Εθνικά θέματα

Διαλύουν την άμυνα της χώρας - Eγγραφο-σοκ: Κόβουν 28 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας - Περικοπές σε εξοπλιστικές δαπάνες και έξοδα κίνησης

Τα διαλύουν όλα οι ολετήρες του Μ. Μαξίμου. Ξεπολούν την Μακεδονία, παγώνουν τις σχέσεις με την Μόσχα και τώρα έρχεται άλλο ένα χτύπημα κατά των ΕΔ.

Πρόταση με περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέθεσε απόψε στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συμφωνήσουν οι "θεσμοί" στην παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά. 

Οι Βρυξέλλες - και κυρίως το Βερολίνο - θα μελετήσουν την πρόταση αυτή κωδικό προς κωδικό και εφόσον την εγκρίνουν τότε μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα ξεπαγώσουν τη δόση των 15 δις ευρώ προς τη χώρα μας μέχρι τις αρχές του Αυγούστου. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει περικοπές-σοκ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού μειώνει από τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων μέχρι την προμήθεια φαρμάκων!

Το έγγραφο με την πρόταση Τσακαλώτου - Καμμένου αποκάλυψε ο Τζιμ Μπρούνστεν, ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες. Το έγγραφο αναλύει πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν από έξι διαφορετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το άθροισμα της περικοπής δαπανών να φτάνει τα 28 εκατ. ευρώ, όσα θα κέρδισε θεωρητικά το κράτος από την αύξηση του ΦΠΑ στα έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που αναστέλλεται για ένα εξάμηνο.

Το έγγραφο, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνει ειδικότερα τα εξής:

"Το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, δεσμεύεται στις ακόλουθες αλλαγές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας του 2018, οδηγώντας στην εξοικονόμηση πιστώσεων κατά 28 εκατομμύρια ευρώ. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί του προϋπολογισμού που επηρεάζονται παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Οι αλλαγές που αποτυπώνονται στον πίνακα θα γίνουν μέσα από την έκδοση Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Οικονομικών:

- Δαπάνες για ΝΑΤΟ: Από 25.4 στα 20.4 εκατομμύρια ευρώ

- Αμοιβή για συντήρηση αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού: Από 17.3 στα 13.3 εκατομμύρια ευρώ

- Υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση: Από 42.3 στα 37.3 εκατομμύρια ευρώ

- Προμήθεια φαρμακευτικού υλικού: Από 21.9 στα 19.9 εκατομμύρια ευρώ

- Πληρωμές για δαπάνες ταξιδιών του προσωπικού: Από 39.6 στα 37.6 εκατομμύρια ευρώ

- Υποχρεώσεις από άλλα προγράμματα εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων: Από 454 στα 444 εκατομμύρια ευρώ"

Δείτε το έγγραφο:

Τι σημαίνει το γερμανικό «καψόνι»

Αντιδρά το Eurogroup στο ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις και οι υπουργοί Οικονομικών ωθούν την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα για τα μειωμένα έσοδα που θα λάβει το κράτος από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, όλοι οι υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ωθείται τώρα να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ -περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- απο άλλες πηγές του προϋπολογισμού της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε ερώτηση για την ευελιξία μετά το Μνημόνιο, και ιδιαίτερα για την πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων, απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό, στην τελευταία φάση του Μνημονίου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές -κύριο συστατικό της εμπιστοσύνης αυτής, είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της.

Η τελική απόφαση και το πράσινο φως θα δοθεί, μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό μεταφέρεται τώρα για νωρίς τον Αύγουστο.

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση ή να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στην μεταπρογραμματική εποχή. Η πρόθεση της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων, οι πολλαπλές δηλώσεις γι' αυτό το θέμα, η ανακοίνωση-έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως προκάλεσαν εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Η γερμανική ηγεσία, μη θέλοντας να επιτρέψει την ολίσθηση σε παλαιότερες κακές πρακτικές, όπως έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ο Γερμανός υπουργός Σολτς, προχώρησε στο μπλοκάρισμα της επόμενης δόσης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως όλα πρέπει να εφαρμοστούν και δεν θα επιτραπεί κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίασε την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ισχύσει έως και τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ κατόπιν η αύξηση θα γίνει κανονικά. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ​επανέλαβαν ότι οι περικοπές συντάξεων έχει συμφωνηθεί να γίνουν κανονικά το 2019 και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και την ιδιοκτησία του προγράμματος, χάριν της αξιοπιστίας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...