Κύπρος

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία στελέχωσε με ειδικούς το γεωτρύπανο και ξεκινά - Η ExxonMobil στην Κύπρο για τις κινήσεις που θα κρίνουν τα πάντα...

Βρήκε τελικά ειδικούς η Τουρκία και ο "Πορθητής" ξεκινά για την γεώτρηση καταρρίπτοντας το αφελές επιχείρημα πως η Τουρκία δεν θα εύρισκε και το γεωτρύπανο πήγε απλά για βόλτα στη Μεσόγειο.

Η κρατική πετρελαιοπαραγωγός εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar και τουρκική TPAO συμφώνησαν τη στελέχωση του Fatih, δηλαδή του "Πορθητή" με Αζέρους ειδικούς για την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης από πλευράς Άγκυρας.

Βέβαια τώρα διακινείται ένα άλλο τρομερό "επιχείρημα" πως οι Αζέροι έδωσαν σαφείς διαβεβαιώσεις στην Κύπρο πως καμία συμφωνία με την Άγκυρα δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μα ποιος το πιστεύει αυτό; Οι Αζέροι είναι κάτι παραπάνω από στρατηγικοί σύμμαχοι των Τούρκων!

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις επιχειρήσεις του αμερικανικού κολοσσού σε Ευρώπη, Ρωσία, Κασπία, Ασία, Ειρηνικό και Μέση Ανατολή, βρέθηκε στη Λευκωσία, μετά από την ολοκλήρωση την Τετάρτη των εξειδικευμένων ερευνών και των επιτόπιων προετοιμασιών στους στόχους «Δελφίνη», «Ανθεία» και «Γλαύκος».

Η άφιξη στη Λευκωσία των υψηλόβαθμων στελεχών του αμερικανικού κολοσσού έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την πλήρη ολοκλήρωση των εξειδικευμένων γεωφυσικών ερευνών στο τεμάχιο 10, ερευνών απαραίτητων για την εξασφάλιση από πλευράς κυβέρνησης των αδειών για γεωτρήσεις.

Η αντιπροσωπεία της ExxonMobil υπό τον Αντιπρόεδρο της εταιρίας Τρίσταν Άσπρεϊ πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως οι εκπρόσωποι του Αμερικανικού κολοσσού παρουσιάζονται έτοιμοι να ζητήσουν άδεια για 3 γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, παρά το γεγονός πως θα πραγματοποιήσουν μόνο 2.

Σίγουρο θεωρείται το τρύπημα στο στόχο Δελφίνο, ενώ το δεύτερο τρυπάνι θα κατέβει είτε στο στο στόχο Ανθέα είτε στο στόχο Γλαύκο.

Ο προγραμματισμός της Exxon παραμένει σταθερός, έτσι οι 2 γεωτρήσεις υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν εντός του 4ου τριμήνου του 2018, με μοναδικό πλέον στόχο της εταιρίας να εξεταστούν από πλευράς Λευκωσίας, οι τρόποι για την επίσπευση των διαδικασιών για έκδοση των δύο αδειών για γεωτρήσεις.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο των εγκαινίων του καζίνο στο Ζακάκι, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε ήδη το πρωί με τον ΥΠΕΞ Nίκο Χριστοδουλίδη ενώ ακολουθεί συνάντηση και με τον ίδιο στη Λευκωσία.

«Θα συζητήσουμε τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οι οποίες όπως είναι προγραμματισμένο θα αρχίσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2018, προγραμματίζονται δυο γεωτρήσεις η μια μετά την άλλη στο τεμάχιο 10, και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι γεωλογικές ,γεωφυσικές μελέτες που ήταν απαραίτητες», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι πολύ αβέβαιες.

«Το είδαμε και στο παρελθόν, ασφαλώς το τεμάχιο 10 προκάλεσε το μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο τρίτο γύρο αδειοδότησης, οπότε έχουμε τις προσδοκίες, αλλά αναμένουμε τις γεωτρήσεις και ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη, σε άρθρο του για την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αναφέρει πως το εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα της ExxonMobil στους στόχους πιθανών κοιτασμάτων στο τεμάχιο «10» και συγκεκριμένα στο ανατολικό μισό της έκτασης του τεμαχίου, είχαν πλέον ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Τρίτης.

Πρώτο σκέλος των ερευνών αυτών στις αρχές Μαρτίου ήταν οι περιβαλλοντικές πτυχές, αλλά και οι αρχαιολογικές, για ύπαρξη τυχόν ναυαγίων ή άλλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα, έρευνες που με μικρές διακοπές, συνεχίσθηκαν μέχρι και αυτή την εβδομάδα.

Οι επόμενοι κύκλοι ερευνών αφορούσαν σε τεχνικά ζητήματα, όπως βυθομετρήσεις και λοιπές εξειδικευμένες μετρήσεις κάτω από τον βυθό, με ακριβή καθορισμό των σημείων που το γεωτρύπανο θα ακουμπήσει στον βυθό προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες γεώτρησης.

Βάσει των υφισταμένων ερευνών από τα συλλεχθέντα δεδομένα, ένας εκ των δύο στόχων της ExxonMobil, καλλιεργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για ευρήματα που μπορεί να αλλάξουν αισθητά την ενεργειακή εικόνα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που όλοι τονίζουν ότι μόνο με την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων θα μπορεί να αποδειχθεί το κατά πόσον ισχύει ή όχι, καθώς και στο παρελθόν την υπερβολική αισιοδοξία διαδέχθηκε η απογοήτευση.

Με φόντο πάντως την τουρκική προκλητικότητα έναντι των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αμερικανικός κολοσσός φαίνεται να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, λαμβάνοντας σαφείς διαβεβαιώσεις πως ο αμερικανικός στόλος δεν θα αφήσει την Άγκυρα να προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα στις γεωτρήσεις.

Ο Πορθητής παραμένει αγκυροβολημένος στη Αττάλεια μέχρι νεοτέρας αναμένοντας «σήμα» από την Άγκυρα για έναρξη της πολύκροτης γεώτρησης στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, όσο επιδιώκεται η έναρξη της πρώτης γεώτρησης λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία, τόσο θα αυξάνονται οι προκλήσεις των Τούρκων  λόγω του απρόβλεπτου της πολιτικής συμπεριφοράς του Ερντογάν.

Αυτό σημαίνει πως οι επόμενες μέρες, θα είναι ημέρες «φωτιά» για τα ενεργειακά και τον Ελληνισμό...

Δείτε Βίντεο με τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...