Κόσμος

«Μην δίνετε όπλα στους Τούρκους» - Εκκληση Ν. Κοτζιά στο «γεράκι» της Ουάσινγκτον - Φονική «μαχαιριά» ΗΠΑ σε Τουρκία - Τι ετοιμάζουν στην Α. Μεσόγειο

Το θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς στον Μάικ Πομπέο, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, τονίζοντας ο αμερικανικός και γερμανικός οπλισμός θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει στο HellasJournal ανώτερη διπλωματική πηγή. Η συζήτηση για τη στρατηγική συνεργασία θα συνεχιστεί σήμερα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος θεωρείται πλέον ότι βρίσκεται απέναντι στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία θα συμπεριλάβει και άλλους τομείς, όπως η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: «Το ζητούμενο και ο στόχος που συμμερίζονται οι Αμερικανοί, χωρίς να δημιουργηθεί ότι αγνοούνται άλλες χώρες στην περιοχή, είναι να ενισχυθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλιστούν και οι μεταφορές υδρογονανθράκων από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο».

Οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με χώρες της περιοχής για να μπορέσουν να δημιουργηθούν ευρύτατα σχήματα συνεργασίας για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Βασικά έγνοια τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η προστασία του Ισραήλ, καθώς το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην περιοχή, και στο οποίο παίζει αρνητικό ρόλο η Τουρκία, είναι απόλυτα εχθρικό για το Εβραϊκό Κράτος. 

Οι αμερικανικοί και ισραηλινοί σχεδιασμοί συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και άλλες χώρες σημείωσε η ίδια πηγή.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, o Μάικ Πομπέο υποδέχεται τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SkOEMmW6oTM

 

Oπως ανέφερε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαίνεσε τη χώρα μας για τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να αντιμετωπίσει προκλήσεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζονται άριστες οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ -Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Ο Μάικ Πομπέο και ο Νίκος Κοτζιάς συζήτησαν την άριστη κατάσταση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας, σε βασικούς τομείς συνεργασίας. Ο Αμερικανός υπουργός επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση προκλήσεων στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης εξέφρασε τη συνεχιζόμενη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2018.

Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σε αυτά και άλλα διμερή ζητήματα, της περιοχής και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

Φαίνεται λοιπόν πως αλλάζουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό, διότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν αλλάζει πλέον ρότα. Και φυσικά συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον Ισραήλ και ΗΠΑ.

Επιθετικές δηλώσεις και αιχμές εναντίον του Ισραήλ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα αργά το βράδυ για πολλοστή φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «η Τουρκία δεν θα παρατήσει την Ιερουσαλήμ», εννοώντας στα χέρια των Ισραηλινών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα αφήσουμε ποτέ την πρώτη μας qiblah (κατεύθυνση προς την οποία οι μουσουλμάνοι προσεύχονται) στο έλεος ενός κράτους που τροφοδοτεί με αίμα, δάκρυα και κατοχή για δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με πρεσβευτές άλλων χωρών, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι η Ιερουσαλήμ να γίνει έδρα ειρήνης, ηρεμίας και αξιοπρέπειας και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες», πρόσθεσε.

Το ίδιο επιθετικός ήταν και απέναντι στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας τη μετακίνηση της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με τη φράση «καλύπτονται με το αίμα των παλαιστινιακών παιδιών».

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον το δικαίωμα να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης, ότι η διπλωματία ως μέσο επίλυσης των κρίσεων έχει διαβρωθεί, γεγονός που προκάλεσε αρκετές σκέψεις για τους σκοπούς του το επόμενο διάστημα. Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει επίθεση κατά των Κούρδων εντός συριακού εδάφους και επελαύνει σε περιοχές της Συρίας, ενώ διεκδικεί μερίδιο από τα κοιτάσματα στο Αιγαίο, τα οποία ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανεβάζοντας την ένταση και με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως «η Τουρκία είναι της γνώμης ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι κυριότερες απειλές εναντίον της χώρας και της περιοχής μας είναι από πυρηνικά όπλα. Εκείνοι με τουλάχιστον 15.000 πυρηνικές κεφαλές απειλούν τώρα τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ