ΝΑΤΟ : Φαρσοκωμωδία της ελληνικής κυβέρνησης με τη «Βόρεια Μακεδονία»

Δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2018, 8:30 πμ

Μια απίστευτη φαρσοκωμωδία που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική διπλωματία, στήθηκε χθες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Από τη μια Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς χειροκροτούσαν την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε η συμφωνία των Πρεσπών, κι από την άλλη ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, έβγαινε από την αίθουσα κι έλεγε στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται τα Σκόπια να ενταχθούν.


Σε μια προσπάθεια πολιτικής διάσωσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με προσωπική ευθύνη του κ. Καμμένου, η ελληνική διπλωματική αποστολή εμφανίστηκε με διπλή γραμμή και χωρίς να ξέρει κανείς ποιος τελικά έχει δίκιο για την υπόθεση αυτή και ποιας πλευράς θα επικρατήσει η θέση. Των κ. Τσίπρα και Κοτζιά ή του υπουργού Αμυνας;

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» στις Βρυξέλλες, Χρήστος Τσιγουρής

Ο ένας εμφανίστηκε να «χτίζει» το αφήγημά του πάνω στη συμφωνία των Πρεσπών (έγινε δεκτή με θερμά λόγια από τους νατοϊκούς), ενώ ο δεύτερος εμφανίστηκε να «γκρεμίζει» το αποτέλεσμα του συμβιβασμού με την ΠΓΔΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατώντας ως χαρτί σταθερότητας τη συμφωνία εμφανίζει στις επαφές του την εικόνα μιας Ελλάδας που λύνει προβλήματα προχωρώντας σε συμβιβασμούς όπου κρίνει απαραίτητο. «Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου αποτελεί η βελτίωση των σχέσεών μας με τους βόρειους γείτονές μας, έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουμε στην – υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις – ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ενώπιον των άλλων ηγετών ο έλληνας Πρωθυπουργός, και την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος (ο οποίος ήπιε το «πικρό ποτήρι» της συμμετοχής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου ανοίγει η πόρτα της Συμμαχίας για την ΠΓΔΜ), εκτιμούσε – στις επαφές με τους ομολόγους του υπουργούς Αμυνας – ότι «αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή, καθώς η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία».


Αλλα λέει ο Καμμένος
Ομως ο συγκυβερνήτης υπουργός Αμυνας προχώρησε ένα βήμα ακόμα, απειλώντας με εκλογές αν έρθει προς έγκριση η συμφωνία στη Βουλή. Οσα είπε σε δημοσιογράφους έδωσαν συνέχεια και στον τραγέλαφο που καταγράφεται από τον προηγούμενο μήνα γύρω από τη σχέση των δυο εταίρων: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να εγκριθεί από τη Βουλή.

Θα συνεχίσουν (εν.: οι βόρειοι γείτονες) να συλλέγουν προσκλήσεις, ίσως βγάζουν και φωτογραφίες, αλλά όσο χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία θα είναι εκτός ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος κι αμέσως μετά όρισε – επί της ουσίας – τον χρόνο των εκλογών, αναφέροντας πως «όσο δεν θα έρθει συμφωνία στη Βουλή δεν θα έχουμε εκλογές».Με δεδομένο ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου όπου ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στη χώρα του τα προαπαιτούμενα και η ελληνική Βουλή θα πρέπει να επικυρώσει, τότε καθίσταται σαφές ότι ο κυβερνητικός εταίρος απειλεί με προσφυγή στις κάλπες και εκ των πραγμάτων η πρόθεσή του – αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – ωθεί τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση στην αναζήτηση εναλλακτικής πλειοψηφίας ώστε να καταστεί εφικτή η έγκριση στη Βουλή, ανεξάρτητα από τις απειλές Καμμένου.

Και ο Ζάεφ τα δικά του
Την ίδια ώρα όμως η χθεσινή ημέρα στις Βρυξέλλες αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, να μπει στο κάδρο και να αρχίσει έτσι να κεφαλαιοποιεί στο εσωτερικό του την πρόγευση των ωφελημάτων που επιτυγχάνει με τη συμφωνία των Πρεσπών.Ετσι, ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί στις Βρυξέλλες να προκάλεσε ικανοποίηση μεταξύ των Συμμάχων γιατί με τη συμφωνία ανοίγει η προοπτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, στην Αθήνα όμως τόσο η παρουσία του όσο και τα όσα είπε άναψαν – και πάλι – φωτιές.Στο στοιχείο του «erga omnes» που απαιτούσε η Ελλάδα για τη χρήση του ονόματος στάθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αντιπαραβάλλοντας όμως την «έναντι όλων» ταυτότητα που υποστηρίζει ότι κέρδισε με τη συμφωνία, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών διαχωρίζονται οι Μακεδόνες της Ελλάδας από τους «Μακεδόνες» της ΠΓΔΜ.

Ο Ζάεφ με τα όσα λέει πάντως φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που κάθε φορά αναγκάζεται να απαντά ότι οι γείτονες δεν κέρδισαν τη μακεδονική ταυτότητα όπως διατείνονται.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καμμένος αναφερόμενος στο κείμενο συμπερασμάτων εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα αναφέρεται ρητά ότι πρώτα οι γείτονες θα κάνουν όσα έχουν δεσμευτεί και μετά θα προχωρήσει το κάθε στάδιο για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.Σύμφωνα με την παράγραφο 63 του Κοινού Ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, το ΝΑΤΟ αποφασίζει «να προσκαλέσει την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθεί στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των οριζομένων (prescribed) εσωτερικών διαδικασιών με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας συνιστούν προϋπόθεση για μία επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».