Κόσμος

Θύελλα: Ανήμερα της "Παναγίας" εκπνέει αμερικανικό τελεσίγραφο - Ο Ερντογάν απειλεί και τα F-22 Raptor από την Λάρισα στέλνουν μήνυμα ραγδαίων εξελίξεων

Ενα από τα τελευταία τελεσίγραφα απέστειλε ο Ρ.Τ.Ερντογάν στις ΗΠΑ λέγοντας πως η συμμαχία των δύο χωρών διατρέχει κίνδυνο και η Τουρκία έχει εναλλακτικές φωτογραφίζοντας Ρωσία και Κίνα. Ταυτόχρονα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα ανταποδώσει και αυτό με τη σειρά του τις κυρώσεις στις ΗΠΑ μετά το "φονικό" κτύπημα Ν.Τραμπ στην τουρκική λίρα.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Ρ.Τ.Ερντογάν κάνει αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά τονίζει ότι η συμμαχία τους είναι στο όριο της διάλυσης, εξαιτίας των πρόσφατων μεταξύ τους διαμαχών, για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, τη σύγκρουση στη Συρία, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος Τούρκων υπουργών και βέβαια τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιο, την Παρασκευή.

Κάτι που προκάλεσε νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Τονίζει ότι οι ΗΠΑ υπονομεύουν τα ίδια τα συμφέροντά τους με τις μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι η Αγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες.

«Πριν να είναι αργά, η Ουάσινγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές», έγραψε ο Ερντογάν.

«Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης της μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα απαιτήσει να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ επανειλημμένα και σταθερά απέτυχαν να αντιληφθούν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού. Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και αποδείξουν ότι κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει του έθνος μας, τότε η συμμαχία μας μπορεί να είναι σε κίνδυνο», τόνισε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη, παράλογη και απόλυτα επιζήμια για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε Τούρκους υπουργούς, για την υπόθεση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Ακόμη, στο άρθρο του κατηγορεί τις ΗΠΑ για καθυστερήσεις στο αίτημα της Τουρκίας να εκδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Αγκυρα τον κατηγορεί για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ανέφερε την αμερικανική υποστήριξη σε Κούρδους αντάρτες στον πόλεμο της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Συνολικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα αποχωρήσει η Τουρκία από την συμμαχία. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε πως χτες κάλεσε αμέσως τον Β.Πούτιν.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Hami Aksoy, τόνισε πως η Τουρκία θα ανταποδώσει στο κτύπημα Ν.Τραμπ και στους δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στο χάλυβα. Δεν εξήγησε πως, αλλά όλα είναι στο τραπέζι.

Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω καθώς διακνούνται πληροφορίες περί αμερικανικού τελεσιγράφου στην Τουρκία το οποίο λήγει ανήμερα της "Παναγιάς" στις 15 Αυγούστου. Μάλλον η ημερομηνία δεν είναι τυχαία αλλά εμπεριέχει σοβαρότατο συμβολισμό για τους πιστούς Χριστιανούς πολίτες αναφέρουν τα tourkikanea.gr.

Ο Soner Cagaptay, ειδικός αναλυτής για θέματα Τουρκίας του Ιδρύματος Ερευνών Εγγύς Ανατολής, σε κείμενο του στην εφημερίδα Financial Times (FT), αναφέρει πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλλιβαν στην συνάντηση που είχε με τους Τούρκους αξιωματούχους, τους έδωσε διορία ως την Τετάρτη 15 Αυγούστου για να απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον.

O Soner Cagaptay δεν έδωσε κάποια άλλη πληροφορία σχετικά με το τι είδους κυρώσεις θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ αν δεν αφεθεί ελεύθερος ως την Τετάρτη 15 Αυγούστου ο Πάστορας.

Και μέσα σε όλα αυτά, τα F-22 RAPTOR πετούν πάνω από τη Λάρισα όπως είχαμε γράψει χτες. Είναι η πρώτη φορά που πσογειώθηκαν RAPTOR στη Λάρισα και η δεύτερη συνολικά στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν στην Σούδα.

Τα δύο «αόρατα» («χαμηλής παρατηρησιμότητας») αμερικανικά μαχητικά F-22 – με συνοδά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρισας, στην 110 ΠΜ, προκειμένου να σταθμεύσουν για λίγες ώρες κατά τη διέλευσή τους και όχι στο πλαίσιο κάποιας άσκησης.

Ετσι, πέντε λεπτά πριν τις 5.30 το απόγευμα εθεάθησαν πάνω από τον ουρανό της Λάρισας, τα δύο μαχητικά stealth F-22 Raptor, τα οποία αφού έκαναν ένα κύκλο προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης.

Εκεί όπου επιχειρούν και τα δύο μη επανδρωμένααεροσκαφη MQ-9 Reaper για απόρρητες αποστολές προς τον Νότο.

Συνολικές δοκιμές εν όψει αποχώρησης από Ιντσιρλίκ.

Τα "πιόνια" έχουν στηθεί στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παίγνιο και η θύελλα έρχεται...

Δείτε το Βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=uROO36RSKls

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ