Κόσμος

Ο Τσίπρας σώζει πολιτικά την Μέρκελ: Συφώνησε με τη Καγκελάριο επιστροφή των μεταναστών στην Ελλάδα - Τα δίνει όλα άνευ όρων

Ένα απίστευτο πολιτικό δώρο κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγγελα Μέρκελ, για να σώσει τον εύθραυστο πολιτικό συνασπισμό στο Βερολίνο, εις βάρος της Ελλάδας! Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να κλείσει συμφωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο - που αντιμετωπίζει ενδοκυβερνητική κρίση εξαιτίας του προσφυγικού - ώστε να βοηθήσει τη Γερμανία να στέλνει πιο εύκολα τους πρόσφυγες πίσω στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – άρα και στην Ελλάδα!

Στη συνέντευξή του στους FT ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις« των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT.

Όπως παρατηρούν οι FT αν και βασική προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να υπάρξει μια συμφωνία με την Ιταλία για επιστροφή αιτούντων άσυλο, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελέσει ώθηση για τη Μέρκελ, η οποία θέλει απεγνωσμένα να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να παράξουν αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων». Ευρωπαίο διπλωμάτες, γράφουν οι FT υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει Ιταλία, Ελλάδα και όλα τα γειτονικά της κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα για κράτη πρώτης γραμμής που κουβαλούν βαρύ φορτίο σχετικά με το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για την Ελλάδα δεδομένου ότι μόνο 50-100 άτομα περνάνε κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Για εμάς δεν είναιν πρόβλημα» λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα προσθέτει ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, με ορισμένα μέλη τους να είναι κολλημένα στην Ελλάδα και άλλα να βρίσκονται βορειότερα. Όπως λέει υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και συμπληρώνει: «Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των ελέγχων στα σύνορα, εσωτερικές διευθετήσεις για τον χειρισμό όσων φτάνουν στην Ευρώπη, συνεργασίες με τις χώρες εκτός ΕΕ και προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα (σ.σ. για το προσφυγικό)» γιατί ο αριθμός των μεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης το 2015 αλλλά «αποτελεί αντικείμενο συζήτησης λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία».

«Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ακόμα και μετά από κάποια πιθανή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα» καταλήγει ο κ. Τσίπρας στους FT.

Το σχέδιο της ΕΕ

Να πνίξουν την Ελλάδα με μετανάστες σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι. Η κατάσταση πλέον φαντάζει εφιάλτικη, με τους υποτίθεται συμμάχους μας να κάνουν ταυτόχροναι και ένα ακόμα δωράκι προς τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

H χώρα βρίσκεται πλέον στο έλεος του Θεού. Το κράτος πλέον δεν υπάρχει, η ανασφάλεια κυριεύει τον πολίτη, ενώ οι… πρόσφυγες πλέον έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους Ελληνες πολίτες.

Και τώρα έρχεται μία πυρηνική βόμβα από τους αξιωματούχους της ΕΕ, που θα ταράξει τα ήδη λιμνάζοντα νερά της χώρας.

Την ανάγκη να βρεθεί μία συστημική λύση στο θέμα του μεταναστευτικού υπογράμμισαν ευρωπαϊκές πηγές και ανέφεραν ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να επιφέρει αποτελέσματα. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι που προσπαθούν να συγκεράσουν τις θέσεις όλων των πλευρών, ωστόσο, ανέφεραν ότι το πολιτικό κλίμα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών (κυρίως Βαυαρίας, Αυστρίας, Ιταλίας κλπ) είναι άγριο και δεν εξέφρασαν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την εξεύρεση άμεσης λύσης.

Συγκεκριμένα, στην Σύνοδο Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή) θα εξετασθούν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρώπη έως σήμερα πέτυχε στη διαχειριστική πλευρά της μεταναστευτική κρίσης και μπήκε πάτος στο βαρέλι.

Ωστόσο, απαιτούνται μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε συστημικές λύσεις. Ο συμβιβασμός που θα συγκεράσει τις προτάσεις που θα βρεθούν αύριο στο τραπέζι της Συνόδου περιλαμβάνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

-Να δοθεί η δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία

-Να δοθούν 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Λιβύης και της Αφρικής μέσα από τις οποίες περνούν μεγάλες μεταναστευτικές ροές και να ενισχυθεί η Frontex, έτσι ώστε το αργότερο σε μία διετία να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκή αστυνομία φύλαξης συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες από 1.500 που έχει σήμερα.

Hot spots

Σε ό,τι αφορά τα hot spots, οι εναλλακτικές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών περιλαμβάνουν: Τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Αφρική, όχι στις ακτές αυτής, αλλά στην ενδοχώρα, όπως είναι στα νότια σύνορα της Λιβύης και στον Nίγηρα.

Η δεύτερη ιδέα που βρίσκεται στο τραπέζι όσον αφορά τα hot spots είναι η ενίσχυση των κέντρων υποδοχής που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και τα νησιά του Αιγαίου) με στόχο είτε να γίνουν να μεγαλύτερα, είτε να δημιουργηθούν νέα σε άλλα σημεία, τη διαχείριση των οποίων δεν θα έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου.

Στην ουσία σε αυτό το τελευταίο σημείο έχουμε την κατάργηση εθνική κυριαρχίας και ξεκινάει νέα άλωση των νησιιών από τις διάφορες ΜΚΟ, που παίζουν ύποπτα παιχνίδια.

Η Ελλάς εάλω, ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...