σε μία απίστευτη επίθεση κατά των ΗΠΑ,

«Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο«, πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού, τόνισε ο Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του (ΑΚΡ). « Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτήν την τοποθέτηση μια μέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s. Οι οίκοι αξιολόγησης επικαλέστηκαν την αστάθεια της λίρας και προέβλεψαν ύφεση στην τουρκική οικονομία την επόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση στο αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία».

Η απόφαση πυροδότησε νέο ξέσπασμα οργής του Ντόναλντ Τραμπ, που τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί «με σταυρωμένα τα χέρια». Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

O Eρντογάν βέβαια είναι θυμωμένος και με την όπως φαίνεται αναβάθμιση της Κύπρου από τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην προχώρησε σε αυτή την δήλωση ακόμα, όμως σίγουρα βλέπει πως χάνει την στήριξη των ΗΠΑ και στο θέμα της Κύπρου.

Οπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου προχωράει ο Ν. Τραμπ με την άρση του εμπάργκο όπλων να βρίσκεται προ των πυλών. Επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία της Κύπρου τόσο γεωγραφικά, όσο και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Ο ίδιος νόμος επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη συμπερίληψη της τροπολογίας στο νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν, τόσο η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όσο και του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.

«Η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο: «Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει στην Τουρκία (τη δυνατότητα να ασκεί) ντε φάκτο βέτο σε μια στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης