Εσωτερική Ασφάλεια

«Άφησα τη μητέρα μου να καεί…» - Επρεπε να διαλέξει ποιον θα σώσει, την μητέρα του ή το παιδί του - Μία από τις πιο σοκαριστικές μαρτυρίες

Φρίκη και τρόμο προκαλούν οι μαρτυρίες των επιζώντων από τη φονική φωτιά στο Μάτι, οι οποίοι προσέρχονται στο νεκροτομείο προκειμένου να δώσουν DNA για την ταυτοποίηση των συγγενών τους που δεν τα κατάφεραν.

Από τις συγκλονιστικότερες μαρτυρίες, ίσως η πιο δραματική, είναι αυτή του Θανάση Μωραΐτη, ο οποίος ζει μόνιμα στο Μάτι επί 48 χρόνια και βρέθηκε στο νεκροτομείο για να δώσει DNA για την ταυτοποίηση της νεκρής μητέρας του.

Με λυγμούς περιέγραψε ότι την κρίσιμη ώρα, που η φωτιά ήταν προ των πυλών, βρέθηκε στο τεράστιο δίλημμα να επιλέξει στο αν θα σώσει τη μητέρα του ή τη σύζυγό του και το παιδί του.

«Όλα έγιναν σε ένα λεπτό, δεν είχα κανένα περιθώριο επιλογής. Η μητέρα μου ήταν ανήμπορη να μετακινηθεί, ήταν 90 χρονών» είπε ο κ. Μωραΐτης, ψελλίζοντας με λυγμούς στην κάμερα «άφησα τη μητέρα μου να καεί»…

Όπως περιέγραψε, πήγε με την οικογένειά του στα Κόκκινο Λιμανάκι και έμειναν επί δυόμιση ώρες στη θάλασσα πριν τους περισυλλέξει ιδιώτης.

Την συγκλονιστική του ιστορία μετέφερε η δημοσιογράφος του Alpha Ελένη Λαζάρου.

«Πριν από λίγο ήρθε ένας άνθρωπος, ο οποίος είδε τη μητέρα του να καίγεται μπροστά στα μάτια του -90 χρονών η μητέρα του. Ο άνθρωπος αυτός είχε πάει διακοπές μαζί με τη σύζυγό του, τον 19χρονο γιο του και την 90χρονη μητέρα του. Κατάλαβαν πολύ αργά τη φωτιά. Όταν την αντιλήφθηκαν η φωτιά ήταν στην ουσία δίπλα τους. Προσπάθησε ο άνθρωπος να τους βάλει όλους μαζί στο αυτοκίνητο να φύγουν, η φωτιά τους είχε κυκλώσει… Προσπάθησε να βγάλει τη μητέρα του έξω από το αυτοκίνητο, ο ίδιος κάηκε, έχει εγκαύματα, προσπαθώντας να την βγάλει. Είδε ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει, η μητέρα του δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν μπορούσε να τρέχει μαζί τους και όπως μας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόλαβα να της πω ούτε αντίο, έφευγα και την έβλεπα να καίγεται»! Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες…».

Μέχρι την Μακρόνησο ψάχνουν νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά

Επεκτείνονται οι έρευνες στην θάλασσα. Έντεκα σκάφη του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι άνεμοι είχαν τέτοια διεύθυνση τις ώρες που έκαιγε τα πάντα η φωτιά στο πέρασμά της, που είναι πολύ πιθανό κάποιοι από εκείνους που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, να έχουν παρασυρθεί σε μεγάλη απόσταση.

Ακουγα τα ουρλιαχτά των 25 που καίγονταν

Συγκλονίζει ξανά ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που έγινε ομαδικός τάφος για 25 ανθρώπους.

Ο Βασίλης Φράγκος, αφού αποκάλυψε ότι οι 25 αναζητούσαν διαφυγή στο οικόπεδό του όπου υπήρχε διέξοδος στη θάλασσα με πόρτα που οδηγεί σε σκαλάκια που βγάζουν στην παραλία, περιέγραψε σήμερα στην εκπομπή Έχουμε και Λέμε, στο Νέο Κανάλι, τα όσα έζησε ο ίδιος εκείνες τις τραγικές στιγμές.

«Μπλόκαρε η Δημοκρατίας και στο ένα ρεύμα και στο άλλο. Τα αυτοκίνητα που είχαν πρόσβαση σε αυτό τον δρόμο μπήκαν για να σωθούν εδώ πέρα. Η φωτιά ερχόταν, ήταν αισθητή από τον καπνό αλλά φαινόντουσαν και οι φλόγες. Η μόνη διέξοδος γι’ αυτούς τους ανθρώπους ήταν αυτές οι δύο πόρτες, τις οποίες είχα ανοίξει -πριν είχα ανοίξει την πόρτα την κάτω. Εκεί υπήρχαν δύο επιλογές. Κάποιες παλιές σκάλες από όπου κατέβασα τους ανθρώπους και κάποιες σκάλες που έπρεπε να περπατήσεις 50-60 μέτρα και να κατέβεις από κάποια άλλα σκαλοπάτια τα οποία μπορούσες να τα κατέβεις. Τους πήγα από τα πρώτα γιατί δεν είχαμε χρόνο.

Ο τελευταίος που είχε σωθεί μου είπε: «Βασίλη είμαι εγώ είμαι ο τελευταίος και πίσω μου άκουγα τους ανθρώπους που τους είχε προφτάσει η φωτιά, άκουγα τα ουρλιαχτά τους. Για ελάχιστο χρόνο κάποιοι άνθρωποι δεν διεσώθησαν.

Τα φουσκωτά ήρθαν μετά από τρεις ώρες. Εγώ προσωπικά, έφτασα στο λιμάνι της Ραφήνας στις 12 ο βράδυ. Ήμασταν 30 άνθρωποι εδώ. Η φωτιά έφτασε σε 3 λεπτά από τη Μαραθώνος στο ξενοδοχείο Μάτι, απόσταση ενός χιλιομέτρου. Κατεβήκαμε 30 άνθρωποι με μεγάλη πειθαρχία. Σε κάποιο σημείο είναι κακοτράχαλο το έδαφος. Εγώ βρέθηκα χωρίς σαγιονάρες και τα βράχια σου κόβουν τα πόδια. Εκεί έπρεπε να κρατάς κάποιους.

Κάποιοι άνθρωποι παράτησαν τα αυτοκίνητα τους και ήρθαν με τα πόδια. Από εκεί μέχρι εδώ είναι κάποια δευτερόλεπτα. Σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα συμβαίνει το εξής, έχει φτάσει η φωτιά, έχει σκοτεινιάσει, δεν μπορείς να αναπνεύσεις και πρέπει να φτάσεις κάπου που δεν βλέπεις. Μια κοπελίτσα έφτασε μέχρι την άκρη και έπεσε, ήταν ο χορός του Ζαλόγγου. Η κοπέλα αποφάσισε να πηδήξει. Κάποιοι άνθρωποι βρέθηκαν στο τζάκι δίπλα, κάποιοι στη βεράντα».

Δείτε το βίντεο

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=DTqVCRDNi2E

https://www.youtube.com/watch?v=ux4Gwy54T0U

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ