Κόσμος

O M.Σαλβίνι τελειώνει την Α.Μέρκελ: Το πολιτικό μέλλον της κρίνεται σήμερα- Απέρριψε το τελεσίγραφο του ΥΠΕΣ!

"Στην καγκελάριο δεν δίνουν τελεσίγραφα"απάντησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ στην προθεσμία 72 ωρών του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών.

Στον Καιάδα στέλνει την Α.Μέρκελ ο Ιταλός οδοστρωτήρας Ματέο Σαλβίνι λόγω των αλλαγών έφερε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό σφραγίζοντας την χώρα του, αρνούμενος να δεχτεί στην Σύνοδο Κορυφής αυτά που μετ επιτάσεως ήθελε το Βερολίνο. Ο Ιταλός δεν δέχτηκε καμία διμερή δυμφωνία, αναγκάζοντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν με συνέπεια  ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών να αναγκαστεί να στείλει τελεσίγραφο στην καγκελάριο Α.Μέρκελ:

Απείλησε να επιβάλει επαναπροωθήσεις στα σύνορα με υπουργικό διάταγμα στις αρχές Ιουλίου εάν δεν λαμβάνονταν ισοδύναμα, πολύ περιοριστικά, μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητική την "ευρωπαϊκή λύση" για το προσφυγικό που επέτυχε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία βαζίζει πλέον σε τεντωμένο σκοινί από χτες μετά την "βόμβα" που εξερράγη με το τελεσίγραφο που έστειλε ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εσωτερικών της Μέρκελ, Χορστ Ζέεχοφερ, ότι έχει τρεις ημέρες να αλλάξει τις αποφάσεις της για το μεταναστευτικό.

Ο Ζέεχοφερ, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή μέσα στις επόμενες 72 ώρες, τότε θα υποβάλει την παραίτηση του τόσο από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών όσο και από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Αυτό που ζητά ο Ζέεχοφερ είναι να επιβληθούν μονομερή μέτρα ελέγχου στα σύνορα της Γερμανίας προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα με την Μέρκελ να επιμένει ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα. Ο επικεφαλής του CSU επιβεβαίωσε το τελεσίγραφο με δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες-CDU):

«Ναι θα παραιτηθώ και από τις δύο θέσεις και αυτό θα γίνει σε τρεις ημέρες».

Πλέον όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «σε μια ελπίδα να φτάσουμε σε μια συμφωνία» όπως είπε ο Ζεεχόφερ.

«Θα μιλήσουμε σήμερα ξανά. Έχοντας στο νου το συμφέρον της χώρας και τη δυνατότητα του συνασπισμού μας να κυβερνά - που θέλουμε να τη διατηρήσουμε - θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο βασικό ζήτημα του ελέγχου των συνόρων και μόνο» είπε ο επικεφαλής του CSU.

Όπως διευκρίνισε ο νέος αυτός γύρος συνομιλιών ήταν μια προσφορά από τον ίδιο προκειμένου να επιλυθεί το φλέγον αυτό ζήτημα «αλλιώς όλα θα είχαν τελειώσει από σήμερα" (σ.σ. χτες την Κυριακή).

Εκτός από την Μέρκελ, τον Ζέεχοφερ θέλουν να μεταπείσουν και από το κόμμα του, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μια πολύ σοβαρή κατάσταση μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της.

Η καγκελάριος αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση της επαναπροώθησης των μεταναστών και των προσφύγων, φοβούμενη ότι θα ακολουθούσε ντόμινο παρόμοιων κινήσεων σε όλη την Ευρώπη. Ο βαυαρός υπουργός θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Το στίγμα της άποψης της πλευράς Μέρκελ για το προσφυγικό έδωσε η ΓΓ του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δηλώνοντας από το Βερολίνο ότι «το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στα σύνορα θα έστελνε, κατά την άποψή μας, το λάθος μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους μας».

Γιατί αντέδρασε έτσι ο Γερμανός Υπουργός εσωτερικών;

Για το λόγο που ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στο άρθρο Γερμανικό «στριπτίζ» μπροστά στον Ιταλό «μαφιόζο» – Η Α.Μέρκελ γονάτισε δίνοντας τα πάντα για το μεταναστευτικό – Και χρήματα κάτω από το τραπέζι…   Ο Ιταλός πήρε ότι ήθελε και δεν έδωσε τίποτα...

Ποιες είναι οι αιτίες της σύγκρουσης;

Εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του συντηρητικού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, είδε το σχέδιο που ήθελε να παρουσιάσει για την αυστηροποίηση της πολιτικής της χώρας ως προς το άσυλο να απορρίπτεται από την καγκελάριο Μέρκελ.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εναντιώνεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός της:

Την προβλεπόμενη επαναπροώθηση στα γερμανικά σύνορα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ.

Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», που σχηματίστηκε έπειτα από πολλές δυσκολίες τον Μάρτιο, αποτελείται από το CSU, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες.

Ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια;

Αν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός in extremis, το βαυαρικό κόμμα δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές παρά είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή να περάσει στην επίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με μονομερή του απόφαση.

Αλλά η καγκελάριος στην περίπτωση αυτή θα καθαιρούσε τον υπουργό της, πράγμα που θα πυροδοτούσε την αποχώρηση της CSU από τον συνασπισμό και το τέλος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς θα έχανε την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εκτός εάν η καγκελάριος κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο καιρό, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμάχους μόνο τους σοσιαλδημοκράτες, ή επικεφαλής μιας πιο ευρείας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του επιβεβαίωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών--ώστε να μην μπορέσει να τον καθαιρέσει η Μέρκελ, όπως φέρεται να είπε--όσο και απο την προεδρία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, πρόκειται να έχει ακόμα μια συνάντηση με την καγκελάριο τις προσεχείς ώρες.

Κατέστησε σαφές πως θέλει το θέμα να έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει ο Ζέεχοφερ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Μόναχο την Κυριακή. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), o υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη "επιτύχει πολλά" στην πολιτική.

Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα σήμερα, παρέπεμψε ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ' επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Συνεπώς, το πολιτικό μέλλον της Άγγελας Μέρκελ κρίνεται σήμερα από τους εταίρους της στην Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς η ηγετική ομάδα του βαυαρικού κόμματος συνεδριάζει εντός της ημέρας για να αποφασίσει αν δέχεται τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών που η καγκελάριος της Γερμανίας έφερε πίσω από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εννιά μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες τόσο η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, όσο και η CSU είδαν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης να διαρρέει προς την άκρα δεξιά, η εξασθενημένη καγκελάριος αναγκάστηκε να στραφεί στους ευρωπαίους εταίρους της και να ζητήσει τη βοήθειά τους στην προσπάθεια της να επιλύσει τη σύγκρουση με τους συμμάχους της, που απειλούν να στασιάσουν εξαιτίας της πολιτικής της στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, κλείστηκε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις μια συμφωνία για την ανακατανομή των προσφύγων σε «εθελοντική» βάση και τη δημιουργία κλειστών, «ελεγχόμενων κέντρων» εντός ΕΕ, όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ωσότου να ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Ξημερώματα στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ ψάχνει λύση για να μην καταρρεύσει η κυβέρνησή της 

Όπως ανακοινώθηκε από τα γραφεία του CDU, οι διαβουλεύσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος διακόπηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας.

«Έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι δεν είναι το κόμμα του που φέρει την ευθύνη. «Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στο Βερολίνο, η καγκελάριος αναμένει την οριστική έκβαση των διαβουλεύσεων στο Μόναχο, προκειμένου να διαπιστώσει αν η απειλή παραίτησης αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζεεχόφερ ή στηρίζεται και από τους βουλευτές της CSU, που παραδοσιακά αποτελεί τον πιο πιστό εταίρο των χριστιανοδημοκρατων.

Άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για επικείμενες δηλώσεις Μέρκελ, οι οποίες πάντως δεν είχαν γίνει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ARD η καγκελάριος θα περιμένει μία καθαρή τοποθέτηση από τον υπουργό Εσωτερικών πριν κάνει δηλώσεις. Μετά τα μεσάνυχτα εκπρόσωπος της CDU δήλωσε πάντως ότι οι διαβουλεύσεις στο Βερολίνο έχουν διακοπεί και θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Δευτέρας θα υπάρξει και μία "τελευταία επαφή" μεταξύ Μέρκελ και Ζέεχοφερ σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. "Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε" δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και έμπιστος συνεργάτης της Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαιερ.

Γερμανία: Παραμένει το χάσμα Μέρκελ - Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό

Δυσαρεστημένος από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, τα οποία δεν θεωρεί ισοδύναμα με συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις, φέρεται να είναι ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της CSU ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση με την Καγκελάριο δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης της κυρίας Μέρκελ με τους ευρωπαίους εταίρους ισοδύναμο με τις δικές του προτάσεις για συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.

Ο κ. Ζεεχόφερ περιέγραψε το σχέδιο της κυρίας Μέρκελ ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι οι προτάσεις της δεν αποτελούν λύση, ενώ «οδηγούν σε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση».

Για τον ίδιο, η μόνη λύση μπορεί να είναι οι απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.

«Μπορώ να συζητήσω μαζί της (ενν. την κυρία Μέρκελ) τα πάντα, αλλά όχι και ότι έχουμε ισοδύναμες λύσεις».

Φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι τις απόψεις του συμμερίζονται και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών τα οποία εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ «εμφανώς ενοχλημένος», δήλωσε:

«Πηγαίνω ειδικά για αυτό στο Βερολίνο και η Καγκελάριος μετακινείται κατά 0,0».

Παραιτήθηκε ο Ζεεχόφερ από τα καθήκοντά του

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την καγκελάριο, ‘Ανγκελα Μέρκελ, για το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, δήλωσαν στο AFP πηγές της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστή την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια κομματικής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο, η οποία παρατάθηκε μέχρι αργά το βράδυ.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ζεεχόφερ προτίθεται επίσης να αποχωρήσει από την προεδρία της CSU, που συμμετέχει στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ, ότι στηρίζει τον αρχηγό του, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το θύμα της υπόθεσης του ασύλου.

Το προεδρείο του CDU στηρίζει την Μέρκελ

Το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στηρίζει την Καγκελάριο και Πρόεδρο του κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ, στη διαμάχη με τον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, η οποία ξέσπασε για την πολιτική ασύλου.

Σε δήλωσή της μετά τα μεσάνυχτα, η γενική γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τόνισε ότι το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει - με μεγάλη πλειοψηφία - «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ.

«Μονομερείς επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, τις οποίες αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση του προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...