Πολιτική

Έρχονται απρόβλεπτες εξελίξεις; Κοινωνική αναταραχή και δημόσιες απειλές είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε "ανώμαλη πολιτική ανακατάταξη”;

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Έτσι όπως τα έκανε ο Αλέξης να δούμε πως θα μπορέσει να ξανακρυφτεί πίσω από τις λέξεις... Πλέον ποιός θα τον πιστεύει; Κι όταν χάνεται η εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνησή του πολλά μπορεί να συμβούν και πολλοί μπορεί να εκμεταλλευτούν την συγκυρία.

Τα απόνερα της συμφωνίας για το Σκοπιανό, η οποία με την σειρά της κουκούλωσε τον νέο οικονομικό στραγγαλισμό που έφεραν στο κοινοβούλιο οι εξουσιαστές μπορεί να είναι απρόβλεπτα. Καταρχάς ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που έδιναν ως αντιπολίτευση ραντεβού στο πεζοδρόμιο με κάθε ευκαιρία έχουν μάθει πλεον από την καλή και από την ανάποδη τι θα πει απεργία, διαδήλωση, συλλαλητήριο! Πέραν των παλλαϊκών συγκεντρώσεων για την Μακεδονία και σε επίπεδο κοινωνικό ήδη τα συνδικάτα διαφόρων κλάδων συντονίζονται για κινητοποιήσεις. Θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή.

Η άκρα εξωκοινοβουλευτική αριστερά από την πλευρά της δείχνει καθημερινά πλέον τα δόντια της με τους μπαχαλάκηδες ... Δεν ξέρουμε αν θα ξαναδούμε “επαναστάσεις” τύπου Δεκεμβριανών, αλλά η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι....

Και μέσα σε όλα αυτά το περιστατικό με την Χρυσή Αυγή και το κάλεσμα για πραξικοπηματική ενέργεια από τον Στρατό.

Δημόσιες απειλές τύπου “τα κεφάλια σας στις Πρέσπες” μπορεί να ακούγονται πομπώδεις, αλλά σημασία έχει η χρονική συγκυρία που ακούγονται . Και στο παρελθόν έχουν ακουστεί περίεργες φράσεις όπως το περίφημο “καλή αντάμωση στα γουναράδικα” που παραπέμπει στον Άρη Βελουχιώτη, αλλά αποδείχτηκε φράση εντυπωσιασμού.

Επίσης όσο εμπορική κίνηση-και εξ΄ολοκλήρου κατακριτέα- και αν αποτελεί το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας με σφαίρες στα κεφάλια των πολιτικών που έχουν τα ηνία τη χώρας είναι κι αυτό δείγμα της νοσηρής κατάστασης η οποία μας καταπίνει σιγά σιγά σαν κινούμενη άμμος.

Και την ίδια στιγμή οργισμένοι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το Μακεδονικό έξω από την Βουλή να προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στο κοινοβούλιο...σαν να καταλαμβάνουν οι Μπολσεβίκοι τα χειμερινά ανάκτορα.

Με δεδομένα τα παραπάνω ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχομένο να υπάρξει ακόμη και πολιτική αστάθεια. Κι όχι μόνο σε εσωκομματικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε επίπεδο κυβέρνησης.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι αδύναμος. Κυβέρνηση ταπεινωμένη, κόμματα αντιπολίτευσης υπό διάλυση. Δεν αποκλείεται να έχουμε δημιουργία και νέων πολιτικών φορέων. Αλλά το σημαντικότερο και το ανησυχητικότερο είναι πως η μεγάλη αναστάτωση στο πολιτικό γίγνεσθαι μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες. Το σενάριο που ανησυχεί τους πολιτικούς αναλυτές -και δεν υιοθετούμε και δεν επιθυμούμε φυσικά - αφορά πιθανή εμπλοκή του Στρατού με αφορμή κάποιο ενδεχόμενο επεισόδιο με την Τουρκία και κατόπιν την αναθεώρηση του εγχώριου πολιτικού γίγνεσθαι με πιο...απόλυτους όρους.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...