Ιστορία

Ποιόν κρύβει η σαρκοφάγος που φτιάχτηκε μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου;

Μια μεγάλων διαστάσεων σαρκοφάγο από μαύρο γρανίτη που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ετοιμάζονται να ανοίξουν οι αρχαιολόγοι. Μήκους 3 μ. και με ύψος που φτάνει τα 2 μ. είναι η μεγαλύτερη του είδους της που έχει βρεθεί στην περιοχή και έχει μείνει άθικτη για χιλιάδες χρόνια. Δίπλα της εντοπίστηκε δε ένα αλαβάστρινο κεφάλι που εκτιμάται ότι απεικονίζει τον ιδιοκτήτη του τάφου. 

Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανοικοδόμησης κτιρίου και έχει εξάψει το ενδιαφέρον των επιστημόνων διότι φαίνεται πως δεν την έχει αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Χρονολογείται στην πρώιμη πτολεμαϊκή περίοδο, αμέσως δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ.

Η ύπαρξη της αλαβάστρινης κεφαλής ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η ταφή ανήκε σε κάποιον σπουδαίο άνδρα της εποχής.

Η έρευνα ωστόσο του περιεχόμενου της σαρκοφάγου είναι εκείνη που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα και τη θέση του νεκρού. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή κατά το άνοιγμα της σαρκοφάγου και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει σχετική προετοιμασία ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το περιεχόμενο της δεδομένου ότι βρίσκεται 5 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και ζυγίζει 30 τόνους. Μόνο το κάλυμμα δε, ζυγίζει 15 τόνους.

Τις επόμενες ημέρες μια ομάδα μηχανικών θα επισκεφθεί τον χώρο και θα μεριμνήσει ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την μετακίνηση του καλύμματος με ασφάλεια, ενώ οι συντηρητές θα βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να διασφαλίσουν το περιεχόμενο που θα έρθει σε πρώτη φορά με τον αέρα ύστερα από χιλιετίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ