Εσωτερική Ασφάλεια

Εθνική τραγωδία με 24 νεκρούς, ανάμεσα τους παιδιά - Θα διπλασιαστεί ο αριθμός- Μανάδες κάηκαν αγκαλιά με τα παιδιά τους - Πνίγηκαν πέφτοντας στην θάλασσα για να σωθούν!

Στο λιμάνι της Ραφήνας γυναίκες και άντρες φωνάζουν τα ονόματα των αγνοουμένων δικών τους. Ασθενοφόρα γιατροί και το καράβι που έχει μαζέψει κόσμο από τη θάλασσα. Είναι σαν να γίνεται πόλεμος. Πόση καταστροφή.. .

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι από την Φρεγάτα «Έλλη» ανασύρθηκαν από την περιοχή της Αρτέμιδας 4 νεκροί, 3 γυναίκες και 1 παιδί, οι οποίοι για να σωθούν από τη μανία της φωτιάς έπεσαν στην θάλασσα και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα.

Σε σκηνικό πρωτοφανούς τραγωδίας βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές που μαίνονται ακόμα στην Αττική ανεβαίνει διαρκώς και έχει φτάσει ήδη στους 24 νεκρούς και τους 102 τραυματίες εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η εικόνα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως.

Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ραφήνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί, ενώ ήδη εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών στους 165, οι 11 διασωληνωμένοι ,16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα. Οι διακομιδές στα νοσοκομεία συνεχίζονται.

Ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη μάχη για να τιθασευτεί η πύρινη λαίπαλα είναι η δήλωση του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες είπε:

«Είχαμε πόλεμο χθες στην Αττική».

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών είναι σε εξέλιξη το λιμάνι της Ραφήνας.

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Κάτοικος Νέου Βουτζά: Μια 70χρονη είναι νεκρή μπροστά μου!

Μια σοκαριστική - συγκλονιστική μαρτυρία έκανε πριν απο λίγο ζωντανά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ένας κάτοικος του Νέου Βουτζά. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι μπροστά του έχει μια νεκρή 70χρονη γυναίκα.

Εγκλωβισμένοι περί τους 300 ανθρώπους σε παραλιακό εστιατόριο στο Μάτι

Περίπου 300 άτομα είχαν εγκλωβισθεί σε παραλιακό εστιατόριο στο Μάτι της Ραφήνας.

Σύμφωνα με το in.gr, στο παραλιακό εστιατόριο «Κάβος» στην περιοχή Μάτι, είχαν εγκλωβισθεί εκατοντάδες άτομα.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής μιλούν για μία εξαιρετικά σοβαρή όσο και τραγική εξέλιξη και για πολύωρη επιχείρηση διάσωσής τους.

Την ίδια ώρα σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται για τον απεγκλωβισμό περίπου 300 πελατών -κυρίως αλλοδαπών- σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Μάτι όπου υπάρχουν και εκτεταμένες εγκαταστάσεις υγραερίου.

Σοκ! Νεκρό βρέφος έξι μηνών στην Ραφήνα από τη φωτιά!

Είναι από τις στιγμής που δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς μια τόσο τραγική είδηση...

Βρέφος ηλικίας 6 μηνών είναι το τελευταίο καταγεγραμμένο θύμα των φονικών πυρκαγιών που καίνε την Ανατολική Αττική από νωρίς το μεσημέρι.

Όπως έγινε γνωστό με τις φλόγες να... γλείφουν το σπίτι τους στο Μάτι, οι τραγικοί γονείς το εγκατέλειψαν σοκαρισμένοι έχοντας μαζί το νεογέννητο παιδί τους και βρέθηκαν στην παραλία.

Εκεί τους περισυνέλλεξε σκάφος κι αφού τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, το μωρό παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα 72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Μάλιστα όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώνουν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως είναι σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κινητά χειρουργεία και οι μονάδες εγκαυμάτων, ενώ έχουν διατεθεί δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα για την μεταφορά τραυματιών.

Επιπρόσθετα έχουν διατεθεί για την υποδοχή των πληγέντων 150 κλίνες στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 400 κλίνες στο στρατόπεδο του Αυλώνα, και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Η Κύπρος έχει διαθέσει 64 άτομα με ελαφρύ οπλισμό για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Συνολικά οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL-415, 6 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma. Παράλληλα ενεργοποιηθήκαν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών και πυροσβεστικά. Από τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού ενεργοποιηθήκαν μια φρεγάτα, 3 αρματαγωγά, 3 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, 2 ελικόπτερα S70. Από τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού διατέθηκαν 5 ελικόπτερα Σινούκ και τμήματα ειδικών δυνάμεων

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου τόνισε πως τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα συμπληρώσαν χθες πάνω από 75 ώρες πτήσέως, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετές βλάβες στα αεροσκάφη, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν όλες από τους τεχνικούς.

«Εκ μέρους όλων μας και της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου να συγχαρώ τα στελέχη των ΕΔ για την άμεση ανταπόκριση τους στην εφαρμογή του σχεδιασμού για την αυτοθυσία τους και τον επαγγελματισμό τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με κάθε τρόπο την πολιτεία και τους πολίτες σε αυτή την μεγάλη καταστροφή» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Αύριο στις 6 το πρωί ο ΥΕΘΑ μαζί με τον ΑΝΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΑ θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τζανακόπουλος: Πάνω από 20 οι νεκροί από τη φωτιά στη Ραφήνα

«Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων από τη φωτιά στη Ραφήνα. Αυτή τη στιγμή, είπε, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά.

«Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε», σημείωσε και τόνισε πως «μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι «αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» και πως «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».

Βοήθεια και από τις ΗΠΑ

Ανακοίνωσε επίσης ότι «το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια».

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου έγιναν από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου γίνεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων με τον πρωθυπουργό επικεφαλής ομάδας υπουργών. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των σφοδρών δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Επισήμανε ότι «είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό».

Οι δυνάμεις που πάλεψαν με τη φωτιά

Τόνισε ότι «από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα». Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.

Από τη Ραφήνα ως το Νέο Βουτζά, παντού καταστροφή

«Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους», ανέφερε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά». Επισήμανε ότι η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής συνεχίζεται και η σχετική ενημέρωση θα είναι συνεχής.

Σημείωσε ότι τούτη την ώρα πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις Ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από 9 σκάφη του λιμενικού, 2 του πολεμικού ναυτικού (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό) καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος.

Ταυτόχρονα, ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή, συμβάλλοντας στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες από τις ακτές στο λιμάνι της Ραφήνας, από όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΑΣ που τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία τα οποία έχει διαθέσει η Ένωση ξενοδόχων, καθώς και σε άλλους διαθέσιμους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «αυτή τη στιγμή ο συντονισμός των επιχειρήσεων γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου βρίσκεται επικεφαλής ομάδας υπουργών ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και από το Ειδικό κέντρο Επιχειρήσεων, όπου βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των Ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το ΚΕΠΙΧ του Λιμενικού υπό τον υπουργό Ναυτιλίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται επί τόπου στο Λιμάνι της Ραφήνας».

Αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ: Οι νεκροί θα φτάσουν τους 30

«Η μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, και εκτίμησε ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 30.

Όπως εξήγησε, ακόμα δεν έχουν καταγραφεί άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σαντορινιός: Το Λιμενικό μαζί με ιδιωτικά σκάφη μετέφερε 689 άτομα από τις παραλίες

«Το Λιμενικό, από το οποίο έχουν κινητοποιηθεί περίπου 12 σκάφη, με τη συνδρομή περίπου 30 ιδιωτικών σκαφών μετέφερε από τρεις παραλίες, το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι και άλλη μία, 689 ανθρώπους», δήλωσε πριν από λίγο στην κάμερα της ΕΡΤ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε σε βατραχανθρώπους του Λιμενικού που χτενίζουν την περιοχή για να βρουν δύο άτομα που αγνοούνται.

Δείτε το βίντεο

Ο δήμαρχος Ραφήνας στην ΕΡΤ1: Η επόμενη ανακοίνωση για τον αριθμό των νεκρών θα είναι επί δύο των όσων είπε ο κ. Τζανακόπουλος

«Η εκτίμηση μου είναι πως όταν ξημερώσει, η επόμενη ανακοίνωση που θα γίνει για τους νεκρούς, θα είναι επί δύο», δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, όταν ρωτήθηκε για όλα όσα δήλωσε τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή, το Μάτι έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Ραφήνας και πρόσθεσε ότι έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει -πρόσθεσε ο ίδιος- αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες μέσα στους οικισμούς που καίνε απομεινάρια σπιτιών με κίνδυνο να πάρουν φωτιά παρακείμενα σπίτια.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...