Κόσμος

Ειδική διεύθυνση “ΙΡΑΝ” συγκροτεί το ισραηλινό στράτευμα - Ευθύνη συντονισμού για όλα τα θέματα

Ο αρχηγός της ΙDF αντιστράτηγος Γκαντί Άιζενκοτ ανέθεσε στον υποστράτηγο Νιτζάν Αλόν, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, την ευθύνη συντονισμού όλων των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το Ιράν. Ο Αλόν συνόδευσε τον Άιζενκοτ στο πρόσφατο ταξίδι τους τις ΗΠΑ και συμμετείχε στις επαφές με τον Αμερικανό επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου στρατηγό Ντάνφορντ.

Είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συγκροτούν, ουσιαστικά, διεύθυνση ιρανικών θεμάτων, με στόχο τον συντονισμό όλων των μονάδων και υπηρεσιών του Ισραήλ στην αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής, ειδικά όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, την ιρανική παρουσία στην Συρία και την συλλογή πληροφοριών.

Παλαιότερα υπεύθυνη για τον «φάκελο Ιράν» ήταν η Μοσάντ. Τώρα όμως που η σύγκρουση Ιερουσαλήμ – Τεχεράνης είναι πλέον ανοικτή και περιλαμβάνει ήδη συγκρούσεις στο πεδίο, η συγκρότηση ειδικής διεύθυνσης φανερώνει την σημασία που δίνει το Ισραήλ στην ιρανική απειλή.

Στο πλαίσιο του ρόλου του ο Αλόν θα είναι υπεύθυνος και για τον συντονισμό με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, Ισραήλ και ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή όσον αφορά το Ιράν χωρίς να κρύβουν ότι σκοπός τους είναι η ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης.

Αυτό φαίνεται και στις μεγάλες διαδηλώσεις στις ιρανικές πόλεις με αφορμή τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης και της λειψυδρίας. Βέβαια, η ενέργεια των Ισραηλινών, πιθανότατα σε απόλυτη συνεργασία με τους Αμερικανούς, έχει περισσότερες στοχεύσεις, κυρίως… ψυχολογικές (η ψυχολογία συχνά καθορίζει τις επιλογές και τις πράξεις…), από την ενδεχόμενη ετοιμασία στρατιωτικής ενέργειας σε βάρος του Ιράν.

Ο Αλόν χαίρει τις εμπιστοσύνης της διοίκησης της IDF και λόγω της επιτυχίας του στο προηγούμενό του πόστο όπου αντιμετώπισε τις προκλήσεις κατά του Ιράν, της Χεζμπολάχ και των σιιτικών πολιτοφυλακών στην Συρία. Τώρα θα είναι υπόλογος μόνο στον Άιζενκοτ ενώ θα είναι υπεύθυνος και για τον σύνδεσμο μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και Μοσάντ.

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...