Κόσμος

Κλιμακώνει τις πολεμικές προετοιμασίες η Τουρκία: Ξεκίνησε η άσκηση EFES-2018 - Πρωτοφανής κινητικότητα απέναντι από τη Χίο

Ξεκίνησε η μεγάλη διακλαδική άσκηση EFES-2018 με  συμμετοχή αρκετών χωρών «φίλων και συμμάχων χωρών», όπως αναφέρει και ο τουρκικός τύπος , με κύριο σενάριο αυτό του  αεροναυτικού αποκλεισμού  «ελληνικής νήσου» με αποστολή την κατάληψη της , κάτι για το οποίο εκπαιδεύονται χρόνια ολόκληρα οι Τούρκοι πεζοναύτες .

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όμως,  σε στεριά, αέρα και θάλασσα ευρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα διότι αναμένουν σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες,  πιθανές «τουρκικές προβοκάτσιες», αλλά και επίδειξη ισχύος των Τούρκων «μπροστά σε « φίλους και συμμάχους τους»…κάτι που συνηθίζουν οι Τούρκοι .  

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει σχεδόν ολόκληρη τη χερσόνησο του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο και ακριβώς δίπλα από τις Οινούσσες, προκειμένου να διεξάγει την άσκηση «Efes» από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου.

Πρόκειται για την ετήσια προγραμματισμένη άσκηση EFES 2018, την οποία έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών.

Επίσης συμμετέχουν ένοπλες δυνάμεις από  Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Βοσνία και Ερζεγοβίνη,  Γεωργία,  Μεγάλη Βρετανία,  Ιταλία,  Κατάρ ,  Καζακστάν,  Κοσσυφοπέδιο,  Ουγγαρία, ΠΓΔΜ ,  Μογγολία,  Ουζμπεκιστάν,  Πακιστάν,  Ρουμανία,  Σλοβακία και Σαουδική Αραβία.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι προετοιμασίες της τουρκικής άσκησης με την συμμετοχή «φίλων και συμμάχων χωρών» ξεκίνησε ουσιαστικά από τις 11 Απριλίου. Η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί  στις 7-11 Μαΐου 2018  στο κόλπο του Doğanbey .

Στην τουρκική άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις της αποκαλούμενης « στρατιάς του Αιγαίου»…ή 4ης στρατιάς , δυνάμεις της διοίκησης τουρκικών ειδικών δυνάμεων Αιγαίου , της διοίκησης Δυτικής Ανατολίας, και Κεντρικού  Αιγαίου, με την τελική ΄άσκηση να υλοποιείται στον κόλπο της Σμύρνης  Doğanbey.

«Η άσκηση εξυπηρετεί την διενέργεια  συνδυασμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχει ως στόχο να διατηρήσει υψηλό το επίπεδο της προετοιμασίας των τουρκικών ενόπλων  δυνάμεων για  πόλεμο», αναφέρει κυνικά η ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου .

Πόσο πιο ξεκάθαρα δηλαδή να το πουν οι Τούρκοι...ότι ετοιμάζονται για "πολεμικές επιχειρήσεις" ...χωρίς να αναφέρουν το που βέβαια.

Στην τουρκική άσκηση επίσης συμμετέχουν το γενικό επιτελείο, η διοίκηση ναυτικού του Αιγαίου , η πολεμική αεροπορία , η διεύθυνση  Ειδικών Δυνάμεων, το Λιμενικό  Σώμα και δημόσια ιδρύματα.

Η ουσία είναι ότι  η Άγκυρα επιλέγει να κάνει μία άσκηση που έχει ως κύριο στόχο τις αποβατικές ενέργειες, στο συγκεκριμένο σημείο, τη στιγμή που αμφισβητείται ανοιχτά η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Ενώ "απλώνει συνεχώς δυνάμεις της και πολεμικά πλοία στο Αιγαίο ενόψει της καθόδου του πλωτού γεωτρύπανου στην Κύπρο. 

Αν είναι να... κάνει ... λέμε... κατά της κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα ...δεν θα είχε καλύτερη ευκαιρία από αυτή την χρονική στιγμή με το ΝΑΤΟ σε δύο σημεία ταυτόχρονα ( Σμύρνη και Κύπρο) λόγω ασκήσεων  .  

 

https://twitter.com/Hurriyet/status/991270050639368192

https://youtu.be/DLPtgvU6I68?t=26

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ