Κόσμος

Πέρασε του Ν. Τραμπ - «Ισοπέδωσε» την Μέρκελ - Της μιλούσε με το μικρό της όνομα - «Θα μπορούσα να βγω από το ΝΑΤΟ»

 «Χαρούμενος» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπλίγη ώρα αφότου επιτέθηκε εκ νέου στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες. 

Τι προηγήθηκε – Οι απειλές Τραμπ – Όλο το παρασκήνιο

Νωρίτερα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζητώντας τους ξανά σε αυστηρό τόνο να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και τη Γεωργία ο Τραμπ «χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να μιλήσει και επανήλθε στο θέμα» των αμυντικών δαπανών, όπως είπε διπλωματική πηγή στο AFP.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με το μικρό της όνομα και της είπε: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό».

«Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών .

«Ενημέρωσα πως θα είμαι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος εάν οι σύμμαχοί μου δεν αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα. Είμαι χαρούμενος που σε αρχικό στάδιο δέχθηκαν να το κάνουν», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είναι σε εξέλιξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε το αφήγημα ότι «Το ΝΑΤΟστηρίζει την Ευρώπη περισσότερο από εμάς, που δίνουμε περίπου 30 δισ. περισσότερα», επισημαίνοντας πως «Οι ΗΠΑ πληρώνουν περίπου το 90% στο ΝΑΤΟ».

Ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ερώτηση πως θα αντιδράσει αν οι σύμμαχοί του δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, απάντησε «θα το κάνουν, θα βάλουν τα χρήματα μέσα σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα».

Εμφανίστηκε διατεθειμένος να παραμείνει στη Συμμαχία, κάτι που δείχνει ότι μάλλον έλαβε τις δεσμεύσεις που ήθελε: «Θα μπορούσα να βγω από το ΝΑΤΟ αλλά αυτό είναι αχρείαστο», είπε.

Aρχικό κείμενο

Έτοιμος να «τα βροντήξει» ο Τραμπ από το ΝΑΤΟ; Την είδηση μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Σύμφωνα με αυτό, ο αμερικανός Πρόεδρος απείλησε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αν οι χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες. 

Όλα έγιναν στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση σήμερα όπου ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Συμμαχία.

Θέμα της συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες ήταν οι αμυντικές δαπάνες, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών, εξήγησαν οι πηγές αυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.

Ωστόσο οι δύο αυτές πηγές διέψευσαν μιλώντας στο Reuters ότι ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει από χθες στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής του NATO, όπου ζήτησε τον διπλασιασμό του ετήσιου στόχου αμυντικών δαπανών από 2% σε 4%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...