Κόσμος

To μουσείο «Images of War»: Εικόνες από τον πόλεμο στη Κροατία

To μελλοντικό μουσείο ''Images of War, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας τον Ιούλιο, ολοκλήρωσε με επιτυχία την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης ''Lets put the war in the museum'', με στόχο την κατοχύρωση του πρώτου μουσείου στο Ζάγκρεμπ, αφιερωμένο στη δουλειά φωτογράφων πολέμου.

''Μόλις σε 15 ημέρες συγκεντρώσαμε πάνω από 50.000 κούνα για την χρηματοδότηση της πρώτης έκθεσης του νέου μουσείου, με φωτογραφίες του πολέμου στην Κροατία από την οπτική των ανταποκριτών/φωτογράφων, αλλά και από τις ιστορίες καθημερινών ανθρώπων'', ανακοίνωσε η διοίκηση του Μουσείου, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από ιδιώτες.
Ο στόχος της πρώτης έκθεσης, με επιμέλεια της Sandra Vitaljic, είναι να επισημάνει και να τονίσει τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου τόσο σε άτομα και τις ζωές τους, όσο και σε ολόκληρες κοινωνίες.

Ο Danilo Gregovic, βασικό μυαλό του μουσείου ''Images of War'', επισημαίνει πως αυτό αποτελεί το πρώτο μουσείο στην Κροατία που δημιουργείται μέσω αυτόνομων προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης. ''Το μουσείο υποστηρίζεται από δεκάδες συμπολίτες μας, τα ονόματα των οποίων θα αναγράφονται σε τοίχο. Είμαστε πολύ ευτυχείς που οι πολίτες αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική αποστολή του πρότζεκτ, ενώ μέρος των κερδών θα γίνει δωρεά σε θύματα πολέμου'', είπε.

Ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να στέλνουν υλικό από τον πόλεμο στην Κροατία μέσω Facebook και Instagram. ''Θέλουμε να δείξουμε πως ο πόλεμος μας επηρέασε όλους - ασχέτως από του που βρισκόμασταν εκείνη την περίοδο. Κύριος στόχος είναι το μουσείο να αποτελέσει ένα καταφύγιο διαλόγου'', εξήγησε ο Gregorovic.

Το 160 τ.μ. μουσείο, θα φιλοξενήσει φωτογραφίες των κορυφαίων Κροατών και φωτογράφων από όλο τον κόσμο, όπως επίσης και υλικό ερασιτεχνών, τραβηγμένο από καθημερινούς ανθρώπους, ενώ μέρος της τιμής του εισιτηρίου, αποτελεί δωρεά στα θύματα πολέμου. Εκτός από τις ποικίλες εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν, στόχος του μουσείου είναι να βοηθήσει τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε εργαστήρια και διαλόγους''.

Το μουσείο ''Image of War'' είναι μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το War Photography Museum στο Ντούμπροβνικ και άλλα παρόμοια ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...