Κόσμος

M1A2 Abrams εναντίον Τ-14 Αrmata: Αποβιβάζεται στην Ευρώπη η 1η αμερικανική ταξιαρχία - Bρετανικά αεροσκάφη μεταστάθμευσαν σε ρουμανικά αεροδρόμια

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον έχουν βάλει στο "μάτι" ξανά την ρωσική Κριμαία,  η ο οποία ήταν στόχος και το 2014 με την εξέγερση της πλατείας Μαιντάν , μόνο που τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά . 

Νέες πολεμικές προετοιμασίες από πλευράς ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα ΗΠΑ και Βρετανία υλοποιούνται τα τελευταία 24ωρα με την άφιξη ήδη των πρώτων τμημάτων της 1ης αμερικανικής ταξιαρχίας ιππικού με δεκάδες άρματα μάχης  M1A2 Abrams στην Πολωνία …δίπλα ακριβώς από τα ρωσικά σύνορα και τις «κάννες» των ρωσικών αρμάτων μάχης ARMATA που μετακινούνται στο αποκαλούμενο « δυτικό μέτωπο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν ήδη την αποστολή στην Ευρώπη  της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, η οποία αποτελεί μέρος της 1ης Μεραρχίας Ιππικού  σύμφωνα με την επιχείρηση « Atlantic Resolve» από το ΝΑΤΟ. Αυτό αναφέρθηκε σήμερα  Τρίτη από  πολωνικό ΜΜΕ που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

https://twitter.com/twitter/statuses/990482481408348160

Το τμήμα ενημέρωσης της 1ης Ταξιαρχίας  παρουσίασε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει την κίνηση  φορτωμένης αμαξοστοιχίας με άρματα μάχης .

Παρόμοιες πληροφορίες δημοσίευσε στο Twitter και η Ευρωπαϊκή Διοίκηση  ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, με φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να μετακινούνται σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της πολωνικής αμυντικής ιστοσελίδας , περίπου 3.5-4.000 Αμερικανοί στρατιώτες αποστέλλονται στην Ευρώπη μαζί με τον εξοπλισμό.

Ενώ μετακινούνται  περίπου 90 άρματα μάχης Abrams, 140 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και θωρακισμένα οχήματα πεζικού Bradley, 18 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Paladin και  διάφορα συστήματα υποστήριξης και επικοινωνίας.

Η αμερικανική ταξιαρχία θα μετακινηθεί σε περιοχή της πολωνικής επικράτειας και σύμφωνα με την ιστοσελίδα defense24.pl, η Πολωνία μετατρέπεται σε μια τεράστια βάση του ΝΑΤΟ κατά της ρωσικής επικράτειας.

Την ίδια ακριβώς στιγμή ανησυχητικές ειδήσεις έρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη TORNADO GR4 σε ρουμανικά αεροδρόμια.

Επίσημα  για να συμμετάσχουν  σε εναέριες αποστολές «αστυνόμευσης», ανεπίσημα για να συμμετάσχουν  σε αποστολές  πρόληψη  ρωσικής «επιθετικότητας» στη Μαύρη Θάλασσα.

Για το θέμα αυτό ο  Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε:

«Οι εν λόγω αποστολές προστασίας του εναέριου χώρου διασφαλίζουν ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά κάθε πιθανή επίθεση ή απειλή για τη Συμμαχία ή τα μέλη της.

Το πρόβλημα είναι αυτό. Η επανένωση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα του δυτικού κόσμου. Επιπλέον, τα γεγονότα του 2014 στη χερσόνησο θεωρούνται στη Δύση ως στρατιωτική προσάρτηση.

Η Ουκρανία ενέκρινε νόμο «Περί προσωρινών  κατεχομένων εδαφών», στον οποίο η Κριμαία και η Σεβαστούπολη έχουν αναγνωρισθεί ως αναπόσπαστο μέρος της χώρας  που καταλήφθηκε προσωρινά από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας έχουν ήδη κατάσχει δύο ρωσικά πλοία.

Την μηχανότρατα «Nord» στην Κριμαία για παράνομη αλιεία , και το πλοίο της εταιρείας Trans  Maritime, με την κατηγορία εξόρυξης σε παράνομη περιοχή , ενώ εργάζονταν για την κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας,αναφέρει ουκρανικό ΜΜΕ .

Η ρωσική πλευρά αναγνώρισε τις ενέργειες της Ουκρανίας  ως μη κυβερνητικές αλλά  ως πειρατικές και ως τέτοιες θα τις αντιμετωπίσει.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι έτοιμος να «καθαρίσει» τα ύδατα της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας από «Ουκρανούς πειρατές». Σε αυτή την κατάσταση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επικίνδυνων συγκρούσεων τονίζει Ουκρανός ειδικός.

«Η Ουκρανία βρίσκεται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ, και είναι απαραίτητο, σε περίπτωση εκδήλωσης τέτοιων περιστατικών να μπορεί νόμιμα η Βορειοατλαντική Συμμαχία να δράσει», καταλήγει ο ίδιος.

Η επιχείρηση Atlantic Resolve ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο σκοπός της είναι να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» των χωρών  της Ανατολικής Ευρώπης, μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο των χερσαίων δραστηριοτήτων  των ΗΠΑ συμμετέχουν στη διενέργεια  πολυεθνικών ασκήσεων , η  Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές