Κόσμος

Europol: Κατασχέθηκαν 25.000 ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά αντικείμενα - Αξίας 40 εκατ. ευρώ

Ταυτόχρονες εφόδους σε 40 σπίτια περιελάμβανε η τεράστια αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε σε τέσσερις χώρες, για αρχαιοκάπηλους.

Οι αστυνομικές αρχές σε Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία και Γερμανία κατάσχεσαν περίπου 25.000 ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά αντικείμενα, η αξία των οποίων εκτιμάται σε τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Europol.

Η επιχείρηση έγινε έπειτα από έρευνες τεσσάρων ετών, από την ιταλική αστυνομία. Στη συγκεκριμένη χώρα οι έφοδοι έγιναν στη Σικελία, την Καλαβρία, το Πεδεμόντιο και την Απουλία.

https://twitter.com/Europol/status/1014482537962528768

Στην περιοχή της Καλτανισέττα στη Σικελία «η οποία είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής και της ρωμαϊκής περιόδου, μέλη τοπικών εγκληματικών οργανώσεων παράνομα ανέσυραν αρχαιολογικά αντικείμενα», ανέφερε η Europol.

Τα αρχαιολογικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν λαθραία εκτός Ιταλίας «με ψεύτικα πιστοποιητικά προέλευσης και πουλήθηκαν μέσω γερμανικών εταιρειών δημοπρασίας», πρόσθεσε η Υπηρεσία.

Επίσης, άτομα σε Βαρκελώνη και Λονδίνο βοήθησαν τους αρχαιοκάπηλους να οργανώσουν την «αλυσίδα εφοδιασμού» και να παράσχουν τεχνολογική υποστήριξη.

Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης 1.500 εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων ανιχνευτών μετάλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ