Κόσμος

Σε καρτ-ποστάλ θα βλέπουν οι Τούρκοι τα F-35 - Ερντογάν: «Θα πάρουμε τους S-400 και θα τους χρησιμοποιήσουμε» - «Δεν έχουμε ανάγκη τις ΗΠΑ»

Bαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο Ερντογάν, αντίθετα με τα όσα ακούγονταν περί αγοράς αλλά μη χρήσης των πυραύλων S400 από τη Ρωσία είπε πως η Τουρκία θα αγοράσει και αν χρειαστεί θα κάνει χρησιμοποιήσει τους πυραύλους.

«Δεν θα αγοράσουμε μόνο τους S-400 και θα τους βάλουμε σε μια αποθήκη. Θα τους χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Αυτό είναι ένα αμυντικό σύστημα. Τι να το κάνουμε αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτό το αμυντικό σύστημα; Θα εξαρτηθούμε και πάλι από τις ΗΠΑ; Όταν τα ζητάμε εδώ και χρόνια, η απάντηση που μας δίνεται είναι: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν το επιτρέπει. Κουραστήκαμε από αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην προσφορά μας με μια πολύ δελεαστική προσφορά. Είπαν ότι θα γίνει ακόμη και μια κοινή παραγωγή. Και όσον αφορά τα δάνεια, μας έχουν προσφέρει αρκετά καλούς όρους δανείου. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε τη διαδικασία αυτή», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια μιας κοινής ζωντανής μετάδοσης από ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια TGRT Haber, TVNET, Beyaz TV και Akit TV στην Κωνσταντινούπολη.

Η απειλή του είναι ξεκάθαρη. Εναντίον ποιας χώρας θα το χρησιμοποιήσει; Ποιοι είναι οι αντίπαλοι στη περιοχή; Η Ελλάδα κυρίως. Βέβαια συχνά πυκνά οι Τούρκοι πετάνε βόμβες για το θεαθήναι, αλλά τώρα δείχνουν πως έχουν ξεφύγει.

Οπως φαίνεται τα παρακαλητά των Τούρκων δεν έπιασαν.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ζήτησε να ενημερωθεί η Γερουσία ότι οι πύραυλοι S-400 που προμηθεύεται η Άγκυρα από τη Μόσχα δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Στις δηλώσεις του ο Τζανικλί δεν απέφυγε και τους γνωστούς λεονταρισμούς λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν υποχωρεί από την θέση της να μην εγκατασταθούν οι S-400 στην Τουρκία.

Το ζήτημα των F35 συζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε ο ίδιος σημειώνοντας ότι του ζήτησε να ενημερώσει τη Γερουσία ότι οι S400 δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στις ΗΠΑ είχαν μια μια εποικοδομητική και λεπτομερή συζήτηση και διαβεβαίωσε τον Τζέιμς Μάτις ότι το αντι-πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας S400 δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ του ζήτησε να ενημερώσει και την αμερικανική γερουσία σχετικά, η οποία αναμένεται αυτό τον μήνα να αποφασίσει για την παράδοση ή όχι τελικά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία .

Πρόσθεσε ότι οι S400 θα εγκατασταθούν στην Τουρκία και από αυτό το θέμα δεν υποχωρεί η Τουρκία.

Στην Αγκυρα πρέπει να θεωρούν κάτι παραπάνω από δεδομένο πως F-35 θα τα βλέπουν μόνο ως επισκέπτες στις ΗΠΑ ή ως καρτ ποστάλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...