Εσωτερική Ασφάλεια

Αποκάλυψη-σοκ - Είχαν «γυμνούς» τους αστυνομικούς - Δεν λειτουργούσαν οι ασύρματοι την ώρα των πυρκαγιών στο Μάτι!

Με τα κινητά τους τηλέφωνα και όχι με το ψηφιακό ή το αναλογικό σύστημα επικοινωνιών προσπαθούσαν να συντονιστούν οι αστυνομικοί, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις δοκιμαζόμενες από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς περιοχές το απόγευμα της Δευτέρας.

H καταγγελία-σοκ, ήδη εκθέτει την Κυβέρνηση και τον κ. Τόσκα, όπου χθες δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη από τους πυρόπληκτους και από το σύνολο του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προσπάθησε να αποποιηθεί της πολιτικής του ευθύνης, γνωστοποίησε ότι έθεσε την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα, με τον δεύτερο να μην την κάνει δεκτή, λέγοντάς του ότι «αυτή είναι η ώρα της μάχης». Σε δύο αντιφατικές παραδοχές του είπε από τη μία «Θα έρθει η ώρα που μιλήσουμε για τα λάθη» αλλά είπε ότι «Δεν μπορώ να βρω επιχειρησιακά λάθη».

Τον ισχυρισμό του Δημήτρη Τζανακόπουλο «άδειασε» χωρίς να το αντιληφθεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης.

«Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός. Ολη η διάρκεια του φαινομένου είναι μιάμιση ώρα. Τι σημαίνει το «εγκαίρως;». Μιλάμε για πολεοδομικό συγκρότημα 15-20.000 κατοίκων. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην αδικούμε και κανέναν.»

Από ποιον ακριβώς δόθηκε η εντολή, σε ποιον και τι έγινε τελικά.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής βέβαια, στην ίδια γραμμή με τον Νίκο Τόσκα ξεκαθάρισε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Η αποκάλυψη

Οπως λοιπόν αναφέρει ο Μιχάλης Τεζάρης και το newpost.gr, oι αστυνομικοί με αυτοθυσία προσπαθούσαν να οδηγήσουν μακριά από το πύρινο μέτωπο τους κατοίκους και να απεγκλωβίσουν πολίτες από σπίτια και σημεία που απειλούνταν από την πύρινη λαίλαπα.

Οι αστυνομικοί που επιχειρούσαν στην Λεωφόρο Μαραθώνος, το Μάτι, τον Άγιο Ανδρέα, τη Ραφήνα και το Νέο Βουτζά, μέσα στο γενικευμένο χάος που επικρατούσε, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς οι ασύρματοι που τους παρέχει η ΕΛ.ΑΣ, δεν λειτουργούσαν!

Αυτό και μόνο το γεγονός καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του σώματος, πως «όλα έγιναν όπως έπρεπε», καθώς αντί να επικοινωνούν με ασυρμάτους σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, οι αστυνομικοί... αναζητούσαν επαφές με το τηλέφωνο στα χέρια, κάτι που δυσκόλευε την άμεση επικοινωνία τους, σε μια στιγμή που ακόμη και το χαμένο δευτερόλεπτο είχε αξία.

Το γεγονός καταγγέλει ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, Βασίλης Ντούμας. 

Ο κ. Ντούμας και το σωματείο των ειδικών φρουρών έχει καταγγείλει επανειλημμένα τα κενά στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των στελεχών του σώματος, χωρίς κανείς από την ηγεσία, να έχει προβεί σε κάποια ενέργεια, έως τώρα, αντικατάστασής του και ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προκειμένου να ενεργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αμεσότητα.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα παιδιά

Ελπίδα στα αποκαΐδια για ένα 13χρονο αγόρι που βρίσκεται μεταξύ των αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Πρόκειται για τον 13χρονο Δημήτρη Αλεξόπουλο, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από το απόγευμα της Δευτέρας στο Μάτι, όπου βρισκόταν με τον θείο του, τον παππού και την γιαγιά του.

Ο πατέρας του υποστηρίζει τώρα ότι αναγνώρισε το παιδί του, αλλά και τη γιαγιά του, σε φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Ο πατέρας του μικρού Δημήτρη απηύθυνε έκκληση στον άνθρωπο που έβγαλε τις φωτογραφίες, ενώ παράλληλα έλαβε πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες ότι ο 13χρονος Δημήτρης εθεάθη με την γιαγιά του να περιμένουν ένα αλιευτικό σκάφος για να τους σώσει.

Ωστόσο, τόσο ο μικρός Δημήτρης, όσο και η γιαγιά του, δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής από το βράδυ της «μαύρης» Δευτέρας και η αγωνία της οικογένειάς τους χτυπάει «κόκκινο».

Ιδ. Ερευνητής Γ. Τσούκαλης για δίδυμες: Εχουμε μια πληροφορία ότι ήταν στη θάλασσα

Εξακολουθούν να αγνοούνται οι δίδυμες εννιάχρονες αδελφές Σοφία και Βασιλική Φιλιποππούλου και τις προηγούμενες ημέρες εκτυλίχθηκε το απίστευτο θρίλερ γύρω από τα κορίτσια καθώς ο πατέρας τους θεώρησε ότι τα είδε σε μια βάρκα από αυτές που είχαν μαζέψει ανθρώπους από τη θάλασσα και τους έβγαζαν στην ακτή. Όπως αποδείχθηκε δεν ήταν οι κόρες του.

Ο επικεφαλής του Χαμόγελου, Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην ιστορία των δύο κοριτσιών: «Η ανάγκη των συγγενών που αγαπάνε και πονάνε είναι να είναι οι άνθρωποι τους κάπου, να κολυμπάνε ή να είναι κάπου αλλού. Εμείς δουλεύουμε θεσμικά εμείς είχαμε επαφές με το λιμενικό και μας είχαν πει από την αρχή ότι τα παιδιά δεν είχαν περάσει από την καταγραφή. Γιατί γινόταν καταγραφή. Δεν λέμε όμως τίποτα στους γονείς, περιμένοντας να δοθεί στους γονείς μια απάντηση ουσιαστική».

Αμέσως μετά στον αέρα βγήκε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος αναφερόμενος στη μαρτυρία μιας γυναίκας διατήρησε την ελπίδα ζωντανή για τις δίδυμες: «Είναι γεγονός ότι είναι συγκεχυμένη κατάσταση, εμείς θέλουμε να μην σκεφτόμαστε το κακό σενάριο. Υπάρχει μια τελευταία πληροφορία η οποία ήταν από μια κυρία που ήταν στη θάλασσα και η οποία είπε ότι με μια παρέα υπήρχαν και δυο δίδυμα κοριτσάκια. Το έχει αναφέρει σε μια συνέντευξη. Δεν υπάρχουν, όμως, άλλα στοιχεία που να βοηθούν στις έρευνες. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε, από στάσης ζωής θέλω να είμαι αισιόδοξος».

Οσο μιλούσε ο κ. Τσούκαλης στον αέρα του ΣΚΑΪ ακούγονταν οι ανεσταναγμοί του κ. Γιαννόπουλου ο οποίος όπως είχε ξεκαθαρίσει και νωρίτερα πρέπει να υπάρχει προσοχή με τους ανθρώπους που πονάνε. «Θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τι λέμε στους ανθρώπους που πονάνε και ελπίζουν, να είναι θεσμική η διαδικασία, υπάρχουν πολλά σενάρια στα social, θα τους τρελάνουν τους ανθρώπου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης