Κόσμος

Σύνοδος για μεταναστευτικό: Ανατρέπει το Δουβλίνο η ιταλική πρόταση

Δέκα σημεία περιλαμβάνει η ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό που παρουσιάσθηκαν στην σημερινή σύνοδο των Βρυξελλών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πριν εισέλθει στην ευρωπαϊκή σύνοδο για το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και ότι «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος».

Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Παράλληλα ζητά την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.

Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ' αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου», ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.

Η ιταλική πρόταση, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε, ξεπερνά οριστικά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος αντιμετώπιζε το θέμα με την λογική κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα, τα 10 σημεία της ιταλικής πρότασης προβλέπουν:

-Την εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως την Λιβύη και Νίγηρα.
-Την δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.

-Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Την ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».

-Την ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.

-Tην κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ότι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.

-Την διαπίστωση ότι δε μπορούν να μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

-Την ιδέα πως σε ότι αφορά τις "δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων" μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

Τέλος, η Ιταλία θεωρεί ότι «κάθε χώρα καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών», αλλά ότι «θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

Η Μαδρίτη ζητά "εποικοδομητικό διάλογο" για το μεταναστευτικό

Η Ισπανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της μετανάστευση και είναι έτοιμη για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά αναμένει επίσης ότι μια ενωμένη Ευρώπη θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη μίνι σύνοδο κορυφής με αντικείμενο το μεταναστευτικό.

"Η Ισπανία τηρεί τις υποχρεώσεις της (για το μεταναστευτικό) όχι μόνο απέναντι στην υπόλοιπη ΕΕ αλλά κυρίως από σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλουμε μια κοινή απάντηση στην παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι οι μεταναστευτικές ορές στη δυτική Μεσόγειο. Θα ζητήσουμε την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα αυτές τις ροές", είπε ο Σάντσεθ πριν ξεκινήσει η άτυπη σύνοδος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την κοινή πρόταση Μαδρίτης-Παρισιού που έκανε το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την ίδρυση κέντρων στην Ευρώπη όπου θα οδηγούνται οι μετανάστες μετά την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, εν αναμονή της εξέτασης των αιτήσεών τους. "Μιλάμε για τον σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές αλλά κατά κύριο λόγο για μια ελεγχόμενη, υπεύθυνη πολιτική", πρόσθεσε.

"Αυτή είναι η πρεμιέρα μας. Ας ελπίσουμε ότι, αν όχι σήμερα, τότε την επόμενη εβεδομάδα θα είμαστε σε θέση να βρούμε μια λύση κατάλληλη για όλους στην ΕΕ", κατέληξε ο Σάντσεθ που μετέχει για πρώτη φορά σε σύνοδο κορυφής αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...