Βαλκάνια

Ύποπτη δήλωση Χαν για «Aναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας» - Βεβαιότητα Ράμα για έγγραφο «στρατηγικής συνεργασίας» - Νέο ξεπούλημα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών

Σε μια άκρως ύποπτη δήλωση προέβη ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν. Μια δήλωση-προοίμιο νέου ξεπουλήματος του Ελληνισμού, σε μια πιθανή συμφωνία με την Αλβανία, αμέσως μετά από την συμφωνία των Πρεσπών, που ουσιαστικά εκχωρεί Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στην ΠΓΔΜ.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των Ελλήνων πατριωτών για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στο κρατίδιο των Σκοπίων, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση προχωρά προς μία νέα συμφωνία, αυτή τη φορά με την Αλβανία, για την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός εκφράζει κάθε βεβαιότητα.

Σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του Επίτροπου της Ε.Ε. το μέλλον προβλέπεται ζοφερό.

Μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, με αφορμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Χαν έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας».

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του σε think tank, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της Ε.Ε. αναφέρθηκε στη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και μίλησε και για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθήνας - Τιράνων.

«...εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», ανέφερε.

Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή και επικίνδυνη δήλωση και αναμένεται η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε το βίντεο: 

https://www.dailymotion.com/video/x6oatc9

https://www.youtube.com/watch?v=2UMif3O3mlk

Ράμα: «Ελλάδα-Αλβανία θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με νέο έγγραφο»

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» εκφράζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ό,ποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει:

«Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αναφέροντας μάλιστα τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Έντι Ράμα, «αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, πρώτιστα και κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία, και με όραμα, του Αλέξη και του Ζόραν, που επίσης ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε: «Ασφαλώς οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, αλλά συγχρόνως οι αντιδράσεις δείχνουν ότι αυτή υπήρξε μια πολύ θαρραλέα απόφαση που θα αποβεί σε όφελος και της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και των Βαλκανίων».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε για τη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου και τη Διαδικασία του Βερολίνου:

«Αυτή είναι μια σημαντική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και συνεχίζεται, πιστεύω με καλό ρυθμό. Βοηθά σημαντικά να μας κρατήσει όλους μαζί και να μας κάνει να κινηθούμε μαζί. Ασφαλώς, συμβαίνει μια εποχή που τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο καλά, οπότε φαίνεται σαν μια βαλκανική κατάρα. Κάποτε όταν η Ευρώπη πήγαινε καλά, εμείς χειροτερεύαμε. Τώρα βελτιωνόμαστε εμείς και χειροτερεύει η Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ