Σκοπιανό

Ολα στον αέρα: Οι Σκοπιανοί αποκαλύπτουν τους όρους της συμφωνίας: «Η Ελλάδα αποδέχθηκε την “μακεδονική” ταυτότητα» - «Δεν αλλάζουμε τον ύμνο μας»

Αδειάζουν πλήρως τα Σκόπια την Κυβέρνηση. Ολα δείχνουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και Α. Τσίπρας μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Σκοπιανής Κυβέρνησης μας τα λέει όλα ξεκάθαρα. Αρα, ποιος δουλεύει ποιον σε αυτή την χώρα;

Κριτική για το non paper του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων.

Μάλιστα, σχολίασε ότι το non paper είναι ερμηνεία και δεν ανταποκρίνεται στους αρχικούς όρους της συμφωνίας.

«Η βάση της συμφωνίας είναι το πώς η Ελλάδα ερμηνεύει και κατανοεί τον όρο Μακεδονία. Και αποδέχθηκαν το πώς εμείς κατανοούμε και ερμηνεύουμε τον όρο Μακεδονία. Μία σαφής διάκριση γίνεται ανάμεσα στο τι σημαίνει Μακεδονία για εκείνους και τι είναι αποδεκτό σε εμάς και τι σημαίνει για εμάς Μακεδονία και είναι αποδεκτό για εκείνους», είπε αρχικά ο Μίλε Μποσνιακόφσκι.

Μάλιστα, τόνισε «Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες», ενώ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα».

Σε ό,τι αφορά τα σύμβολα, εξήγησε ότι δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας και διευκρίνισε ότι ο ύμνος και η σημαία της γειτονικής χώρας δεν θα αλλάξουν.

Τσίπρας: Αν η ΝΔ μας αμφισβητεί να καταθέσει πρόταση μομφής

Η ΝΔ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να το κάνει.

«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η εμπλοκή των Γερμανών

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερωνόταν τακτικά τόσο από την Αθήνα όσο και από τα Σκόπια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είχε μιλήσει επανειλημμένα με τους δύο πρωθυπουργούς, αλλά τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν οι προσπάθειες του ΟΗΕ, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σχετικά με τον ρόλο του Βερολίνου στην προσπάθεια επίτευξης της συμφωνίας.

«Τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξαν σίγουρα οι προσπάθειες του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Η γερμανική κυβέρνηση ενημερωνόταν τακτικά και από τις δύο πλευρές σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Η καγκελάριος ήταν συνεχώς ενήμερη για τις εξελίξεις και μίλησε επανειλημμένα και με τους δύο πρωθυπουργούς, τόσο με τον κ. Ζάεφ από τη "μακεδονική" όσο και με τον κ. Τσίπρα από την ελληνική πλευρά, τελευταία φορά στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο πιθανή θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση την ολοκλήρωση της συμφωνίας το επόμενο διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια και για αυτό ακριβώς εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα καταστεί εφικτό να υπογραφεί πολύ σύντομα και ότι θα τύχει ανάλογης υποστήριξης και στις δύο πλευρές.

«Πρώτα πρέπει να γίνει η υπογραφή, μετά ακολουθεί στις δύο χώρες η κοινοβουλευτική επικύρωση, μετά πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, σε συνδυασμό με ένα δημοψήφισμα -και αυτό θα συμπέσει πιθανώς με νέες εκλογές. Δεν θέλω να αξιολογήσω πόσο υψηλά είναι αυτά τα εμπόδια, μπορώ μόνο να πω ξεκάθαρα ότι χαιρόμαστε που υπήρξε κατάληξη σε αυτή τη συμφωνία μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε τώρα ότι οι δυο πλευρές θα αξιοποιήσουν και θα εφαρμόσουν αυτή την συμφωνία, η οποία μπορεί να σημαίνει μια ιστορική πρόοδο για τις δυο πλευρές», επανέλαβε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ