Στρατός Ξηράς

Για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια ξεκλείδωσαν οι αποθήκες των Α/Α Stinger - Ο "Πορθητής" φέρνει πιο κοντά την σύγκρουση

Με τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις να βαλτώνουν και το τουρκικό γεωτρύπανο "Πορθητής" να είναι έτοιμο για γεώτρηση, οι Αμερικανοί έβγαλαν για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια στελέχη του αντιαεροπορικού πυροβολικού μας για βολές με πραγματικά πυρά. 

Προφανώς, οι Αμερικανοί θεωρούν πως η ελληνοτουρκική σύγκρουση είναι τόσο κοντά που προθυμοποιήθηκαν να φέρουν μέχρι και ιπτάμενους στόχους (!) για την δικιά μας εκπαίδευση.

Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 39 στελέχη του πυροβολικού. 

Οι αντιαεροπόροι του Πυροβολικού διαθέτουν Stinger κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Asrad Hellas.

Το FIM-92 Stinger είναι ένα φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS), που λειτουργεί με υπέρυθρη παλιννόστηση επιφανείας-αέρος (SAM).

Το Ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να προμηθεύεται από το 1990 τα Κατευθυνόμενα βλήματα Stinger. Είναι οργανωμένα σε ΠΕΑ/ΑΠ. Θεωρείται το καλύτερο του βεληνεκούς του, στα 5,5 ναυτικά μίλια και με εξαιρετικά μικρό ίχνος ανίχνευσης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στόχους όπως οχήματα και ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Μην ξεχνάμε πως σήμερα είχαμε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που έκαναν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα τουρκικός σχηματισμός αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 F-16 εισήλθε σήμερα το πρωί στις 10:35 στο F.I.R. Αθηνών.

Το ένα ζεύγος των πολεμικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Μαυριά και Λεβίθα στα 27.000 πόδια πριν εξέλθει του εθνικού εναέριου χώρου στις 10:57 Το άλλο ζευγάρι F-16 πέρασε σε ύψος 26.000 πόδια πάνω από τα νησιά Κίναρος (10:45), Λεβίθα (10:48), Μαυριά (10:50), Αγαθονήσι (10:59) και επέστρεψε στην Τουρκία στις 11: 03

Α/Α Σύστημα ASRAD HELLAS

Το σύστημα ASRAD Hellas (Atlas Shοrt Range Air-Defence System) είναι μία τροποποιημένη έκδοση του ASRAD ειδικά σχεδιασμένη για τον ελληνικό στρατό, η οποία βασίζεται στην εξαγώγιμη έκδοση του συστήματος LeFIaSys που αναπτύχθηκε για τον Γερμανικό Στρατό από την SΤΝ Atlas Εlektrοnik GmbH (σήμερα Rheinmetall DeΤec).

Παρέχει προστασία σε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις, όπως Κέντρα Διοίκησης, Ελέγχου και αεροδρόμια ή σε στρατεύματα τα οποία βρίσκονται εν κινήσει.

Τον Ιανουάριο του 2001, ενεργοποιήθηκε η σύμβαση ύψους 134.000.000 ευρώ (που είχε υπογραφτεί στις 3 Αυγούστου 2000) για την προμήθεια 54 εποχούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς ΑSRΑD-Ηellas.

Το σύστημα ανήκει στην κατηγορία των V-SΗΟRΑD (Very Shοrt Range: ιδιαίτερα μικρού βεληνεκούς) και έχει βεληνεκές 5 χλμ.

Το κάθε σύστημα διαθέτει τετραπλό εκτοξευτή και φέρεται επί οχήματος Μ998 Ηummer (αρχικά είχε επιλεγεί το Μercedes Benz ΜΒ-290GD του 1 και 1/4 τόνου).

Τα βλήματα τα οποία επελέγnσαν για να εξοπλίσουν τα ΑSRΑD Hellas είναι τα FΙΜ-92 Stinger, ίδια με αυτά που εκτοξεύουν οι αντίστοιχοι φορητοί εκτοξευτές.

Για τον σκοπό αυτό, το 2002, υπεγράφn σύμβαση αξίας 47.500.000 δολαρίων για την προμήθεια 432 βλημάτων της έκδοσης FIM-92C Stinger RMP (54 συστήματα x 8 βλήματα = 432 βλήματα).

Τα ΑSRΑD Hellas υπηρετούνται από δύο άτομα, τον οδηγό και τον χειριστή, και φέρουν τετραπλό εκτοξευτή με 4 βλήματα έτοιμα προς βολή και 4 σε εφεδρικά κάνιστρα.

Τα συστήματα μπορούν να μεταφερθούν από ελικόπτερα CH-47DG/SD Chinοοk ως εξωτερικό φορτίο, ενώ είναι τηλεχειριζόμενα από απόσταση έως 100 μέτρων.

Οι δύο διπλοί εκτοξευτές έχουν δυνατότητα περιστροφής σε όλο το τόξο των 360 μοιρών και δυνατότητα ανύψωσης από -10 έως +70 μοίρες.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των ΑSRΑD Hellas περιλαμβάνει δύο αισθητήριες επιτήρησης, παθητικό και ενεργητικό, σύστημα FLIR το οποίο ενσωματώνει θερμική κάμερα 2ης γενιάς τύπου "Opheliοs", ασπρόμαυρη τηλεοπτική κάμερα, αποστασιόμετρο laser τύπου "ΜΟLΕΜ" με βεληνεκές 40km και ακρίβεια πέντε μέτρων, κάμερα Αυτόματης Ιχνήλασης (ΑVΤ = Αutοmatic Videο Τracker), αδρανειακό σύστημα Πλοήγησης, GΡS, σύστημα Οπτικής Κατάδειξης Στόχων, σύστημα Διάγνωσης και Εντοπισμού Βλαβών, κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύστημα Επικοινωνιών.

Η είσοδος του ΑSRΑD-Ηellas σε χρήση αναβάθμισε την εγγύς αντιαεροπορική προστασία των σχηματισμών και των μονάδων του Στρατού Ξηράς, αφού με αυτά καθίσταται δυνατή η αξιόπιστη αντιαεροπορική βολή ημέρα και νύχτα.

Οι φορητοί εκτοξευτές Stinger που διαθέτει σε ικανοποιητικούς αριθμούς ο Στρατός μας δεν μπορούν να εκτελέσουν βολή τη νύχτα, και φυσικά δεν παρέχουν την ευκολία σκόπευσης ενός συστήματος όπως το ΑSRΑD-Ηellas.

Το τελευταίο παρέχει δυνατότητες εντοπισμού του στόχου με εξελιγμένα οπτικά μέσω οθόνης και σκόπευσης με απλούς χειρισμούς μέσω χειριστηρίου τύπου jοystick.

Το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς ASRAD HELLAS, αποτελείται
- Όχημα – φορέα τύπου HUMMER M1097A2 4x4
- Mονάδα ελέγχου πυρός (weapon control unit)
- Οπλική εξέδρα
- Επικοινωνιακό εξοπλισμό
- Σύστημα πλοήγησης Είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις σε δύσκολα εδάφη και μπορεί να μεταφερθεί από αέρος με ελικόπτερο τύπου CH-47D.

https://www.youtube.com/watch?v=G_PT5HugJeE

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=5XthTwHdRX0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ