Κόσμος

Οι πρώτες εικόνες από το δείπνο προς τιμήν του Καρόλου και της Καμίλα

Με το επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας στην Αθήνα του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Το μενού του δείπνου περιλαμβάνει:

Αιγαιοπελαγίτικη τριλογία ψαριών με ούζο και αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Σφυρίδα στο φούρνο με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα, γαρνιρισμένη με λαχανικά ατμού
Καρυδόπιτα με παγωτό μαστίχας Χίου
Φρούτα εποχής
Καφές

Όλα όσα έγιναν στις συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησε λίγο μετά τις 4 και μισή ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος μετά από σύντομη συνάντηση που έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στον διάλογο των δυο ανδρών αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι στο κλείσιμο της υποδοχής από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος απευθυνόμενος στον Πρίγκιπα Κάρολο αναφέρθηκε στην πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ λέγοντας ότι η πρέσβης σας στην Ελλάδα μιλάει ελληνικά καλύτερα και από εμάς τους ίδιους...

Αλ. Τσίπρας: Ορόσημο η επίσκεψη για τις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας. Στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός

Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, και ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέϊ, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που επισκέπτεστε την Ελλάδα επισήμως και όπως με πληροφόρησαν πρόσφατα ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω, επίσης, ότι η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις. Κυρίως αυτήν την εποχή, που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία τους. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας».

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και σε άλλους τομείς εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος.

«Είμαι βαθιά ευγνώμων κ. πρωθυπουργέ για την υποδοχή σας και, όπως είπατε, και εγώ θεωρούσα ότι είχα επισκεφθεί τη χώρα, αλλά είναι τόσο παλιά, που είναι σαν να το είχα ξεχάσει» σημείωσε ο πρίγκιπας Κάρολος και συμπλήρωσε: «Εγώ, όσο και η σύζυγος μου, έχουμε επισκεφθεί τη χώρα και σήμερα θεωρούμε ότι αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία το γεγονός ότι κάνουμε αυτήν την επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Αυτή η επίσκεψη υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί, οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και το θέμα της μετανάστευσης και σχετικά με όλες τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είμαι ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που επέδειξε, καθώς και για τη συνεργασία που έχει διασφαλίσει σε όλους αυτούς τομείς. Και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη σπουδαία φιλία και στο μέλλον. Είμαι σίγουρος γι' αυτό».

«Γι' αυτό και απάντησα θετικά στην πρωθυπουργό Μέϊ, η οποία μου ζήτησε να επισκεφθώ επισήμως το Λονδίνο τον επόμενο μήνα», παρενέβη ο Έλληνας πρωθυπουργός.

- «Θα έρθετε;» τον ρώτησε ο πρίγκιπας Κάρολος.

- «Ναι, βεβαίως» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Πρ. Παυλόπουλος: Ιστορική η επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου

Νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχθηκε τον Κάρολο και τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών τονίζοντας: «Ποτέ δεν ξεχνάμε τον Λόρδο Βύρωνα, το Ναυαρίνο και τους κοινούς αγώνες που οι δύο χώρες δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους». «Αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα φιλίας που έχουμε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους» πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή που του επεφύλασσε, μίλησε για τους στενούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών. «Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε» επισήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο που θα παραθέσει για τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα Πάρκερ, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να θέσει το ζήτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Κάρολος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την υποδοχή που του επεφύλασσε, στάθηκε στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών και πρόσθεσε: «Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε».

Ο πρίγκιπας Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και αυτή την ώρα το πριγκιπικό ζεύγος βρίσκεται στο προεδρικό Μέγαρο όπου γίνεται δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Για την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο βρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ και η πρέσβειρα της Βρετανίας.

Το αναλυτική επίσημο πρόγραμμά τους έχει ως εξής:
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

14:50 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στο Δ.Α.Α. «Ελ. Βενιζέλος»

15:20-15:30 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου

15:35-16:10 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Παυλοπούλου.

16:15 Άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον κ. Πρωθυπουργό.
16:15-16:35 Συνάντηση με κ. Πρωθυπουργό
16:35 Αναχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

20:30-22:15 Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Περιήγηση εκθεμάτων ζωγραφικής.
Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών.

Επίσημο δείπνο

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

10:10-10:40 Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΙΙ στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Φιλοθέης 21)
1:10-11:20 Άφιξη στην Καπνικαρέα. Επίσκεψη στο Ναό.
11:35-12:10 Άφιξη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου.

Κατάθεση στεφάνου, παρουσία Πρέσβεων χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας και των Δημάρχων Αλίμου και Αθηναίων.

12:30-14:50
Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στο λιμάνι του Πειραιά. Διαδοχικές επισκέψεις σε:

-HMS “Echo” (Βρετανικό πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στη Νατοϊκή δύναμη)

-HMC “Valiant” (Βρετανικό πλοίο του Λιμενικού)
-Τριήρης «Ολυμπιάς»
Υποδοχή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

-Θωρηκτό «Αβέρωφ». Ξενάγηση και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

15:00-15:35 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο (Μικρολίμανο). Δεξίωση από εκπροσώπους της Εμπορικής Ναυτιλίας

15:45-16:25 Άφιξη στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Παρακολούθηση Διεθνούς Εκπαιδευτικής Διάσκεψης, που οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Παρασκευή 11 Μαΐου
12:20 Άφιξη στο Ηράκλειο

12:40-13:30 Άφιξη στην Κνωσσό. Υποδοχή από τη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κα Μ. Βλαζάκη. Ξενάγηση.

13:45-14:15 Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας με μέλη της Βρετανικής Σχολής στους χώρους της «Βίλλας Αριάδνη»

14:45-15:05 Επίσκεψη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου» και ενημέρωση για τις δράσεις.
Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης με κοινότητα προσφύγων (Παλαιό Σχολείο Κοινότητας).

15:15-16:00 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στις Αρχάνες (Πλατεία Αγοράς, Πλατεία Εκκλησίας). Παρακολούθηση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων

16:20 Αναχώρηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» με ειδική πτήση

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...