Σκοπιανό

«Κλειδώνει» η συμφωνία! - Το επικρατέστερο όνομα - Στις Πρέσπες συνεργάτες του Ζάεφ - Χαμός στα Σκόπια: «Είσαι προδότης»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. «Κλειδώνει» το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία) όπως φαίνεται μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων. Παραμένει όμως αγκάθι του erga omnes κάτι που συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ.

Είτε «makedonski» αμετάφραστο είτε μεταφραζόμενο σε «makedonian» όλα δείχνουν ότι στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων τόσο η εθνότητα όσο και η γλώσσα θα ονομάζονται «μακεδονική».

Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το όνομα το επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, και αφού η Ελλάδα είχε απορρίψει δύο εξ αυτών.

Κατά 98% έχει κλείσει η συμφωνία για το Σκοπιανό, δήλωσαν διπλωματικές πηγές των Σκοπίων στον ΑΝΤ1, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Στα Σκόπια γίνονται διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Βερολίνο που ασκούν πιέσεις στο εσωτερικό της σκοπιανής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες, συνεργάτες του Ζάεφ έχουν ήδη μεταβεί στις Πρέσπες, ώστε να αρχίσουν τις διαδικασίες για τον προγραμματισμό της συνάντησης του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακούστε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 

https://www.youtube.com/watch?v=DMpKRWBa5LY

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της συνομιλίας των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ που έλαβε χώρα το μεσημέρι στις 3. Επί μία περίπου ώρα Τσίπρας και Ζάεφ συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις και συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά και αύριο, Τρίτη, το πρωί.

Από την κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία και ευελπιστούν ότι η αυριανή συνομιλία θα είναι και το τελευταίο βήμα για την επίλυση της διαφοράς.

Αγκάθι το erga omnes

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις παραμένει «αγκάθι» το erga omnes - κάποιες διαστάσεις σε σχέση με την εφαρμογή του για την ακρίβεια όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.

Αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις Τσίπρα-Ζάεφ και αυτό κρατούσε εν αναμονή τον σκοπιανό πρωθυπουργό τόσες ημέρες.

Πίεση από το Βερολίνο σε Ζάεφ

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δέχεται αφόρητη πίεση από το Βερολίνο, καθώς δέχθηκε και νέο τηλεφώνημα από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Κοτζιάς: Αποφασιστικό βήμα το τηλεφώνημα Ζάεφ

«Σήμερα έγινε ένα αποφασιστικό βήμα», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Kontra, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία που προτιμά.

«Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση αύριο, θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το όνομα», είπε, μιλώντας για τη νέα επικοινωνία που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί την Τρίτη. «Ο ίδιος επέλεξε ποιο θέλει. Το έχει κάνει ήδη», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ζάεφ. Μάλιστα, συμπλήρωσε «Διαβάζοντας τα πρακτικά παλιότερων διαπραγματεύσεων, υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων είχε πει ότι αυτό είναι το καλύτερο όνομα».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει θέμα διπλής ονομασίας, επανέλαβε ότι «μακεδονική γλώσσα» υπάρχει από το 1977, ενώ σχολίασε «Η ατυχία της χώρας είναι ότι δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα». Πάντως, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ είναι υποδεέστερα έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία.

«Εχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα και με ενθουσιάζει ότι με πρωτοβουλίες των ίδιων των ανθρώπων των Σκοπίων πιθανολογώ ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, ένα ιστορικό όνομα, που το έφερε αυτή η εκκλησία για αιώνες», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, που ανέφερε ακόμη ότι σε δύο εβδομάδες συνεδριάζει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. «Εκεί, εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη βουλή τους, θα δώσουμε το ΟΚ, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», συνέχισε.

«Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που να έχει την τόλμη αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, είναι τολμηρό το βήμα, πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη. Εμείς τους θέλουμε στην Ευρώπη;», τόνισε ακόμη.

Σκοπιανό ώρα μηδέν: Οι επόμενες κινήσεις του Πάνου Καμμένου

Την ώρα που όλοι περιμένουν το δευτερο τηλεφώνημα ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων και ίσως το κλείσιμο της συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Μάλιστα, λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα ανακοινωνόταν συνέντευξη Τύπου από τον κύριο Καμμένο για το πρωί της Τρίτης (12.06.2018) στα γραφεία των ΑΝΕΛ.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχτούν στο όνομα τη λέξη Μακεδονία. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν επίσης ότι δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης και ούτε και πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ.

Επίσης στο ερώτημα τι πρόκειται να συμβεί όταν θα χρειαστεί ο Πάνος Καμμενος να εκπροσωπήσει την χώρα στην Συνοδο του ΝΑΤΟ, διευκρινιζόταν ότι τα θέματα αυτά δεν τα χειρίζεται η σύνοδος των υπουργών Άμυνας, αλλά των Υπουργών Εξωτερικων.

Στα Σκόπια εμφανίσθηκαν αφίσες για ‘προδοσία’ Ζάεφ

Αφίσες που καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ για προδοσία έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους των πρωτεύουσας, λίγο πριν την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτήματα προέκυψαν από την εμφάνισή τους για το ποιος ελέγχει τα μηνύματα που εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους, ενώ δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας.

Ίσως, είναι η πρώτη φορά στη χώρα που εμφανίσθηκαν διαφημιστικές αφίσες που προσβάλλουν άμεσα τον πρωθυπουργό της χώρας. Σε πολλές τοποθεσίες σε όλη την πρωτεύουσα υπάρχει η φωτογραφία των δύο πρωθυπουργών Ζάεφ και Τσίπρα και με έντονα γράμματα αναγράφεται η λέξη ‘Προδοσία’, αναφέρει το echedoros-a.gr.

Υπεύθυνος και χρηματοδότης της διαφημιστικής εξόρμησης φέρεται το «Διεθνές Κίνημα των Μακεδόνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που είναι εγγεγραμμένο και εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά.

Παρόμοιου περιεχομένου αφίσες είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο παρελθόν για να αποτρέψουν την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

«Ρωτήσαμε τις αρχές της πόλης, εάν μπορεί ο καθένας να διαφημίσει τις θέσεις του με αυτόν τον τρόπο στην πρωτεύουσα», σημειώνει το σλαβικό «Κανάλ 5».

Ο εκπρόσωπος Βαλιόν Σαλίχου, απάντησε στο τηλέφωνο ότι τα συμβούλια των σπιτιών είναι αυτά που αποφασίζουν ποιος θα λάβει τον διαφημιστικό χώρο των κτηρίων που διαχειρίζονται.
Αυτό εγείρει το ερώτημα ποιος και αν ελέγχει τις επιγραφές και τις αφίσες που εμφανίζοντγαι σε κτήρια και δρόμους.

Από το υπουργείο Εσωτερικών λένε ότι θα ελέγξουν να δουν τι συμβαίνει και θα ενημερώσουν.

Πάντως, οι αφίσες που εμφανίσθηκαν στα Σκόπια έδειξαν ελκυστικές στους πολίτες, όσον αφορά για τη διαμαρτυρία που έχει προγραμματισθεί στις 23 Ιουλίου, προκειμένου να αποφευχθεί η αλλαγή της ονομασίας, πριν να είναι πολύ αργά.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=eUu1fEsL2C4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...