Κόσμος

Στην Ρωσία ο Τούρκος Α/ΓΕΝ για Αιγαίο-Μεσόγειο - Τον ενημερώνει για τις επικείμενες επιχειρήσεις και ζητά "πράσινο φως"...

Πλήρης ταύτιση απόψεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και στενή στρατιωτική συνεργασία φαίνεται ότι υπάρχει ανάμεσα στους Α/ΓΕΝ Ρωσίας και Τουρκίας κάτι που αναμένεται να σφραγιστεί αύριο κατά την επίσκεψη υψηλόβαθμης τουρκικής αντιπροσωπείας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Τούρκο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Obal, θα μεταβεί αύριο σε επίσημη επίσκεψη  στην Αγία Πετρούπολη .

Σύμφωνα με το ρωσικό τύπο , ο Τούρκος ΑΓΕΝ  και ο Ρώσος Α/ΓΕΝ ναύαρχος Vladimir Korolyev, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν  θέματα περαιτέρω βελτίωσης της τουρκικής και ρωσικής ναυτικής συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο  και Α.Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης Τούρκων στην Ρωσία γίνεται λίγο πριν την ανακοίνωση αυξημένης επιφυλακής του τουρκικού Ναυτικού σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.

Η τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί επίσης ένα πολεμικό σκάφος που ανήκει στο ρωσικό ναυτικό και στη Ναυτική Ακαδημία .

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι οι Τούρκοι θέτουν σε επιφυλακή τις ναυτικές τους δυνάμεις στο Αιγαίο, ο Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε σε φρεγάτα που συμμετέχει στη ναυτική άσκηση «Λευκή Θύελλα» στην Ανατολική Μεσόγειο και στα νερά του Αιγαίου και προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις.

Όπως αναφέρει η τουρκική έκδοση του Sputnik, ο Ακάρ υποστήριξε ότι «σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες για την καλή γειτονία, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πρόκληση».

Όσο για τον υπουργό Άμυνας, τον Νουρετίν Τζανικλί, βρέθηκε σε ναυτική βάση στο Γιρεσούν και μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην επιφυλακή των δυνάμεων στο Αιγαίο, υποστήριξε:

«Εμείς στη θάλασσα και στο νερό μας είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Έτσι πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα για να είμαστε έτοιμοι».

«Κατά καιρούς έχουμε δει στις θάλασσες μας κάποια βήματα από άλλες χώρες για να εξαλείψουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, δεν μπορούμε αυτό να το αφήσουμε έτσι, το τουρκικό έθνος δεν μας το επιτρέπει», είπε ακόμη ο υπουργός Άμυνας της γείτονος.

Η συνεργασία αυτή επισφραγίζει τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και  πιστοποιεί τα κοινά σχέδια στον άξονα Μαύρη θάλασσα –Αιγαίο-Α.Μεσόγειο που αποτελεί κομβικό κομμάτι για αμφότερες τις χώρες.

Υπάρχει όμως ένα τρομερό σενάριο το οποίο επιβεβαιώνεται ημέρα με την ημέρα και το οποίο αφορά την τουρκική προσπάθεια υποταγής της Ελλάδος στα τουρκικά συμφέροντα .

Η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών , η συνεχή τουρκική προπαγάνδα για την μη παράδοση των 8 «γκιουλενιστών» Τούρκων αξιωματικών , (τους οποίους καμία σοβαρή χώρα δεν συζητά να παραδώσει πίσω) , η ενεργοποίηση σήμερα αιφνιδιαστικά μοίρας του τουρκικού ναυτικού με κομάντος  για δήθεν προκλήσεις της Ελλάδος, και τέλος η ακύρωση της συμφωνία για τους μετανάστες , αποτελούν επεισόδια στο ίδιο έργο από πλευρά Άγκυρας .

Η προσπάθεια εξαναγκασμού, «….να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο» , όπως είχε δηλώσει με χαρακτηριστική κίνηση των χεριών τον Νοέμβριο του 2017,  ο Τούρκος πρόεδρος στον δημοσιογράφο κ.Παπαχελά σε συνέντευξη του, φαίνεται πως συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με άρθρο μας τον Νοέμβριο 2017 κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα με τίτλο (Αυτή είναι η πρόταση-τελεσίγραφο Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αθήνα – Ποια χώρα βρίσκεται από πίσω – Τι θα γίνει εφόσον αρνηθεί η Ελλάδα;), είχαμε αναφέρει ότι πρωτόγνωρα χαμπέρια για το Αιγαίο μας έφερνε τότε  Τούρκος ειδικός αναλυτής και δημοσιογράφος και τα οποία πιθανότατα  πρότεινε  στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος , μη ευρίσκοντας όμως ο ίδιος ευήκοντα ώτα.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος του haber 7 Çağrı Erhan αναλύοντας  τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορές είχε αποκαλύψει πολλά από αυτά που ενδεχομένως έφερε ο Ερντογάν «ντυμένος Άγιος Βασίλης» λόγω των ημερών.

Ο ίδιος μίλησε για την δημιουργία μιας ένωσης στα αρχικά πρότυπα της δημιουργίας της ΕΕ , αναφέροντας την ( άκουσον-άκουσον)  «οικονομική ένωση Ελλάδος-Τουρκίας με την επωνυμία «Ένωση εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο», για να συνεκμεταλλευτούμε από κοινού όπως αναφέρει, τους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο»

Ο  Erhan είχες τονίσει ότι η πρόταση αφορούσε όλες τις φάσεις από την εξόρυξη , την επεξεργασία και τη μεταφορά υδρογονανθράκων, ενώ υπογραμμίζει « ότι είναι πιθανό ότι μια τέτοια επιχειρηματική ένωση θα θέλει να συμπεριλάβει πολλές χώρες, ιδίως τη Ρωσία».

Πρόκειται για κάτι που ομολογουμένως πιθανότατα  να κόμισε  ως πρόταση στην Αθήνα  ο ίδιος ο Ερντογάν .

Ενδεχομένως η Μόσχα να ευρίσκονταν πίσω από μια τέτοια  πρόταση «δρώντας » ως εγγυητής , λαμβάνοντας υπόψιν την δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης , η οποία μοιράζει τώρα επιδόματα φτώχειας , ενώ τα δύσκολα είναι «μπροστά» της .

Τώρα τον Ιούνιο του 2018 ,  η συνεργασία Μόσχας –Άγκυρας επεκτείνεται και στο πολεμικό ναυτικό , και ίσως σύντομα να δούμε ρωσικά και τουρκικά πολεμικά πλοία να αλωνίζουν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου , με στόχο όμως πιθανόν τους ελληνικούς και κυπριακούς υδρογονάνθρακες .  

Η Ρωσία για τους δικούς της γεωπολιτικούς και ενεργειακούς λόγους διάκειται εχθρικά πτος τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED , ο οποίος ακυρώνει όλα τα σχέδια για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης .

Ρωσία και Τουρκία επίσης δεν συμπαθούν καθόλου  το Ισραήλ για τους δικούς τους λόγους η καθεμία , ενώ η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά αποτελεί « την πολύφερνη νύφη» της οποίας όλοι επιζητούν την κυριότητα  και η οποία προς παρόν "κοιτάζει¨ μόνο προς την πλευρά των ΗΠΑ.

Ολη η περιοχή μυρίζει μπαρούτι: Εξοδος τουρκικού στολίσκου σε συνδυασμό με την παρουσία του πλωτού «Πορθητή» στην Ατάλλεια, συμφωνία Τούρκων –Ρώσων και έξοδος σήμερα ισραηλινών πλοίων για άσκηση ανακατάληψης πλατφόρμας.

Ακριβώς λόγω αυτών των τεραστίων  συμφερόντων που διακυβεύονται στην περιοχή θα έχουμε εξελίξεις με πιόνια τους Τούρκους και το πλωτό τρυπάνι τους,  χρησιμεύοντας ως οι " χρήσιμοι ηλίθιοι" για να ξεκινήσει κάτι  πολύ μεγαλύτερο και πιο σοβαρό στην Μεσόγειο στην οποία συγκεντρώνονται συνεχώς πολεμικά πλοία .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ