Αθλητισμός

Διπλωματική κρίση μετά την αναβολή του φιλικού Ισραήλ-Αργεντινή - «Βρεθήκαμε άθελά μας σε μια διαμάχη 70 ετών»


Ο προπονητής της Εθνικής Αργεντινής Χόρχε Σαμπάολι δεν ήθελε να γίνει αυτό το φιλικό για αγωνιστικούς λόγους, καθώς δεν επιθυμούσε να φύγει η ομάδα από την Βαρκελώνη (όπου είναι η βάση της) για την Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλαούντιο Τάπια έχοντας προεισπράξει 1.5 εκατ. δολάρια από τα 2 συνολικά που θα απέφερε η συγκεκριμένη συμφωνία στην ομάδα του δεν ήθελε αρχικά να ακούσει την πιθανότητα ματαίωσης.

Οι ποδοσφαιριστές της Αργεντινής, μη γνωρίζοντας οι περισσότεροι τι ακριβώς συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ και τι σημαίνει για Ισραηλινούς και Παλαιστίνους, δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα, μέχρι χθες το πρωί όταν οι 30 Παλαιστίνιοι και μέλη οργανώσεων βρέθηκαν έξω από το προπονητικό κέντρο και φωνάζοντας ένα προς ένα τα ονόματα των παικτών τους ζήτησαν να μην αγωνιστούν σ’ αυτό το φιλικό «να μη νομιμοποιήσουν τις δολοφονίες των αθώων Παλαιστίνιων από τους Ισραηλινούς».

Κι αυτό ακριβώς το περιστατικό, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα ΜΜΕ της Αργεντινής ήταν που άλλαξε άρδην το σκηνικό και οδήγησε σε αναβολή τη φιλική αναμέτρηση, μετατρέποντας τον Μέσι και την παρέα του σε ήρωες για τους Παλαιστινίους και προκαλώντας την οργή των Ισραηλινών.

Τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν όλους τους ποδοσφαιριστές θορυβημένους με τον Γκονζάλο Ιγουαΐν να αναλαμβάνει να μιλήσει λέγοντας «στο τέλος έγινε το σωστό. Επικράτησε η κοινή λογική και μέτρησε η ασφάλεια…».

Κι η ασφάλεια της αποστολής ήταν η αιτία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην σύντομη δήλωση του στην Βαρκελώνη.

«Ευθύνη μου είναι η ασφάλεια και η ψυχική ηρεμία της ομάδας… Εδώ πρόκειται για μια διαμάχη που κρατά 70 χρόνια και τις τελευταίες 72 ώρες εμείς βρεθήκαμε άθελα να συμμετέχουμε σ’ αυτή. Θέλω να απολογηθώ στους Ισραηλινούς φιλάθλους και σ’ όλα τα παιδιά που θα ήταν στο γήπεδο και θα έπαιρναν το μήνυμα ότι το ποδόσφαιρο ξεκινά και σταματά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν έχουμε τίποτα με το Ισραήλ με την Εβραϊκή κοινότητα κι ελπίζω στο μέλλον να μπορέσουμε να έχουμε κοινές δράσεις στο Ισραήλ ή σε άλλα μέρη του κόσμου», ήταν τα λόγια του.

https://api.vodgc.net/player/v2/embed/playerId/DE2DML1506443975/contentId/589924?autoplay=false

Τον πρόεδρος της AFA (Ομοσπονδία) προσπάθησε να μεταπείσει ο πρόεδρος της Αργεντινής κ. Μάκρι, μετά το σχετικό τηλεφώνημα παραπόνων που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, ωστόσο δεν μπόρεσε να αλλάξει κάτι.


«Ο Μέσι έχει βρεθεί στην Ιερουσαλήμ με την Μπαρτσελόνα πριν από λίγα χρόνια και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Καταλαβαίνω το φόβο που έχουν οι παίκτες, αλλά το Ισραήλ είναι μια ασφαλής χώρα», δήλωσε μετά την αναβολή του φιλικού ο πρεσβευτής του Ισραηλινός στην Αργεντινή Ιλάν Στόλμαν, την ίδια ώρα που μέσω twitter η Χαμάς πανηγύριζε και ευχαριστούσε την Αργεντινή και τον Μέσι.

«Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική ομάδα και αυτό είναι το λάθος που έκανε η Αργεντινή», τόνισε ο Στόλμαν σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό και προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας: «Αυτό το συμβάν παρόλο που είναι αρκετά λυπηρό δε θα αλλάξει τη σχέση φιλίας με την Αργεντινή.


Οι Ισραηλινοί πάντως είναι πυρ και μανία με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Παλαιστίνης, την οποία θα καταγγείλουν στη FIFA γιατί θεωρούν ότι με τις απειλές που εκτοξεύτηκαν κατά του Λιονέλ Μέσι και των συμπαικτών του από τον πρόεδρο της τελευταίας, προκλήθηκε όλη αυτή η αναταραχή.

«Αντιμετωπίζουμε μια πράξη ποδοσφαιρικής τρομοκρατίας από την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της, δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια ομιλία στο συνέδριο (FIFA), αλλά για απειλές εναντίον των παικτών που έρχονται στο Ισραήλ », δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Ισραηλινής Ομοσπονδίας, Ρότερ Κάμερ αποφεύγοντας κι αυτός να κατηγορήσει ευθέως την Αργεντινή.

Κάτι που αναμένεται να κάνει η εταιρία η οποία είχε αναλάβει τη διοργάνωση του φιλικού καθώς ναι μεν δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει τον αποκλεισμό της Αργεντινής από το Μουντιάλ (όχι ότι υπήρχε περίπτωση να γίνει δεκτό τέτοιο αίτημα), αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή για διαφυγόντα κέρδη…

Εκτός κι ο Κλαούντιο Τάπια (πρόεδρος της AFA) μπορέσει να βρει λύσεις (για μετά το Μουντιάλ) προκειμένου να κλείσει το θέμα μια και καλή…

Όποιος πάντως ισχυρίζεται ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση με την πολιτική (και το αντίθετο) προφανώς και πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...